Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mesto vstúpilo do štrajkovej pohotovosti

VIDEO
Dátum: 19.05.2022
Počet videní: 1449
Mesto vstúpilo do štrajkovej pohotovosti

V prípade nesplnenia požiadaviek Handlová s ďalšími samosprávnymi vstúpi do štrajku.

Mimoriadny snem Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) schválil v stredu 18. mája zásadné postoje, ktoré reagujú na vývoj a cenné skúsenosti z aplikačnej praxe samospráv.
 
Snemu sa zúčastnila primátorka mesta Handlová, Silvia Grúberová. "Mimoriadny snem Združenia miest a obcí Slovenska bol mimoriadnou reakciou na mnohé negatívne kroky štátu voči samospráve, ktoré vrcholia v dnešných dňoch. Reálne hrozí, že samospráva od jesene tohto roku začne čeliť vážnym existenčným problémom. Naše čierne oblečenie na sneme je ako Čierny Peter, ktorého vyfasujeme, pokiaľ prejde v skrátenom legislatívnom konaní vládny návrh, ktorý mestám a obciam vezme behom 1,5 roka v globále viac ako 600 mil. eur. Podporujeme pomoc rodinám ale nie tak, že položíme rozpočty miest a obcí tak, že zlikvidujeme stabilné služby a rozvoj území," napísala primátorka na sociálnej sieti.
 
Primátorka Handlovej na rokovaní ZMOS
 
Okrem návrhu spôsobu zmeny daňového bonusu a s tým spojených výpadkov vo výške 618 miliónov eur, je podľa nej problémom aj energetická kríza, verejné obstarávania, zdražovanie stavebných prác a materiálov, pohonných hmôt a rôznych iných komodít. Mestá majú podľa primátorky aj ťažkosti pri čerpaní eurofondov a pri pokračovaní v eurofondových projektoch. "Samosprávy musia financovať projekty z vlastných zdrojov, dofinancovávať prenesené kompetencie zo štátu bez toho, aby na ne štát dal mestám financie a tiež celkovo kryť bežné výdavky, ktoré enormne stúpajú. Kritizujeme tiež dlhodobý prístup štátu k samosprávam, ktoré sú vylúčené z legislatívnych procesov. Štát si z nás robí bankomat," skonštatovala Silvia Grúberová.
 
V prípade nesplnenia požiadaviek ZMOS schválených na 32. sneme, Rada ZMOS pripraví po 30. júni 2022 v spolupráci s ďalšími samosprávnymi a profesnými organizáciami celoslovenský štrajk.
 
Mesta_a_obce_v_štrajkovej_pohotovosti_final_web_(1)
 
 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.