Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zníženie frekvencie zvozu komunálneho odpadu prinieslo úsporu

Dátum: 07.05.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 722
Zníženie frekvencie zvozu komunálneho odpadu prinieslo úsporu

Úspora je vo výške viac ako 9 000 €

Na ostatnom mestskom zastupiteľstve prebehla diskusia o odpadoch. V prvej časti konateľ spoločnosti Hater-Handlová odpovedal na interpelácie, v druhej časti informoval o prvých výsledkoch zníženia frekvencie zvozu komunálneho odpadu. Interpelácie poslanca Blažeja Litvu sa týkali predovšetkým kompostárne. Ako uviedol konateľ spoločnosti Hater-Handlová, Vladimír Borák, v roku 2020 bolo v kompostárni spracovaných 1 350 ton biologicky rozložiteľného odpadu, z toho 1 247,96 ton vyprodukovalo mesto. V kompostárni je podľa jeho slov približne 900 ton hotového kompostu a v roku 2020 ho použili na rekultiváciu starých a na zakladanie nových záhonov, na obohatenie trávnatých porastov, vyrovnanie nerovností v trávnikoch, čo predstavovalo približne 100 ton. Veľké množstvo kompostu, približne 350 ton, použili záhradkári. Borák upresnil, že kompost z roku 2020 je vlastne biologicky rozložiteľný odpad z roku 2019, kedy ho prijali 650 ton a vyrobili z neho 450 ton kompostu.

Poslednou otázkou poslanca Litvu bola, akú mieru separácie dosiahlo mesto Handlová v roku 2020. Tú Vladimír Borák vyčíslil na 34,833 percent. Keďže v roku 2019 dosiahla 30,043 percent, miera vytriedenia odpadu mierne stúpa. Vladimír Borák ďalej informoval o prvých výsledkoch zníženia frekvencie zvozu komunálneho odpadu, ktorý Hater-Handlová od januára odváža už len raz za dva týždne. Čísla z prvého kvartálu roka 2020 porovnali s výsledkami prvého kvartálu roka 2021. „Keďže sa nemenili rajóny, porovnanie dvoch kvartálov v rovnakej časti roka je relevantné a o tieto čísla sa dá oprieť.

Za prvé tri mesiace roka 2021 sme najazdili o 648 kilometrov menej, ušetrili 183 hodín a na skládku odpadov bolo uložených o 81 ton komunálnych odpadov menej. Úspora na strane mesta je 9 160 eur. Keď sa pozrieme na čísla, asi to stálo za to,“ povedal Vladimír Borák.

Separácia podľa Boráka celkom neodzrkadľuje zníženie uloženého množstva komunálnych odpadov na skládke. „Keď sa pozrieme bližšie na čísla separácie, tak je to nárast len o 2,6 tony. Ale keď by sme si to rozložili na drobné zistíme, že za tri mesiace je enormný nárast vyprodukovaných a spracovaných plastov o takmer 9 ton. V hale dotrieďovania sme museli nasadiť druhú zmenu, aby sme takýto nápor dokázali zvládnuť. Na papieri sa to veľmi neodrazilo, v porovnaní s minulým rokov je papiera o necelé dve tony menej, ale o necelých päť ton narástlo množstvo kovových obalov. Sklo porovnávať nebudem, lebo po novom roku sme vyviezli sklo zo všetkých kontajnerov a tým pádom nemáme relevantný údaj.“

Viac informácií podľa Boráka bude mať firma po druhom kvartáli. „Budeme porovnávať dlhšie časové obdobie a bude leto, takže tých plastov a kovových obalov bude ešte viac. Potom opäť vyhodnotíme, koľko sme ušetrili a či to zmysel má, ale prvé dáta hovoria, že skrátiť cyklus a urobiť dvojtýždňový zber komunálnych odpadov má ekonomický úspech.“ (INU)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.