Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Plaváreň bola súčasťou snáď každého z nás

Dátum: 29.05.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1501
Plaváreň bola súčasťou snáď každého z nás

O Plaveckom klube Handlová sme sa rozprávali s jeho prezidentkou, Ivanou Hromádkovou.

Kedy vznikol v Handlovej plavecký klub?

Plávanie v Handlovej má dlhú tradíciu. Plavecký oddiel vznikol pri Telovýchovnej jednote Handlová 9. októbra 1989 a začiatkom 90-tych rokov sa pretransformoval na Plavecký klub Handlová. Začiatky plávania v Handlovej budú vždy pevne späté s menom Daniela Šúrová – zakladateľka oddielu, klubu, dlhoročná prezidentka, učiteľka, trénerka. Po odchode Danky Šúrovej z postu prezidentky Plaveckého klubu Handlová ju nahradila Majka Májová, po jej odchode túto funkciu zastávam ja.

Ako sa klub postupom času menil?

Cieľom a víziou klubu bolo pritiahnuť čo najviac detí, mládeže a dospelých na plaváreň, naučiť ich základom plaveckého športu. Postupom času sa klub vyvíjal, jeho členskú základňu tvorilo do 200 detí a mládeže, ktoré už pravidelne trénovali pod dohľadom skúsených trénerov a začali dosahovať kvalitné výsledky v rámci celého Slovenska. Prvými a dlhoročnými trénermi boli Danka a Vladko Šúrovci, Zuzka Pokryvačová, neskôr pribudla Stanka Gregorová, Majka Májová, Ivana Hromádková, Nika Ráczová, Miloš Váňa. Okrem pravidelných plaveckých tréningov klub zastrešoval aj základné plavecké výcviky detí z celej handlovskej kotliny – na našej plavárni sa vystriedali snáď všetci škôlkári a žiaci základných škôl, ktorí pod vedením našich trénerov získali svoje prvé plavecké skúsenosti. Plavecký klub Handlová úspešne spolupracoval aj so Združením telesne postihnutých športovcov, ktorým bol nápomocný pri organizovaní športových sústredení a pretekov. Klub dlhoročne organizoval významné plavecké celoslovenské preteky – O pohár mesta Handlová, organizoval Slovenský pohár v plávaní, či regionálne majstrovstvá oblastí mladších aj starších žiakov. S našimi deťmi sme v rámci plaveckých sústredení precestovali snáď celú Európu, boli sme v Chorvátsku, Taliansku, Francúzsku, Grécku. Každý rok sme zakončievali tradičnou Kapriádou, kde naše deti predviedli rodičom, starým rodičom, kamarátom, čo sa všetko za celý rok naučili, v čom sa zdokonalili. V klube sme rozbehli aj trénovanie dospelých neplavcov a kurzy pre deti od 3 do 5 rokov.

Aké najväčšie úspechy členovia klubu dosiahli?

V 90. rokoch vznikli na základnej škole Morovnianska cesta športové triedy so zameraním na plávanie, v ktorých vyrástli viacerí úspešní handlovskí plavci – medailisti z Majstrovstiev Slovenska. Medzi najvýraznejšie vtedajšie talenty patrili Majdlen, Ingár, Šúrová, Kácz, Krč, Horváth, Pokryvačové, Hromádka.

Plaváreň mala byť otvorená už pred vyše rokom a stále nefunguje. Ako sa vyrovnáte s touto situáciou? Plaváreň v Handlovej bola súčasťou snáď každého z nás či už ako návštevníka alebo rodiča, ktorý sem pravidelne vodieval svoje ratolesti na tréningy. Po zavretí handlovskej plavárne sme dočasne našli útočisko na prievidzskej plavárni, kde sme v obmedzenom počte cca 20 detí trénovali až do februára 2020. Toto obdobie bolo mimoriadne náročné – zabezpečiť dopravu pre deti, trénovať na dvoch dráhach v stiesnených podmienkach bolo stresujúce, časovo a finančne náročné nielen pre deti, ale aj rodičov a nás, trénerov. Boli sme vďační za každú pomoc, ktorú nám poskytlo nielen mesto Handlová, ale aj Slovenská plavecká federácia, rodičia, všetci, ktorí verili, že táto situácia nebude nadlho. Absolvovali sme niekoľko desiatok pretekov, kde naši zverenci aj napriek nevyhovujúcim tréningovým podmienkam podávali nadštandardné výkony dokázali sa presadiť a prebojovať medzi absolútnu slovenskú špičku vo svojich kategóriách. Vetráková, Juríček, Suja, Šemethas, Klátiková, úžasné handlovské deti, ktoré by pri optimálnych plaveckých podmienkach všetkým ukázali, že aj v malom meste vyrastajú veľké talenty.

plavanie1

Ako fungujete počas pandémie koronavírusu?

Covid a s tým súvisiace uzatvorenie športovísk pre náš klub znamenal koniec teda veríme, že len dočasný. Náš klub sa od februára 2020 nedostal do vody, po vzájomnej dohode a v spolupráci s Plaveckým klubom Prievidza naši najúspešnejší plavci prestúpili do Prievidze, kde sa im dodnes darí rozvíjať svoje schopnosti a talent.

Koľko má klub členov?

Členská základňa Plaveckého klubu Handlová je v súčasnosti prakticky nulová nemáme bazén, netrénujeme, nemáme deti. Veríme, že po kolaudácii novej plavárne, po konštruktívnych rozhovoroch s konateľom plavárne, so zástupcami mesta Handlová sa nám opäť podarí rozbehnúť a naštartovať náš klub, že sa opäť budeme tešiť z veľkého záujmu našich detí, ktorým chceme poskytnúť v spolupráci s prevádzkovateľom bazéna čo najlepšie podmienky na tréningovú činnosť. Naše vízie sú odvážne. Uvidíme, čo prinesie čas.

Čím je plávanie špecifické?

Plávanie patrí k najzdravším a najobľúbenejším športovým činnostiam, je to druh lokomócie vykonávaný v špecifickom vodnom prostredí. Zaraďujeme ho medzi základné športové činnosti, v živote človeka má mnohostranný význam zdravotný, výchovný, rekreačný a športový. Človek môže tento šport vykonávať prakticky od narodenia až do seniorského veku.

plavanie2

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.