Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Štvornohí terapeuti pomáhali klientom seniorcentra

Dátum: 15.08.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1862
Štvornohí terapeuti pomáhali klientom seniorcentra

Canisterapia využíva pozitívne pôsobenie psa domáceho na fyzickú, psychickú a sociálnu pohodu človeka

Pes je najstarším a najvernejším priateľom človeka. Už v praveku si človek skrotil psa, ktorý mu nielen pomáhal, ale bol mu aj priateľom a terapeutom. Verne stál pri ňom a vždy, keď sa chcel vyrozprávať z radostí aj starostí, našiel v tej nemej tvári porozumenie. Pes dokáže nielen potešiť a zabaviť, ale aj liečiť.

Canisterapia je vhodná forma terapie na rôzne zdravotné, fyzické, ale aj psychické problémy. V piatok 30. júla k nám už po piatykrát zavítal z Přerova Vladimír Došek so svojimi tromi, priamo na terapiu vycvičenými, nemeckými ovčiakmi - Madlou, Ginou a Merry. Na úvod so svojim cvičiteľom ukázali prítomným nacvičené kúsky – reagovali na rôzne povely.

Obyvatelia si mohli počas prezentácie psov pohladiť, dať im psie dobrotky, či už ukryté v pripravených hlavolamoch alebo tí odvážnejší im ich podávali z ruky. Počas terapie si naši obyvatelia vyskúšali jemnú motoriku horných končatín pri česaní, pohladení, či kŕmení priamo z ruky. Nasledovala individuálna terapia, pri ktorej psy pomáhali vlastným teplom.

Prežili sme príjemný deň. Videli sme, ako prítomnosť psa zlepšila náladu a psychickú pohodu našich obyvateľov. V bezprostrednej blízkosti psíkov vnímali sami seba ako starostlivého opatrovateľa a zabudli aspoň na chvíľku na svoje bolesti a starosti. Títo psí lekári si nakoniec našli cestu k srdciam všetkých, aj tých bojazlivejších, a obyvatelia aj zamestnanci mali z návštevy psích kamarátov radosť a dobrý pocit. Tešíme sa na ďalšiu návštevu.

Katarína Andrezálová, inštruktor soc. rehabilitácie

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.