Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Servisné poukážky sú novým sociálnym programom mesta

VIDEO
Dátum: 24.03.2023
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2169
Servisné poukážky sú novým sociálnym programom mesta

Servisné poukážky sú vynikajúci prostriedok ako zabezpečiť pomoc pre odkázané osoby, ktoré si s domácimi prácami samé neporadia.

Mesto v apríli spustí novú sociálnu službu, ktorá pomôže odkázaným ľuďom a podporí tak aj sociálne podniky na území mesta.
Servisné poukážky predstavujú jeden z druhov pomoci na podporu dopytu po službách registrovaných sociálnych podnikov. Ako platobný prostriedok - cenina v nominálnej hodnote 10 eur sa používajú na platbu za služby, ktoré poskytujú registrované sociálne podniky, napríklad upratovacie práce, kosenie, rezanie stromov a kríkov alebo príprava palivového dreva.
Zakúpením servisných poukážok človek nielen ušetrí čas potrebný na bežné domáce práce, ktorý môžete využiť zmysluplnejšie, ale zároveň umožní pracovať ľudom, ktorí našli v sociálnych podnikoch uplatnenie, predovšetkým tým, ktorí majú obmedzené možnosti presadenia sa na trhu práce.

Ako to funguje?

  1. Mesto si od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR objedná servisné poukážky.
  2. Servisnú poukážku si od mesta môže kúpiť fyzická osoba alebo odkázaná osoba. Poukážky si budú môcť ľudia kúpiť na Sociálnom oddelení Mestského úradu v Handlovej. Modrú servisnú poukážku môže použiť akákoľvek fyzická osoba. Ružovú servisnú poukážku môže použiť iba osoba s právoplatným rozhodnutím na odkázanosť na sociálnu službu, ktoré vydáva mesto. Žiadne iné potvrdenie nie je akceptovateľné! Registrovaný sociálny podnik má povinnosť si toto rozhodnutie skontrolovať u odkázanej osoby pred poskytnutím služby, nakoľko ružová servisná poukážka je určená len osobe s právoplatným rozhodnutím na odkázanosť na sociálnu službu.
  3. Fyzická alebo odkázaná osoba si objedná službu od registrovaného sociálneho podniku.
  4. Sociálny podnik službu zrealizuje.
  5. Fyzická alebo odkázaná osoba za službu zaplatí servisnými poukážkami.
  6. Sociálny podnik požiada ministerst­vo o odkúpenie servisných poukážok a ministerstvo mu vyplatí sumu za odkúpené poukážky.

 

Sociálny podnik Vaše služby, s.r.o. upratuje a čistí priamo v bytoch klientov

Robert Melcer sa o zamestnávanie zdravotne znevýhodnených pracovníkov začal zaujímať v roku 2012, keď vlastnil pracovnú a vzdelávaciu agentúru. Vtedy zistil, že je veľa zdravotne znevýhodnených pracovníkov, ktorí majú problém uplatniť sa na trhu práce. „Keď som mal personálnu a vzdelávaciu agentúru, dostal som tip na Agentúru podporovaného zamestnávania. Bol som na jednej konferencii a ako jediný som tam bol z komerčnej sféry. Všetci ostatní boli buď neziskovky alebo občianske združenia. Vtedy som začal uvažovať nad tým, ako pomôcť ťažko zamestnateľným ľuďom, ale zároveň sa aj uplatniť na trhu. Hľadal som, čomu by sa chránená dielňa mohla venovať a zistil som, že najbližšia práčovňa bielizne je v Prievidzi. V Handlovej niečo také nebolo, bola tu iba zberňa. Tak sme zriadili práčovňu na námestí. Tam sme fungovali približne 2,5 roka, potom sme sa presťahovali do priestorov na Prievidzskej 77/A, kde sme už 5 rokov.“

Od dielne k podniku

Najprv fungovala iba práčovňa, potom si dohodli spoluprácu s čistiarňami v Prievidzi a vo svojich priestoroch zriadili zberňu pre chemické čistenie. Časom začali čistiť koberce. „Potom sa nám začali ozývať ľudia, že by mali záujem o tepovanie kobercov alebo čistenie nábytku, ale u nich doma, lebo preniesť ich k nám by bol problém. Bola to požiadavka najmä od starších klientov. Tak sme začali chodiť upratovať k zákazníkom.“

Keď sa na seminári pre prevádzkovateľov chránených dielní dozvedel, že je možnosť transformovať chránenú dielňu na sociálny podnik, rozhodol sa, že práčovňu ponechá ako chránenú dielňu a upratovacie služby, o ktoré je v Handlovej záujem, bude prevádzkovať pod hlavičkou sociálneho podniku. „Práčovňa je zameraná hlavne na komerčné firmy, upratovanie je služba pre bežných ľudí. Bola to zaujímavá myšlienka, zaujal ma hlavne nápad so servisnými poukážkami. Seniorom aj znevýhodneným ľuďom by sa takto dalo pomôcť. Znevýhodnení by mali prácu a seniori lacnejšiu službu,“ povedal Robert Melcer.

