Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pripravte sa na viaceré zmeny v organizácii dopravy

Dátum: 27.10.2020
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 4272
Pripravte sa na viaceré zmeny v organizácii dopravy

Na ktorej ulici bude zakázané parkovať? Kam sa taxíky po novom už nedostanú? 

Na Duklianskej ulici bude zakázané parkovať

V Handlovej je niekoľko ulíc, kde je parkovanie veľmi problematické. Sú to najmä ulice Nádaždyho, Duklianska, Kremnická, Školská, Kunešovská, Márie Krššákovej, Savina atď. Sú to ulice so zástavbou rodinných domov s priestorom na parkovanie vo dvore, ich majitelia však uprednostňujú parkovanie na ulici. Začiatkom roka mesto upozorňovalo vodičov informačnými letákmi, aby parkovali na svojich pozemkoch. Situácia sa však nezlepšila. Ako pilotný projekt zlepšenia prejazdnosti ulíc v meste preto samospráva v oboch smeroch Duklianskej ulice osadí dopravné značky „zákaz státia“. „V súčasnosti vedie ulicou trasa mestskej hromadnej dopravy a autobusy majú často problém prejsť. Zároveň bol veľmi problematický výkon zimnej a letnej údržby komunikácie,“ povedal Ing. Ivan Kartáč z Referátu dopravy Mestského úradu v Handlovej. Nové dopravné značenie na Duklanskej ulici vstúpi do platnosti v pondelok 16. novembra.

 

Na križovatke bez značenia doplnia značku 

Dopravná značka „hlavná cesta“ sa vráti na križovatku ulíc Kpt. Nálepku a L. Novomeského. Dopravná značka na mieste stála a nie je jasné kedy a ako zmizla. Z dôvodu bezpečnosti cestnej premávky ju mesto osadí znova. Na chýbajúcu dopravnú značku upozornil obyvateľ mesta cez portál Odkaz pre starostu.

 

Do areálov škôl sa taxíky už nedostanú

V areáloch dvoch základných škôl, na ulici Morovnianska cesta a Školská, pracovníci oddelenia výstavby v piatok 23. októbra osadili doplnkové dopravné značenie, ktoré umožní vjazd do areálu iba oprávneným vozidlám. Tabule s textom „Vjazd povolený len s povolením základnej školy“ doplnia dopravnú značku „zákaz vjazdu.“ Ako povedala Lucia Chudá, preventistka Mestskej polície Handlová, zmena dopraveného značenia zakáže vozidlám taxislužby vjazd do areálov škôl. „Doteraz boli pri školách pod dopravnými značkami „zákaz vjazdu“ osadené dodatkové tabule „okrem zásobovania." Vyhláška 30/2020 Z.z. o dopravnom značení, ktorá vstúpila do platnosti 1. apríla, medzi „dopravnú obsluhu a zásobovanie“ zaradila aj vozidlá taxislužby. Tie však v areáloch škôl ohrozovali deti a školy hľadali spôsob, ako vozidlám taxislužby zakázať vjazd do svojich areálov.“

Do areálov škôl teda smú vojsť iba vozidlá s vydaním povolenia riaditeľky školy vo forme kartičky, ktorá musí byť vo vozidle umiestnená na viditeľnom mieste pre prípad kontroly. Podobné obmedzenie už platí v základnej škole Mierové námestie a pripravuje sa aj pre Materskú školu.

znacka

 

Na pešej zóne vznikne parkovacie miesto pre zásobovanie

Problém s parkovaním sa pravidelne objavuje aj pri vstupe na pešiu zónu. Dodávky, ktoré zásobujú prevádzky na pešej zóne, často poškodzovali verejné osvetlenie a obmedzovali chodcov. Pešia zóna je primárne určená chodcom, preto oddelenie výstavby vyhradilo pre tieto vozidlá jedno parkovacie miesto. Toto vyhradené parkovacie miesto sa nachádza na začiatku pešej zóny smerom od vežičky pri prevádzkach ABOS, Detské hračkárstvo a Optika a bez špeciálneho povolenia ho budú môcť využiť všetky vozidlá zásobovania. Prevádzky nachádzajúce sa na pešej zóne môžu využívať na zásobovanie a doplnenie tovarov aj zadný vchod.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.