Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vežička vyjadruje radostné prostredie k bývaniu

Dátum: 06.05.2022
Počet videní: 1216
Vežička vyjadruje radostné prostredie k bývaniu

Impozantný zámer schválil Okresný národný výbor v Prievidzi v októbri 1954.

Výstavba druhej najikonickejšej architektonickej pamiatky mesta – Vežičky, sa začala plánovať v roku 1954. Podľa obežníka Krajského národného výboru v Nitre, týkajúceho sa architektonickej úpravy nových budov, mali byť tieto postavené tak, aby vybudovali „pre našich pracujúcich radostné prostredie k bývaniu. Účelná úprava fasád má v sebe odrážať úsilie celého národa o krajší výzor našich miest...“­­ Z tohto dôvodu Krajský národný výbor žiadal, aby stavebný úrad „v žiadnom prípade, keď investor zjednoduší fasádu, neudelil na takúto stavbu žiadne stavebné povolenie.“

V októbri 1954 Okresný národný výbor v Prievidzi schválil impozantný zámer a technickú správu na výstavbu sedemnástich bytových jednotiek s miestnosťou pod vežou a vyhliadkovou miestnosťou určenou pre strojové zariadenie na hodiny. Projektovú dokumentáciu pripravil národný podnik Stavoprojekt, ateliér Partizánske a stavebníkom boli Slovenské uhoľné bane Prievidza. Samotnú realizáciu stavebných prác prevzal národný podnik Priemstav Prievidza.

Podľa technickej správy mala byť „pomerne bohatá architektúra odôvodnená význačným miestom objektu sídliska“ a mala vychádzať z architektúry veže handlovského kostola a „z motívov slovenskej renesancie“. Krásna myšlienka, ktorú sa „do bodky“ podarilo zhmotniť. Čo myslíte?

Diana Kmeťová Miškovičová

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.