Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Všetky kontajnery očipujú. Budú poskytovať dáta

Dátum: 31.03.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1575
Všetky kontajnery očipujú. Budú poskytovať dáta

Spoločnosť HATER HANDLOVÁ bude tento rok ladiť systém váženia odpadu.

Spoločnosť HATER HANDLOVÁ aktuálne umiestňuje na všetky nádoby na odpad čipy. Tie by mali neskôr dopomôcť k spravodlivejšiemu systému platieb za odvoz a spracovanie odpadu. „Zatiaľ to povinnosť zo zákona nie je. V dnešnej dobe by sme však naozaj mali vedieť, kto koľko odpadu vyprodukuje. Tak, ako si vieme skontrolovať množstvo dát, ktoré sme za mesiac v telefóne minuli, tak by sme si mohli vedieť skontrolovať aj množstvo vyprodukovaného odpadu, aby ľudia neplatili za niekoho, kto vôbec nemá záujem separovať. Platiť za skutočné množstvo vyprodukovaného odpadu je spravodlivejšie ako platiť paušálny poplatok,” povedal konateľ spoločnosti HATER HANDLOVÁ, Vladimír Borák.

Vrecia bude nutné označiť

Vzhľadom k tomu, že v meste sa nachádza niekoľko typov nádob, pracovníci firmy HATER musia použiť aj viacero typov RFID čipov alebo QR kódov. „Pracujeme na tom, aby zadný vyklápač na vozidle bol autonómny, čo znamená, že úloha pracovníka ostane nezmenená. Autonómny systém zosníma váhu odpadu bez toho, aby do toho pracovník zasahoval. Nádoby očipujeme všetky, pri vrecovom zbere však budú musieť ľudia nalepiť pridelený QR kód na každé vrece. Pri ich zbere budú pracovníci používať čítačku QR kódov,” doplnil Borák. Takto bude môcť firma poskytujúca pre mesto environmentálny servis, presne priradiť ku každej adrese presné množstvo vyprodukovaného odpadu. „Ľudia, ktorí separujú do vriec, dostanú obálky s nálepkami s QR kódmi na celý rok. Na každý plánovaný zber jednu nálepku. Ak bude niekto v separovaní aktívny a nebudú mu nálepky stačiť, pridelíme mu ďalšie. Stačí zavolať a my mu ich prinesieme,” dodal Vladimír Borák.

Systém nebude možné oklamať

„Vážiť chceme všetky druhy odpadov. Prvý mesiac budeme systém nastavovať, potom budeme vážiť aj separovaný zber, aby systém mohol vypočítať mieru vytriedenia na danú domácnosť, respektíve stanovisko. To by mohol byť smerodajný údaj, ktorý by mohol viesť k spravodlivejšiemu nastaveniu poplatkov pre obyvateľov v budúcnosti,” povedal Borák. Doteraz podľa neho mesto poznalo len celkovú hmotnosť jednotlivých druhov odpadu podľa katalógových čísel a cena za jeho odvoz sa rozpočítavala na všetkých obyvateľov. Tento priemerný údaj ale nehovoril nič o tom, či rodina separuje a predchádza vzniku odpadov alebo nie.

Kamery a GPS

Náklady na inštaláciu váh do všetkých vozidiel dosiahnu približne stotisíc eur. Okrem zariadenia na čítanie dát z čipov, na zvozové autá inštalujú aj kamerové systémy, aby bol zvoz monitorovaný. „Niektorí ľudia si nesplnia povinnosť, nevyložia nádobu do šiestej rána a potom tvrdia, že sme im odpad neodviezli. S kamerovým systémom budeme môcť dokázať, že keď sme išli okolo, nádoba vyložená nebola. Všetky vozidlá sú už dnes vybavené GPS systémom. Vieme presne, kedy ktoré vozidlo na ktorej ulici bolo. S kamerovým systémom navyše aj uvidíme, aká bola na ulici situácia.” Podľa riaditeľa firmy HATER budú kamery na všetkých vozidlách v priebehu tohto roka.

Autor: Silver Jurtinus

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.