Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V Handlovej sa vybrali novou cestou

Dátum: 14.07.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1222
V Handlovej sa vybrali novou cestou

Začala sa polupráca medzi MBK a ŠBK.

Športom číslo jeden v Handlovej je od nepamäti basketbal. V súčasnosti pôsobia na území mesta dva kluby, ktoré fungujú oddelene a každý samostatne. Kým MBK Baník vystupuje v najvyššej mužskej súťaži, mládežnícky ŠBK vychováva mladé talenty a žne úspechy doma, ale i v zahraničí. Spolupráca medzi týmito klubmi dlhé roky viazla a pre mnohých bolo nepochopiteľným faktom, že si v minulosti k sebe nenašli cestu a nenastavili koncepčnú spoluprácu. Veď mužský basketbal potrebuje prílev nových, najmä domácich hráčov a naopak ten mládežnícky, priestor na zapracovanie svojich odchovancov do veľkého basketbalu.

Šancu dostanú domáci odchovanci

V polovici júna svitlo ohľadom spolupráce medzi MBK a ŠBK na lepšie časy a predstavitelia oboch klubov našli spoločnú reč. Výsledkom rokovaní bolo nastavenie a následné podpísanie vzájomnej súčinnosti. Jej podstatou by malo byť, že ŠBK bude pre svojho klubového partnera vychovávať mládežníckych hráčov a handlovský Baník ponúkne týmto hráčom priestor pod ligovými košmi. V sezóne 2021/2022 sa zapojí do trénigového procesu handlovského „áčka“ aj niekoľko juniorov, ktorí budú vybratí na základe komunikácie trénerov z oboch klubov. V súčasnosti sa jedná o šesť hráčov, ktorí naskočia do letnej prípravy, čím sa v rámci hosťovania stanú pevnou súčasťou mužskej súpisky.

Ján Spevár: “Kvalitných slovenských hráčov je veľmi málo a preto je nutné vuyžívať to čo máme doma.”

Po dlhom čase sa nemožné stalo skutočnosťou. Niekoľko rokov pozorne sledujem, ako dokážu kluby spolupracovať v rámci kooperácie vrcholového mužského basketbalu, s mládežníckym. V období môjho príchodu do pozície prezidenta klubu tomu v Handlovej tak ale nebolo. Práve z tohto dôvodu som sa niekoľko krát stretol s vedením ŠBK a to viedlo k zrodu našej vzájomnej dohody. Som rád, že naši mladí handlovskí basketbalisti budú mať príležitosť už v rannom veku, vstúpiť do veľkého basketbalu a na vlastnej koži pocítiť atmosféru spod ligových košov. Bude to pre nich obrovská skúsenosť, ale aj zodpovednosť. Veľmi dobre si na podobnú skúsenosť pamätám aj ja. Ešte ako osemnásťročný som naskočil do rozbehnutého ligového kolotoča vo vtedajšej bratislavskej Matadorke. Aj preto viem, čo je koncepcia práce s mládežou. V Handlovej nám chýba veľa vecí k tomu, aby sme v tomto smere konkurovali veľkým mestám. Úspech sa dá dosiahnúť iba vytrvalým prístupom a krok po kroku sa môžeme približovať práve tímom, v ktorých takáto spolupráca funguje na vysokej úrovni. V prvom rade musíme byť trpezliví. Súčasná situácia v slovenskom basketbale hovorí jasnou rečou. Kvalitných slovenských hráčov je veľmi málo a preto je nutné vuyžívať to čo máme doma. Náš basketbal chce omladiť a možnože i na úkor kvality treba pracovať s mladými Slovákmi. Všetko chce svoj čas a tvrdou prácou sa dostaví aj spomínaná kvalita. Sme ešte len na začiatku a v tomto momente by som chcel poďakovať celému vedeniu MBK, majiteľovi handlovskej športovej haly a taktiež vedeniu ŠBK, že sme sa dokázali zomknúť a spoločne urobiť správny krok,” skonštatoval prezident handlovského Baníka Ján Spevár.

Lepšie podmienky pre handlovskú mládež

Ďalším predmetom dohody bolo permanentné a bezplatné poskytovanie handlovskej športovej haly mládežníckym celkom, na majstrovské zápasy v kategóriách kadeti a juniori, v dohodnutom rozsahu. Vedenie MBK taktiež prisľúbilo kompletnú starostlivosť o hráčov, prichádzajúcich z ŠBK na súpisku Baníka.

Ján Beránek: “Teší ma, že sa nám podarilo splniť perspektívny plán”

“Z nášho pohľadu ide o veľký posun, nakoľko potrebujeme neustále zlepšovať komfort a tréningové podmienky pre mládež. Teší ma, že sa nám podarilo splniť perspektívny plán, ktorý sme si dali pred šiestimi rokmi. Ide o vybudovanie postupnej pyramídy od prípraviek, až po juniorský tím. Som veľmi rád, že vznikla spolupráca medzi ŠBK a MBK a verím, že tá sa bude postupom času čím ďalej, tým viac rozširovať. Pevne dúfam, že v blízkej budúcnosti sa budú handlovskí diváci tešiť z výkonov domácich basketbalistov v drese “áčka” a že budú vidieť na palubovke dostatok kvalitných slovenských hráčov, respektíve našich odchovancov,” uzavrel šéf ŠBK Handlová Ján Beránek.

Autor článku: Pavel Procner

Zdroj: mbk.handlova.eu

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.