Vynašli sa aj počas pandémie

Do procesu registrácie sociálneho podniku zasiahla pandémia koronavírusu. „80 – 90 percent tržieb práčovne boli z prania prádla pre hotely a gastro zariadení, ktoré boli počas pandémie zatvorené. Mal som tu pracovníkov a čo s nimi? Mohol som ich prepustiť alebo nájsť riešenie. Vtedy bol nedostatok rúšok, tak sme začali šiť rúška a vyrábať dezinfekciu. V druhej vlne minister zdravotníctva vyzval v médiách aj komerčnú sféru, aby pomohla s testovaním verejnosti na COVID 19. Bol som sa pýtať na hygiene, vybavili sme si povolenie a prvé dva týždne sa v Handlovej testovalo iba u nás. Vďaka tomu sme pandémiu prežili,“ priblížil ťažké časy Robert Melcer.

Administratívny proces registrácie sociálneho podniku úspešne dotiahol koncom roka 2022. V súčasnosti zamestnáva v práčovni troch pracovníkov a v rámci sociálneho podniku upratovacích a pomocných prác v domácnosti ďalších štyroch ľudí a nevylučuje, že bude musieť prijať aj ďalších. Podľa Roberta Melcera sú znevýhodnení pracovníci za prácu vďační, vážia si ju a preto si na nej aj dajú viac záležať. „Ku všetkým svo­jim zamestnancom mám kamarátsky prístup. Tykáme si a nepotrebujem si dokazovať, že ja som tu šéf. Snažím sa byť férový, keď niečo potrebovali, vyšiel som im v ústrety, keď som naopak potreboval niečo ja, nevyhovárali sa. Nemusím mať ani vždy pravdu. Keď ma presvedčia, že ich nápad je lepší, viem to prijať. Stále vymýšľam niečo, aby sme sa uživili a už je toho celkom veľa, čo vieme robiť,“ uzavrel Robert Melcer.

 

O záhradu sa postarajú pracovníci Hater-Handlová

Spoločnosť Hater – Handlová sa transformovala na sociálny podnik v roku 2021 a hneď sa zaradila medzi najväčšie sociálne podniky v regióne. Hendikepovaní pracovníci sú zapojení vo všetkých činnostiach firmy od zvozu a triedenia odpadu cez stavebné práce a prípravu kompostu až po skrášľovanie mesta, keďže sa uplatňujú aj ako záhradníci pri zveľaďovaní mestskej zelene. Pracovné pozície pre hendikepovaných prispôsobujú každému pracovníkovi individuálne. „Hendikepovaní ľudia chcú pracovať, častokrát však pracovať nemôžu. My sme tu na to, aby sme im pomohli a tú pracovnú pozíciu prispôsobili,“ povedal Borák.

Podľa jeho ďalších slov podnik zamestnáva približne 40 ľudí, ktorí by si za iných okolností pravdepodobne veľmi ťažko hľadali prácu, preto je to obojstranne výhodná spolupráca. „Nielen, že tí ľudia pracujú, ale navyše im sociálny podnik vytvoril také podmienky, že sú zjavným prínosom pre spoločnosť a pre komunitu v Handlovej. Sú plnohodnotne začlenení do spoločnosti.“

 

Zoznam najčastejšie poskytovaných služieb v rámci použitia servisných poukážok

Starostlivosť o domácnosť:

  • pranie
  • žehlenie
  • umývanie okien
  • bežné upratovacie služby (utieranie prachu, vysávanie, umývanie podlahy)
  • prevliekanie bielizne
  • príprava stravy (pozor, ale iba v rámci domácnosti)
  • dovoz, odvoz stravy (ak je napr. obed pripravený mimo domácnosti, klient si obed hradí hotovosťou)
  • dovoz, odvoz bežnej bielizne (čistenie bielizne si hradí klient hotovosťou)
  • bežné nákupy potravín (potraviny si hradí klient hotovosťou)
  • čistenie, vývoz žumpy

Starostlivosť o záhradu:

  • kosenie trávy
  • hrabanie trávy, lístia
  • strihanie kríkov, živých plotov
  • prekopávanie záhrady
  • odvoz odpadu
  • štiepenie dreva
  • odhrabávanie snehu

Akékoľvek stavebné práce sú v rámci použitia servisných poukážok zakázané! V takomto prípade vzniká neoprávnený náklad a servisná poukážka nebude registrovanému sociálnemu podniku preplatená. Platnosť poukážky je jeden kalendárny rok.

Servisná poukážka ružovej farby pre odkázanú osobu: nominálna hodnota = 10 eur, kúpna cena pre odkázanú osobu = 5 eur, suma, za ktorú sa odkupuje od sociálneho podniku = 10 €.
Servisná poukážka ružovej farby pre odkázanú osobu: nominálna hodnota = 10 eur, kúpna cena pre odkázanú osobu = 5 eur, suma, za ktorú sa odkupuje od sociálneho podniku = 10 €.
Servisná poukážka modrej farby: nominálna hodnota = 10 eur, kúpna cena = 10 eur, suma, za ktorú sa odkupuje od sociálneho podniku = 13 eur.
Servisná poukážka modrej farby: nominálna hodnota = 10 eur, kúpna cena = 10 eur, suma, za ktorú sa odkupuje od sociálneho podniku = 13 eur.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.