Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Máte nápad pre komunitu? Získajte naň dotáciu

Dátum: 17.02.2023
Počet videní: 919
Máte nápad pre komunitu? Získajte naň dotáciu

Na jeden projekt môže navrhovateľ žiadať 2 200 eur.

Nápady pre komunitu môžu predložiť právnické osoby, mestá, obce, či rôzne organizácie a združenia do konca marca. Na ich realizáciu je zo župného rozpočtu vyčlenených celkom 200 tisíc eur.

Projekty neinvestičného charakteru je možné podávať z oblasti voľnočasových aktivít, športu, kultúry, životného prostredia či oblasti sociálnej pomoci a dopravy. Na jeden inšpiratívny nápad môže navrhovateľ žiadať 2 200 eur, grant však môže v kalendárnom roku získať maximálne na dva projekty.

Dôležité je nezabudnúť priložiť súhlas k podpore projektu minimálne 30-tich ďalších dospelých občanov. Doručené žiadosti budú posúdené a predložené na verejné zvažovania. Následne postúpia do verejného hlasovania, v ktorom o ich realizácii rozhodnú svojimi hlasmi občania.

V šiestom ročníku Participatívneho-komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja platí rovnomerné rozdelenie finančných prostriedkov medzi 9 okresov kraja.

„Tešíme sa na všetky tohtoročné komunitné nápady, ktoré nám budú doručené na župný úrad v Trenčíne a skvalitnia život obyvateľov kraja. Viac informácií k dotačnej schéme žiadatelia nájdu na webstránke kraja v sekcii Financie, v rubrike Participatívny-komunitný rozpočet,“ povedala Barbora Jánošková, referentka oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja.   

Participatívny – komunitný rozpočet Trenčianskeho samosprávneho kraja vychádza z modelu demokratickej participácie, ktorý v roku 1989 vyvinulo brazílske mesto Porto Alegre. Počas procesu participatívneho – komunitného rozpočtu, členovia a členky určitej komunity priamo rozhodujú o tom, ako využiť časť verejného rozpočtu. Inými slovami: ľudia, ktorí platia dane, rozhodujú o ich využití.

Mechanizmus participatívneho rozpočtu je podľa Organizácie spojených národov najefektívnejším nástrojom pre samosprávy, ktoré sa snažia o naplnenie cieľov demokracie, občianskej spoluúčasti, transparentnosti, modernizácie a efektivity tak, ako ich stanovuj ú dokumenty schválené a prijaté správnymi orgánmi v rámci Európskej únie na celoeurópskej, štátnej a komunálnej úrovni.

Na úrovni vyšších územných celkov bol Trenčiansky samosprávny kraj prvý, ktorý s cieľom posilniť otvorenosť, transparentnosť a efektívnosť samosprávy, zabezpečiť informovanosť občanov so zámerom zvyšovania ich zapojenia a spoluúčasti na rozhodovaní zapracoval do svojho rozpočtu od roku 2017 objem finančných prostriedkov, ktoré sú použité na realizáciu projektov, o ktorých rozhoduje verejnosť. Pre rok 2023 ide o sumu vo výške 200 000 eur.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.