Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mesto začalo odstraňovať ihriská, ktoré nespĺňajú bezpečnostné štandardy

Dátum: 22.05.2020
Autor: Vanda Matiašková
Počet videní: 3003
Mesto začalo odstraňovať ihriská, ktoré nespĺňajú bezpečnostné štandardy

Každé ihrisko bolo posudzované individuálne.

V Handlovej sme mali ku koncu minulého roka 81 ihrísk. Viac ako polovica z nich je však v nevyhovujúcom technickom stave. Mesto ich začalo odstraňovať.

V priebehu septembra 2019 pracovníci oddelenia výstavby mestského úradu skontrolovali detské ihriská v meste. Hneď v októbri mesto informovalo, že väčšinu bude nutné z dôvodu bezpečnosti detí odstrániť. Každé ihrisko bolo posudzované individuálne. Mnohé boli postavené svojpomocne a je za nimi práca našich dedov, za čo im patrí poďakovanie. Viaceré však už boli nevyužívané, podpísal sa na nich zub času a nevyhovujú súčasným požiadavkám na bezpečnosť detí. Mesto viackrát avizovalo, že zaniknú niektoré ihriská pred vchodmi bytových domov, vrátane pieskovísk.

Rušenie ihrísk si vyžiadal zákon

V októbri minulého roka poslanci Národnej rady prijali Zákon o základných požiadavkách na bezpečnosť detského ihriska, ktorý 1. januára 2020 nadobudol účinnosť. Zákon podstatne sprísnil základné požiadavky na bezpečnosť detského ihriska. Všetky herné zariadenia inštalované na verejnom priestore musia spĺňať európske normy. Mesto už v minulom období postavilo nové ihriská, ktoré zodpovedajú súčasným požiadavkám a pravidelne sa na nich vykonávajú revízie. Za ihrisko sa v zmysle zákona považuje aj samostatne stojací mobiliár, ako je napríklad hojdačka, resp. „preliezačka“. Mesto odstraňuje tie ihriská, ktoré sú prevažne na pozemku mesta.

Nové ihriská sú bezpečné

Za posledné obdobie samospráva obnovila alebo vybudovala 17 nových ihrísk, preto ich počet od roku 2008 stúpol. „V Handlovej je 81 ihrísk. Viac ako polovica z nich je však v nevyhovujúcom technickom stave. V súčasnosti, po dôkladnom posúdení, je potrebné odstrániť ihriská alebo ich torzá v 55-tich lokalitách mesta z dôvodu bezpečnosti detí. Budeme individuálne posudzovať tie, o ktoré sa obyvatelia starajú a hľadať riešenia na ich prevádzku,“ povedal Jozef Čaplár, vedúci Oddelenia výstavby, územného plánu, dopravy a ochrany životného MsÚ. Ako vysvetlila hovorkyňa mesta, v súčasnosti radnica pripravuje zmluvy pre správcov ihrísk. „Záleží nám na bezpečnosti našich detí. Dávame do pozornosti, že nové ihriská majú prevádzkové poriadky, ktoré je potrebné rešpektovať. Nájdete na nich informácie, pre akú vekovú kategóriu sú určené a komu je potrebné volať v prípade, že zistíte poškodenie mobiliáru,“ uzavrela Paulínyová.

Ihriská, resp. ich torzá začali odstraňovať aktivační pracovníci 20. mája. Ihriská sa budú odstraňovať v Handlovej priebežne, podľa dostupnosti aktivačných pracovníkov a poveternostných podmienok. Oceľové konštrukcie schátraných a nebezpečných prvkov ihrísk pôjdu do zberu surovín.

Správcovia bytových domov v desiatich lokalitách mesta, kde sa nachádzajú ihriská v relatívne dobrom stave, avšak na pozemkoch cudzích subjektov, obdržia v najbližšom období list s informáciami o prísnych podmienkach a povinnou zodpovednosťou v zmysle zákona. Všeobecne bude mesto odporúčať, aby podmienky prevádzky a určenie zodpovednosti na týchto ihriskách boli prerokované na jednotlivých domových schôdzach.

Celé znenie Zákona o základných požiadavkách na bezpečnosť detského ihriska a o zmene a doplnení niektorých zákonov, č. 371/2019 Z. z., si môžete pozrieť na linke: https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2019/371/.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.