Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Železničný viadukt nie je skratka

VIDEO
Dátum: 14.11.2022
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1756
Železničný viadukt nie je skratka

Pribudlo na ňom nové značenie. 

Handlovská mestská polícia v spolupráci so železničnou políciou zrealizovali 4. novembra  preventívnu akciu zameranú na dodržiavanie zákazu vstupu ľudí na železničný most.

Všeobecne platné predpisy týkajúce sa bezpečnosti železničnej dopravy boli vizualizovane novým značením s textom: 

Vyhradený priestor ŽSR, neoprávneným osobám vstup zakázaný!

 

Handlovský viadukt využívajú Handlovčania ako skratku na prechod ku svojim záhradám

Handlovská polícia oslovila Železnice Slovenskej republiky s prosbou, či je možné osadiť na viadukt nové informačné tabule, ktoré by informovali o zákaze vstupu na koľajisko, i keď takéto predpisy všeobecne platia.  Železnice Slovenskej republiky rýchlo reagovali a nové tabule sú už osadené.

Po ich osadení v spolupráci s Mestskou políciou Železničná polícia vykonala preventívnu akciu.

Na viadukte boli počas dvoch hodín dve hliadky

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru Trenčín (KR PZ TN), Eleny Antalovej: „Cieľom preventívnej činnosti bolo upozorniť  občanov, ktorí si skracujú svoju cestu cez železničnú trať, na nebezpečenstvo svojho konania,  kde vo veľa prípadoch má takéto konanie tragické následky. Treba si uvedomiť, že rušňovodič po  spozorovaní osoby v koľajisku má len krátky čas na odvrátenie nebezpečenstva stretu s touto osobou, pretože brzdná dráha vlakovej súpravy je vzhľadom na rýchlosť a hmotnosť vlaku oveľa dlhšiu ako pro automobiloch. Zákon o dráhach zakazuje nepovolaným osobám vstup na jazdu dráhu a do jej obvodu. Ak špeciálny stavebný úrad nerozhodne inak, obvod dráhy je tri metre. Železničný most je súčasť železničnej infraštruktúry, ktorá je súčasťou obvodu dráhy.“

Počas dvojhodinovej preventívnej akcie chceli cez most prejsť traja ľudia. Železničná polícia riešila priestupok dohovorom. Najbližšie týždne bude Mestská polícia Handlová pomocou kamerového systému a občasnými kontrolami, pokračovať v prevencii formou vysvetľovania a dohovárania po tomto čase by mala prejsť z prevencie do represívnej formy. Mestská polícia nie je oprávnená na tomto úseku udeľovať pokuty, ale má povinnosť oznamovať ich príslušnému orgánu železničnej polície. Podľa hovorkyne ten (KR PZ TN): „Kto prechádza cez železničnú dráhu mimo určeného priestoru, priechodu alebo priecestia, alebo vstúpi do iného priestoru neprístupného verejnosti označeným zákazu vstupu, sa dopustí priestupku a môže dostať v blokovom konaní pokutu od 10 do 50 Eur.“

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.