Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlovčania môžu využívať Inteligentnú Domácu Asistentku

Dátum: 31.03.2023
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1431
Handlovčania môžu využívať Inteligentnú Domácu Asistentku

Ide o sociálnu službu v gescii Trenčianskeho samosprávneho kraja,

Nová sociálna služba je určená pre seniorov žijúcich osamote, osoby s rizikovým ochorením, pacientov ktorí sa zotavujú doma alebo osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

Inteligentná Domáca Asistentka je už k dispozícii pre obyvateľov mesta Handlová. Ide o sociálnu službu v gescii Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorú od septembra 2022 do februára 2023 testovalo desať domácností v Handlovej. Odteraz je služba prístupná pre všetkých záujemcov.

IDA - Inteligentná Domáca Asistentka nepretržite, 24 hodín denne, zaznamenáva údaje o pohybe v domácnosti aj mimo nej. Systém funguje bez kamier a mikrofónov, nesleduje a nenarúša súkromie prijímateľa. Pozostáva zo senzorov pohybu, riadiacej jednotky, SOS tlačidla a trackera, pomocou ktorých IDA spoznáva dennú rutinu prijímateľa. V prípade vzniku rizikovej situácie, napríklad pri náhlom zhoršenie zdravia, systém IDA sám vyšle upozornenie o možnom probléme blízkej osobe, ktorú si prijímateľ určil. Táto dohliadajúca osoba preverí situáciu spätným zavolaním a v prípade potreby privolá pomoc. Dohliadajúcou osobou môže byť blízka osoba ako napríklad rodinný príslušník, sused, rodinný známy a podobne. Prijímatelia služby nemusia odísť do zariadenia sociálnych služieb, ale môžu ostať doma, kde sa cítia istejšie a bezpečnejšie, zároveň však prináša pocit bezpečia aj pre rodinu prijímateľa. Využitie služby IDA znižuje zdravotné, sociálne a bezpečnostné riziká u seniorov a ľudí so zdravotným postihnutím, prípadne chronickým ochorením.

Ako uviedla Veronika Cagáňová, vedúca Sociálneho oddelenia mesta Handlová:

„Poskytujeme občanom mesta aj takú pomoc, že klient nemá len dohliadajúcu osobu napr. zo strany rodiny, ale je možnosť ich zapojiť aj na systém mestskej polície na stálu službu. V prípade, že je dohliadajúca osoba/príbuzný vzdialená, nachádza sa v inom meste, alebo nemôže vzhľadom na pracovné povinnosti okamžite zareagovať, túto úlohu prevezme stála služba MsP Handlová, ktorá vyhodnotí alarm a poskytne klientovi pomoc.“

Služba je určená pre seniorov žijúcich osamote, osoby s rizikovým ochorením, pacientov, ktorí sa zotavujú doma alebo osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

Náklady spojené s realizáciou projektu a poskytovaním služby hradí Trenčiansky samosprávny kraj. Mestu s projektom žiadne priame náklady nevznikajú. Tento záväzok bude mať TSK aj päť rokov od finančného ukončenia projektu, teda najneskôr do 31. decembra 2028. Počas tejto doby je poskytovanie sociálnej služby pre prijímateľa bezplatné. Po tomto termíne sa mesto môže rozhodnúť o pokračovaní alebo nepokračovaní poskytovania služby na vlastné náklady a stanovení úrady pre prijímateľa.

Ak prijímateľ nemá v domácnosti zavedený internet, jediný náklad spojený so službou je mesačný poplatok 3 eurá za zvýhodnenú cenu internetového pripojenia.

Sociálna služba IDA je súčasťou nového Všeobecne záväzného nariadenia číslo XY, ktoré nahradilo zrušené VZN o úhrade za poskytovanie vybraných druhov sociálnych služieb na území mesta Handlová číslo 3/2022.

FOTO: Trenčiansky samosprávny kraj 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.