Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Základné školy a materská škola budú otvorené do konca júna v jednotnom čase

Dátum: 12.06.2020
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1311
Základné školy a materská škola budú otvorené do konca júna v jednotnom čase

Prevádzka škôl a materskej školy od 15. júna do 30. júna 2020

Základné školy a materská škola v Handlovej budú otvorené do konca júna v jednotnom čase. Plánuje sa letná prevádzka v materskej škole

Vo štvrtok, 11. júna, sa konala porada vedenia mesta, metodičky Spoločného školského úradu a riaditeliek handlovských základných škôl (ZŠ) materskej školy (MŠ) centra voľného času (CVČ) a základnej umeleckej školy (ZUŠ) k téme vzdelávania v školách po uvoľnení opatrení (COVID-19). Na základe opatrenia vydaného Úradom verejného zdravotníctva SR a usmernení Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ) už v triedach nemusí byť limitovaný počet detí, môžu sa miešať a prevádzka škôl je stanovená rozhodnutím MŠVVaŠ na maximálne 10 hodín, čomu sa prispôsobujú aj handlovské školy a materská škola. Ministerstvo ponechalo rozhodnutie o návšteve školy na zákonných zástupcoch detí.

Prváci až piataci pokračujú vo vzdelávaní v nastavenom režime. Vzdelávanie vo všetkých troch handlovských základných školách pre žiakov 6. až 9. ročníkov sa bude riadiť usmerním MŠVVaŠ, ktoré riaditeľky škôl obdržia v nasledujúcich dňoch.

Od budúceho pondelka, 15. júna, sa deti 1. až 5. ročníkov aj naďalej budú vzdelávať v blokoch a školský zvonec zvoniť nebude. Zriaďovateľ, mesto Handlová, rozhodol, na základe informácií od riaditeliek škôl, ktoré si urobili individuálny prieskum u rodičov, že školy budú otvorené v jednotnom čase, t.j. ZŠ Mierové námestie, ZŠ Školská a ZŠ Morovnianska cesta v čase od 6. 00 h do 15. 30 h, vrátane školských klubov.

Prevádzka v MŠ je tiež rovnaká, t.j. od pondelka 15. júna od 6. 00 h do 15. 30 h. Počet detí v MŠ narástol od uvoľnenia opatrení o približne 30 detí, t.j. z 365 nahlásených detí bude do konca júna navštevovať handlovskú MŠ približne 185 detí. Do 30. júna 2020 otvorená ostáva MŠ na Ul. SNP a elokované pracoviská na Morovnianskej ceste a Ul. Cintorínskej.

O tom, ktoré elokované pracoviská budú otvorené počas prázdnin, rozhodne riaditeľka MŠ podľa aktuálne nahláseného, záväzného záujmu zákonných zástupcov detí. Zriaďovateľ nevyužíva svoje právo uzavrieť prevádzku MŠ v súlade s vyhláškou o materskej škole najmenej na tri týždne. Môže tak urobiť z dôvodu, že máme v Handlovej viacero elokovaných pracovísk. Zákonným zástupcom, počas letných prázdnin, MŠ vychádza v ústrety, preto vopred ďakuje za dodržovanie záväzného nahlásenia detí, z dôvodu zabezpečenia prevádzky, s ktorou súvisia aj vyššie nároky na hygienu. Prednostne sa vychádza v ústrety zamestnaným rodičom, v prípade voľnej kapacity, aj ostatným. Celkové prerušenie prevádzky MŠ v Handlovej bude počas leta iba jeden týždeň, a to od 24. augusta 2020 do 31. augusta 2020.

ZUŠ bude otvorená aj pre kolektívne odbory od 15. júna do 30. júna.  Do ZUŠ a na elokované pracoviská v Ráztočne a Chrenovci-Brusne, nastúpilo 95 % žiakov. Ostatní žiaci budú pokračovať on-line vyučovaním. Súťaž „Handlovské gitary“, ktorá sa mala konať tento rok bola zrušená, ale ZUŠ má zámer pripraviť spevácku súťaž Handlovský zlatý mikrofón. O tom, či sa konať bude a za akých podmienok, bude škola informovať.

CVČ sa pripravuje na leto. Zamestnanci nastúpia do práce od 1. júla. CVČ pripravuje letné tábory, o podmienkam ich fungovania bude informovať po doručení vyjadrení príslušných štátnych orgánov. CVČ už pripravilo ponuku krúžkov na budúci šk. rok, na ktoré je možné sa prihlásiť už teraz.

Školy budú informovať o spôsobe odovzdania kníh a vysvedčení individuálne a plánujú skupinové stretnutia s tými žiakmi, ktorí brány základných škôl opúšťajú. Zástupca primátorky mesta, metodička školského úradu a riaditeľky škôl diskutovali aj o tom, ako poďakovať a oceniť žiakov, ktorí dosiahli mimoriadne študijné výsledky počas, aj keď krátkeho, školského roka, ako aj o rozlúčke s absolventmi.  

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.