Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Všetky testy klientov a zamestnancov SENIOR CENTRA HANDLOVÁ, n.o. sú negatívne

Dátum: 15.05.2020
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2052
Všetky testy klientov a zamestnancov SENIOR CENTRA HANDLOVÁ, n.o. sú negatívne

Seniorcentrum má za sebou testovanie na COVID-19

Tak ako vo všetkých sociálnych zariadeniach na Slovensku, aj v Handlovej boli otestovaní klienti a zamestnanci SENIOR CENTRA HANDLOVÁ n.o.

Spolu viac ako 150 ľudí seniorcentra bolo testovaných rýchlotestami na prítomnosť protilátok na COVID-19 v tele. Výsledky takýchto testov sú síce rýchle, ale nepresné. V prípade takýchto testov značí negatívny výsledok to, že telo netvorí dostatok protilátok, aby sa ich prítomnosť prejavila na teste. Preto ak z rôznych dôvodov nie je jasný výsledok, pristupuje sa k testom PCR (tzv. výterové testy“) a vykonajú sa stery z nosa a nosohltana. Na výsledok sa čaká jeden až dva dni.

V dňoch 5. a 6. mája 2020 sa uskutočnilo v handlovskom seniorcentre testovanie zamestnancov a klientov rýchlotestami. Test sa realizoval z kapilárnej krvi (kvapky krvi z prsta). O výsledkoch informuje riaditeľka SENIOR CENTRA HANDLOVÁ, n.o., Emília Nyitrayová: „Výsledok, ktorý vyjde z rýchlotestu po 15 minútach, je len orientačný a hovorí o tom, či imunitný systém tvorí protilátky proti COVID-19. Nehovorí o tom, či testovaná osoba je alebo nie je infikovaná. Čo sa týka výsledkov rýchlotestov u nás, u piatich klientov a jedného zamestnanca, ktorí nemali a nemajú žiadne klinické príznaky ochorenia, boli výsledky nejednoznačné. Preto sme o výsledku bezodkladne, 6. mája 2020, informovali obvodných lekárov a Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prievidzi so sídlom v Bojniciach (RÚVZ), ktorý aj napriek našej snahe o čo najrýchlejšie zabezpečenie testovania testami PCR určil termín ich testovania na 14.mája“, uviedla riaditeľka s tým, že vzhľadom k tomu, že handlovské seniorcentrum nepodceňuje vážnosť situácie, klientov s nejednoznačným výsledkom, až do doby otestovania PCR testami, izolovali od ostatných klientov, zvýšili monitorovanie ich zdravotného stavu a informovali rodinu. Zamestnankyňa ostala v domácej karanténe. Ako ďalej uviedla riaditeľka: „Výsledky z rýchlotestov, ktoré sú síce orientačné a nehovoria o prítomnosti COVIDU-19, sme nepodcenili a prijali sme potrebné opatrenia a stanovené postupy hlavným hygienikom SR.“  

V súvislosti s mimoriadnou situáciou na Slovensku, je handlovské seniorcentrum odstrihnuté od sveta už viac ako dva mesiace. Psychická záťaž na všetkých je enormná, nariadené testovanie je stresujúce. Riaditeľka seniorcentra za daných okolností považuje za potrebné, aby testovanie bolo urobené všetkým klientom a zamestnancom PCR testami, ktoré majú skutočnú výpovednú hodnotu: „Obavy, strach, zodpovednosť a čas odlúčenia sú teraz a asi aj dlho budú spoločníkmi klientov, nás zamestnancov i rodinných príslušníkov. Myslím, že klienti zariadení sociálnych služieb, ktorí sú tou najrizikovejšou skupinou a zamestnanci, ktorí dennodenne berú plnú zodpovednosť za to najcennejšie čo máme, náš život, si zaslúžia všetci byť otestovaní presnejšími testami PCR na prítomnosť koronavírusu“, uviedla.

U zamestnankyne s nejednoznačným výsledkom rýchlotestu následný PCR test 12. 5. 2020 potvrdil negatívny výsledok. PCR testy vykonané piatim klientom 14. 5. 2020 boli rovnako a u všetkých negatívne.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.