Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Architekt Juríček: Verejnosť sme mali do debaty zatiahnuť skôr

GALÉRIA
Dátum: 28.10.2021
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1819
Architekt Juríček: Verejnosť sme mali do debaty zatiahnuť skôr

Autor štúdie revitalizácie centra Novej Lehoty o verejnej prezentácii pre obyvateľov mestskej časti.

Aké zadanie pre revitalizáciu Novej Lehoty ste od mesta dostali?
Mesto ma oslovilo s požiadavkou na spracovanie konceptu riešenia verejného priestoru v Novej Lehote, lebo je to centrum mestskej časti a potenciálne centrum rozvoja turistického ruchu. Remata, rybník a Veľký Gríč sú pre Handlovú nespochybniteľné turistické lákadlá. Nová Lehota by mohla byť ďalším, menším lákadlom, typickým svojimi kamennými domami.

Ako hodnotíte verejné stretnutie s obyvateľmi Novej Lehoty?
Zámerom verejného stretnutia bolo vysvetliť obyvateľom, že chceme skultivovať tento verejný priestor, lebo stav, v akom sa nachádza, je nevyhovujúci. Asi sme ale zvolili nesprávny postup. Verejnosť sme mali do tej debaty zatiahnuť už na začiatku diskusie a vysvetliť, že mesto výhľadovo uvažuje o vytvorení viacerých hotspotov cestovného ruchu na celom území Handlovej. Nová Lehota vychádza ako jedno z menších hotspotov a vtedy sme sa s nimi mali rozprávať, ako by centrum ich mestskej časti mohlo vyzerať.

Ako vyplynulo zo stretnutia, chceli by mať opravené cesty.
Každý chce mať opravené cesty. Veď to je jasná vec, o tom sa nemusíme baviť. Ale to nie je moja úloha. Mňa mesto požiadalo, aby som navrhol, ako skultivovať verejný priestor v Novej Lehote. Nech mesto v prvom rade opraví v Novej Lehote cesty, ale aj tak by sme radi pripravili koncepčný plán, ktorý je dlhodobý, výhľadový a o ktorom chceme s obyvateľmi mestskej časti aktívne komunikovať.

Bola chyba, že mesto pred stretnutím zverejnilo obrázky zo štúdie?
Obrázky zverejnené tesne pred verejnou diskusiou na stránke mesta boli v tom čase už neaktuálne, slúžili pre prvé konzultácie s objednávateľom a neboli určené pre publikovanie. Ani ja sám, keby mi ich niekto ukázal bez komentára, by som im nerozumel a vytvoril by som si možno nesprávny postoj k nim a mal nesprávne očakávania od verejnej diskusie. Došlo k stretu dvoch koncepčných nazeraní na vec, ale už sa nedalo vysvetliť, že je to výhľadový koncept, že je to pre nich podnet na premýšľanie, ako by mohlo centrum mestskej časti vyzerať. Je super, že toľko ľudí v tej mestskej časti prejavuje záujem o veci verejné a je veľká škoda, že sa nám zatiaľ nepodarilo moderovať verejnú diskusiu tak, aby bola obojstranne prínosná.

S akým návrhom ste teda za miestnymi prišli?
Leitmotívom mojej štúdie je kamenný múr, ktorý mi napadol pri pohľade na rozpadajúcu sa hospodársku budovu pri fare. Zachovať ju sa už zrejme nepodarí, múr by teda mohol byť vybudovaný z tých kameňov. Bola by to pripomienka všetkých kamenných domov, ktoré po vojne ostali prázdne a Nová Lehota na pár rokov de facto zanikla. V jednom z týchto domov som vyrastal, preto to tam dôverne poznám. Kamenný múr by pripomínal pôvodnú architektúru, ale nemal by ju napodobniť. Je to len symbolický spôsob vyjadrenia doplnený náznakovými oknami a panelom s fotkami Novej Lehoty. Múr by zároveň lemoval priestor na sedenie, ktorý by bol z druhej strany. Stavba by plnila tri funkcie: priestor na sedenie, priestor na odloženie základného náradia a malá časť by slúžila ako autobusová zastávka. Ak totiž máme ambíciu utvoriť z tohto územia centrum mestskej časti, musíme doň navkladať funkcie, aby to územie malo multiplikačné využitie. Okrem zastávky MHD s prístreškom navrhujeme umiestnenie infomačnej tabule so stojanmi na bicykle, vymedzujeme plochy pre dobudovanie detského ihriska. Na tento priestor vieme nadviazať cyklotrasy a napojenia na turistické chodníky v okolí, aby prístrešok mohol slúžiť pre komunitu ale aj pre návštevníkov, cyklistov a turistov. Práve to, aké funkcie tam teraz sú a aké funkcie tam chceme mať v budúcnosti, malo byť predmetom verejnej diskusie.

Do priestoru ste navrhli aj zázemie pre karavan?
Karavan je tá úplne posledná z funkcií, ktoré potenciálne centrum môže zahŕňať. Komunitný prístrešok by nemal slúžiť iba miestnym, ale aj turistom, cyklistom, návštevníkom a tá posledná funkcia z možných je práve „stellplatz“ pre jeden karavan, čo je dnes veľmi progresívne sa vyvíjajúca forma rozvoja cestovného ruchu. To zázemie tam nieje preto, aby karavanista strávil dva dni v Novej Lehote. Ale keď už večer príde, aby na noc zaparkoval, tak si pozrie kostol, faru a na informačnom paneli si prečíta niečo o histórii Novej Lehoty.

 

Na revitalizáciu centra Novej Lehoty poslanci mestského zastupiteľstva vyčlenili z rezervného fondu mesta 70 tisíc eur. Prípadné presmerovanie peňazí na opravu ciest musí schváliť mestské zastupiteľstvo. (Poznámka redakcie.)

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.