Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Trénerom mládežníkov ŠBK bude Tibor Jány

Dátum: 06.06.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1487
Trénerom mládežníkov ŠBK bude Tibor Jány

K trénerskému štábu ŠBK Handlová sa pridal Tibor Jány, ktorý mábohaté skúsenosti z mužských aj ženských extraligových tímov a trénoval aj reprezentáciu U18.

Ako sa zrodila spolupráca s klubom ŠBK Handlová?

S klubom som v kontakte už dlhšie obdobie, ale spolupráca bola len v rámci letných kempov, v ktorých som zväčša pôsobil ako hosť. Viackrát sme pri rozhovoroch s Jankom Beránekom rozoberali aj možnosť dlhodobého pôsobenia v ŠBK. Konkrétne kontúry spolupráce sme riešili až pred pár dňami. O všetkom rozhodla momentálna situácia v ŠBK a môj návrat na Slovensko. Ján Beránek mi predostrel jeho zámer týkajúci sa rozvoja klubu. Projekt ma presvedčil, a tak sme sa v krátkom čaše dohodli.

Minulú sezónu ste pôsobili v českom ženskom extraligovom tíme SBS Ostrava. Aké bolo vaše pôsobenie v Českej republike pred pandémiou a počas nej?

V úvode trochu poopravím skutočnosti. V minulej sezóne som pôsobil v SBŠ Ostrava ako hlavný tréner SCM a viedol som družstvá U19 a U17 v extralige ČR. Súťaž sa pre Covid-19 nedohrala a 15. marca 2020 sme hrali posledný zápas. Situácia pred pandémiou bola rovnaká ako aj inde. V Ostrave som bol prakticky 6. sezón. Začal som s družstvami U13 a prípravkami. Postupne som sa dostal k juniorským a ženským družstvám. Za vydarené obdobie považujem hlavne sezóny 2016/2017 a 2017/2018, v ktorých sme s juniorkami postúpili až do finále extraligy U19 ČR. Vybojovali sme strieborné medaily, takže som aj dvojnásobný vicemajster ČR. Po pandemických opatreniach sa to aj v Čechách otočilo hore nohami, tréningy boli individuálne, trénovali sme v parku vo dvojiciach, potom po skupinách, dokonca sa príprava začala v štandardnom režime. Rozbehli sa aj súťaže, ale už v začiatkoch nastali veľké problémy, družstvá sa uzatvárali do karantény, súťaž sa vlastne ani nehrala.

Prichádzate naspäť do Handlovej, kde ste začali s basketbalom ako hráč a aj tréner. Niekoľkokrát ste viedli aj extraligový Baník, ale najväčší úspech ste zožali v sezóne 2003/2004 s E.S.O. Lučenec, s ktorým ste získali titul proti Svitu. Aký rozdiel je medzi vtedajším basketbalom a tým dnešným?

Je to tak. V Handlovej som začal s basketbalom. Ten si ma získal na celý život. V Lučenci to bol majstrovský titul, ale našim finálovým súperom bol Chemosvit Svit. V Lučenci to bolo plodné obdobie. Okrem titulu a víťazstva v slovenskom pohári sme postúpili zo skupiny FIBA CUP, získali sme bronz aj striebro a stali sme sa i víťazmi vtedajšieho Československého pohára. Aj po návrate do Handlovej sme sa v sezóne 2004/2005 dostali až do finále, ale nestačili sme na družstvo Nitry. Pripomínam, že ani tento úspech handlovského basketbalu zatiaľ nebol prekonaný. A rozdiely v basketbale? Je to všetko omnoho rýchlejšie. Technická vyspelosť vo všetkých postoch je kvalitnejšia a strelecká potencia hráčov narástla. Pravidlá sú neúprosné. Hrá sa prakticky 14 a menej sekúnd. Hrá- či sú tak nútení mať omnoho širšiu paletu riešení v herných situáciách. Streľba za 3 body je už samozrejmá aj pre pivotmanov, hoci v Handlovej trojky vždy dominovali.

Momentálne sa vrátite do Handlovej s inou úlohou. Tou je výchova mládeže. Počas posledných rokov sme vás videli v telocvični v úlohe špeciálneho hosťa a viedli ste nemálo tréningových jednotiek. Ako vnímate kempy pre rozvoj mladých hráčov, ktoré organizuje klub?

Z môjho pohľadu je to ďalšia vhodná forma basketbalového rozvoja. Atmosféra kempu je voľnejšia ako klasický tréningový proces. Hosťujúci tréneri prinášajú spestrenie, a to napríklad vo forme riadenia tréningovej jednotky alebo spôsobu učenia rôznych zručností. Hlavne je to však o zábave, súťažiach, rivalite atď.

Minulú a túto sezónu poznačila nielen športovú obec, ale aj celú spoločnosť pandémia Covid-19. Pre pandémiu sa mládežnícke súťaže úplne odstavili. Aký máte názor na skoro dva roky bez basketbalu a aké to bude mať dôsledky v budúcnosti?

Dve sezóny sa to na športoviskách poriadne zamotávalo, ale hlavne sa skoro vôbec organizovane netrénovalo. Mladšie mládežníčke kategórie ako U9 až U15 by nemuseli utrpieť nejakú citeľnú ujmu, až hádam na situácie, keď ich zlákala pohodlnejšia činnosť bez povinností a námahy, ktorej sa počas pravidelného tréningu nedá vyhnúť. Ak hráči vydržali a prichádzajú na športoviská, je to super. Skôr sa to môže dotknúť kategórie U17 a U19. Môže sa stať, že vlastne vypadne jedna celá veková kategória.

Aký tím budete trénovať a aké ciele máte do najbližšieho obdobia?

Podľa dohody prevezmem družstvo U17 - kadetov, ale samozrejme, budem nápomocný pri tvorbe spoločnej metodiky pre všetky kategórie, pri riešení ďalších úloh v klube. V najbližšom období bude prebiehať v rámci pandemických možností kvalitný tréningový proces. Ján Beránek, predseda ŠBK: „Víziu na spoluprácu s Tiborom Jánym som v sebe nosil už dlhší čas. Som veľmi rád, že sa rozhodol pomôcť nášmu klubu a prijal ponuku, ktorú sme mu predostreli. Myslím si, že bude obrovským prínosom pre náš všetkých - od trénerov až po hráčov. Prevezme partiu, ktorú som trénoval posledných šesť rokov. Určitým spôsobom mi bude za nimi smutno, ale prišiel čas odovzdať chlapcov do rúk práve tomuto skvelé- mu trénerovi. Ja sa tak budem môcť ďalej a intenzívnejšie venovať rozvoju klubu, aj tým najmenším, ktorých je potrebné neustále motivovať k tomu, aby v tejto šialenej dobe športovali. “

Trénerská kariéra Tibora Jányho

2019/20 - SBS Ostrava

2018/19 - BKM Lučenec

2014/15 - SBŠ Ostrava

2013/14 - Slovanka Basket Praha

2012/13 - Sparta Praha

2011/12 - MBK Handlová

2010/11 - MŠK BK Žiar nad Hronom 1. liga muži + juniori

 

Ivan Morvay

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.