Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Hlasujte za jeden z troch projektov, ktorý získa grant 6 000 eur

Dátum: 14.05.2021
Počet videní: 2044
Hlasujte za jeden z troch projektov, ktorý získa grant 6 000 eur

Hlasovanie prebieha od 15. mája do 15. júna v predajniach COOP Jednota v Handlovej.

Program podpory lokálnych komunít Nadácie COOP Jednota už piaty rok podporuje obce a mestá regiónu. Verejnosť môže hlasovať za jeden z troch projektov, ktorý nadácia podporí sumou 6 000 eur. Hlasovanie prebieha od 15. mája do 15. júna 2021 v predajniach COOP Jednota v Handlovej.

Mobilná hracia plocha na námestí

Cieľom projektu je vytvoriť na námestí v Handlovej mobilnú hraciu plochu pre deti od 3 do 5 rokov.

malinovo

Mamičky, ktoré sú na materskej dovolenke, nemajú s deťmi kam ísť, keďže interiérové kútiky sú momentálne kvôli pandémii zatvorené. Bol by to exteriérový detský kútik, aby detičky trávili čo najviac času na čerstvom vzduchu. Socializovali by sa nielen mamičky, ktoré počas pandémie boli s deťmi doma, ale takisto by sa socializovali aj samotné detičky medzi svojimi detskými rovesníkmi.
V roku 2020 vzniklo na podnet mamičiek s deťmi, v spolupráci s CVČ Handlová, mestské detské centrum Malinkovo, ktoré funguje ako herňa pre detičky, prináša tiež rôzne edukatívne kurzy a workshopy pre detičky s maminami. V dobe, keď ho otvárali, sa začala pandemická situácia zhoršovať a museli ho zavrieť. Matky na materskej dovolenke majú prirodzenú potrebu stretávať sa a zdieľať medzi sebou každodenné starosti, radosti, skúsenosti. Deti boli v momentálnej pandemickej situácii veľa času doma, preto je cieľom projektu dostať ich na vzduch, aby si užili teplé mesiace v roku. Malinkovo tiež plánuje na tomto mieste workshopy, kde sa môžu maminy aj detičky všeličo nové naučiť.

 

Výhľadňa s bioklimatickou pergolou

ZŠ Školská by pri príležitosti 60. výročia školy rada obohatila areál o edukačnú a relaxačnú plochu s výhľadom na mesto.

pergola

Výhľadňa s bioklimatickou pergolou poskytne príjemné a atraktívne prostredie pre poznávanie miestnej krajiny. Popisky s pomenovaním a lokalizáciou okolitých pohorí ponúknu geomorfologický prehľad okolia, pomenujú technické dominanty mesta. Okolie výhľadne dotvorí expozícia miestnych hornín a nerastov, botanická expozícia bylín a drevín typických pre naše klimatické podmienky. Ponúkne tak priestor na poznávanie nielen pre žiakov školy, ale aj rodičov a širšiu komunitu mesta.
ZŠ Školská sa nachádza v atraktívnom zelenom prostredí. Vyvýšená poloha areálu ponúka pekný výhľad. V súčasnosti sa vo veľkom areáli nachádza malý altánok a detské ihrisko s preliezkami na opačných stranách areálu. V budúcnosti škola plánuje prepojiť tieto dve zóny vytvorením oddychových miest so vzdelávacími aktivitami. V meste sa v súčasnosti nenachádza rozhľadňa, ktorá by ponúkla informácie o okolitých pohoriach a technických stavbách mesta.
Výhľadňa s bioklimatickou pergolou poskytne priestor pre vzdelávanie počas výchovnovzdelávacieho procesu ako učebňa v prírode, ako učebňa pre deti v školskom klube detí v popoludňajšej činnosti. Ponúkne aj oddychovú zónu pre rodičov žiakov a v neposlednom rade aj informácie o okolí pre obyvateľov mesta.

 

Zóna oddychových špor­tov v HANDparku

Hlavným zámerom je vytvorenie aktívnej rekreačnej zóny s komunitným rozmerom v HANDparku, ktorý má veľký potenciál stať sa centrom oddychu pre obyvateľov a návštevníkov mesta.

Vizualizacia_1

Jadrom zóny sú prvky, ktoré Handlovčania dlhodobo žiadajú: dva vonkajšie pingpongové stoly, dva šachové stolíky a plocha pre petang. Priestor dopĺňa kontajner, ktorý slúži ako sklad pre športové pomôcky, no zároveň slúži ako prístrešok pre tulivaky, flipcharty a potreby na vonkajšie stretnutia miestnych komunít ako sú detský a mládežnícky parlament, ktorý by sa o priestor staral a spravoval ho ako svoju dobrovoľnícku aktivitu.
Handpark získalo mesto Handlová do dlhodobého prenájmu od majiteľa pozemku - rímskokatolíckej cirkvi len nedávno, v marci 2021. Park je v zanedbanom stave, ale má potenciál stať sa atraktívnym miestom na oddych, šport, pre rodiny i miestne komunity. Hneď v prvých týždňoch sa podarilo klubu Adrenaline Bike Team cez verejnú zbierku s podporou mesta Handlová kúpiť skatepark a nainštalovať ho v Handparku.
Športové prvky sú určené pre širokú verejnosť. Petang si už ubľúbili handlovskí seniori, pingpong priláka mladšie generácie, či rodiny s deťmi a šach je skutočne pre každého.
Kontajner s vybavením na stretnutia, brainstormingy, či workshopy, bude určený pre komunity, ktoré prejavia záujem o využívanie priestoru a jeho spravovanie. Najvhodnejší kandidáti na rozbehnutie komunitných aktivít sú členovia DAMPu, ktorí už v minulosti v tomto priestore zrealizovali nápady na revitalizáciu Handparku.

 

Logo_nadaciaCOOP

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.