Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Hlavu najlepšie vyčistí beh. Začať sa dá hneď dnes

Dátum: 26.02.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1466
Hlavu najlepšie vyčistí beh. Začať sa dá hneď dnes

Rozhovor s predsedom ŠK Achilles, Ľubomírom Blahom

Prečítajte si rozhovor s predsedom ŠK ACHILLES, Ľubomírom Blahom. Podľa jeho slov žlté dresy handlovských bežcov už poznajú v širokom okolí aj v zahraničí. „Keď sme na pretekoch všetci v klubovom oblečení, volajú nás „žltý mor“. Vraj, či sme zase prišli vyhrať?,“ hovorí.

Odkedy funguje bežecký klub ŠK ACHILLES Handlová? Koľko má členov?

Klub ŠK ACHILLES Handlová sme založili s Miroslavom Bilčíkom ako občianske združenie v roku 2016. Ja som sa už predtým niekoľko rokov pohyboval v komunite bežcov ako člen triatlonového klubu v Prievidzi. Filozofia nášho klubu nebola o tom založiť výkonnostný športový klub. Náš cieľ bol vytiahnuť ľudí, ktorí behajú, von na svetlo, nech sa nehanbia, nech skúsia atmosféru pretekov a to sa zatiaľ darí. Postupne prichádzali a pridávali sa k nám bežci z okolia Handlovej. Vyprofilovali sme sa na najväčší bežecký klub na hornej Nitre s približne 45 bežcami. Sme registrovaným členom Slovenského atletického zväzu, ako aj Stredoslovenského atletického zväzu.

Okrem účasti na súťažiach niektoré aj sami organizujete?

Organizujeme v meste obľúbený Beh Handlovská kapustnica, máme patronát na Behom Oslobodenia mesta Handlová a stáli sme aj pri zrode podujatia a organizovali prvé ročníky Deti deťom.

Aké úspechy dosiahli členovia klubu v ostatných rokoch?

Našich bežcov nájdete na všetkých významných maratónoch na Slovensku, na všetkých behoch na Slovensku a väčšinou sa umiestňujú v prvej desiatke a často aj na bedni, ako slangovo hovoríme stupňom víťazov. Medzi najúspešnejších členov klubu patria vo svojich kategóriách Štefan Kubálek, Milan Linkeš, Peter Vagáň, Tomáš Benko, Tomáš Ďurta, Vlado Kováč. Máme aj majsterku Slovenska v Behu do vrchu Katku Gundovú. Zúčastňujeme sa zahraničných behov, veľa v susednom Rakúsku, boli sme na maratóne v Mníchove, Benátkach, Aténach, naposledy v Moskve. Zúčastňujeme sa štafetových behov Od Tatier k Dunaju, The Run Slovakia. Charitatívnych behov Wings for life. A všade tam je značka ŠK ACHILLES Handlová.

Ako funguje klub?

Klub v súčasnosti funguje, ako väčšina bežeckých klubov na Slovensku, na princípe tzv. franchisingu. To znamená, bežec alebo pretekár, ktorý chce za nás behať, sa prihlási do klubu. Klub mu poskytne zázemie, to znamená klubové oblečenie, spoločné tréningy, spoločné výjazdy na preteky, spoločné zájazdy na medzinárodné maratóny a ďalšie výhody, ako výživové doplnky a podobne. Keďže sme všetci zamestnaní, je veľmi ťažké prispôsobiť spoločné tréningy. V rámci možností sme sa snažili robiť spoločné tréningy cez víkend v Prievidzi, ale hlavne sa stretávame na pretekoch. Sme skvelá partia ľudí a spájajú nás osobné priateľstvá. Kto ako trénuje sledujeme prostredníctvom aplikácií.

Aký vplyv má COVID na fungovanie klubu, súťaže a tréningy? Beh je individuálny šport, preto na športovanie nemá prakticky žiadny vplyv. Možno by sa dalo nájsť dokonca pozitívum, lebo keď zavreli fitness centrá a nie je kde športovať, ľudia začali behať. Keď si teraz idem večer zabehať, stretnem 5 - 6 bežcov, to v Handlovej nikdy nebolo, čo je super. Pre COVID sa však menej vidíme, beháme v menších skupinkách a nemáme motiváciu, lebo nie sú preteky. Už dvakrát odložili preteky v Rakúsku, v susednom Česku sme prihlásení na štafetový beh cez Čechy, Run Labe Run, ktorý tiež preložili už dvakrát.

V čom je beh špecifický?

V tom, že sa dá robiť kedykoľvek, za každého počasia, v každom ročnom období. Vyčistí hlavu. Spoznáte ľudí aj adrenalín na pretekoch. Keď je na štarte maratónu tridsaťtisíc ľudí, to nikde inde nezažijete a nikto vám ten zážitok nevezme. Je to neuveriteľná komunita ľudí. Môžete behať kdekoľvek, pohybujete sa v krásnej prírode. Ja osobne som vďaka behu spoznal už asi všetky dediny na Slovensku.

Kedy je vhodné s behom začať?

Hneď teraz. Nikdy nie je neskoro. Ako sa hovorí, na veku nezáleží. Je to klišé, ale pri behu to naozaj platí. Sú štyridsiatnici, ktorí na pretekoch predbehnú osemnásťročného chalana. Človek však musí byť opatrný. Problémom všetkých začiatočníkov je, že chcú behať rýchlo. Potom si privodia zranenia, bolesti a skončia s behom. A to je chyba. Najprv sa treba naučiť behať pomaly, naučiť sa dýchať. Robiť strečing, rozcvičku a oddych. To veľa ľudí podceňuje.

Ako sa môže záujemca stať členom klubu?

Ľudia sa hlásia sami, „chcem s vami chodiť na preteky“, „ahoj nepôjdeš so mnou behať“, a podobne. Kto sa chce pridať, volajte, píšte. Sme na facebooku a nájsť nás môžete aj na sociálnej sieti pre športovcov strava.com.

Autor: Silver Jurtinus

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.