Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Deň bielych ruží sa bude v meste konať po trinástykrát

Dátum: 01.08.2022
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2422
Deň bielych ruží sa bude v meste konať po trinástykrát

Tradícia pokračuje, do handlovskej bane sa už nefára.

Priemyselná ťažba uhlia v Handlovej začala v júli 1909 a v septembri 2021 bola ukončená. Počas tohto obdobia bolo v Handlovej vyťažených 82 295 940 ton hnedého uhlia. Stodvanásť ročná história ťažby uhlia v meste bola prínosom pre hospodárstvo celého Slovenska a ovplyvnila vývoj regiónu Hornej Nitry. Transformačný proces súvisiaci s útlmom ťažby uhlia v regióne sa začal, samospráva si i naďalej bude pripomínať historické míľniky, ktoré ovplyvnili banícky život. 10. august je zapísaný v slovenskom kalendári ako pamätný deň - Deň obetí banských nešťastí Slovenskej republiky. Tento pamätný deň reaguje najmä na banícku tragédiu, ktorá sa udiala v pondelok 10. augusta 2009 v bani Handlová.

Každoročne si tento pamätný deň v Handlovej pripomínajú zástupcovia mesta, ústavní činitelia, predstavitelia samospráv, inštitúcií a verejnosť ako Deň bielych ruží. Ťažká banícka práca a banské prostredie uzavrelo v pondelok 10. augusta 2009 životy 9 baníkov a 11 banských záchranárov. Deň bielych ruží bude v Handlovej  v stredu 10. augusta 2022. 

Mesto sa pripravuje na tradičný priebeh Dňa bielych ruží

Deň bielych ruží sa bude konať v STREDU 10. augusta 2022 pri Pamätníku baníkov na Ul. 29. augusta. Delegácia HBP, a. s., spolu so záchranármi položí vence o 9.10 h k Pamätníku obetiam banských nešťastí na Hornej Nitre na mestskom cintoríne. Na Kostole sv. Kataríny sa o 9.30 h rozozvučia na 5 minút zvony, ako spomienka na posledné spojenie s baníkmi v podzemí z 10. 8. 2009. V tento čas Delegácia HBP, a. s., spolu so záchranármi o 9.30 položí biele ruže k pamätníku na Ul. 29 augusta. Počas celého dňa môžu pozostalí, verejnosť, delegácie, položiť k pamätníku na Ul. 29 augusta bielu ružu. Večer o 18.00 h sa bude konať stretnutie pri pamätníku za účasti ústavných činiteľov, vedenia mesta a ďalších delegácií, členov Handlovského baníckeho spolku a verejnosti. Sprievod odchádza spred MsÚ Handlová o 17.35 h.

Každoročne je pamätník baníkov obsypaný ružami

Pamätník baníkov na Ul. 29. augusta v Handlovej si ľudia spontánne vybrali v roku 2009 ako miesto piety a spomienky. Pamätník je spomienkou na štrajk z roku 1917. Dielo akademického sochára Jozefa Mazana bolo vytvorené pri príležitosti 50. výročia prvého štrajku a bolo v správe vtedajších baní. Z jeho pôvodného miesta na Hladovom námestí na Štrajkovej ulici bol v jarných mesiacoch 2009 vďaka úsiliu mesta a Handlovského baníckeho premiestnený na Ul. 29. augusta. Po baníckej tragédií z 10. augusta 2009 sa stal miestom stretnutia a spomienkou na všetkých zosnulých baníkov. Položením bielej ruže vzdávajú ľudia úctu baníkom aj z iných miest, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania v baniach na celom Slovensku. Pre mesto je stále vzácne, že banícke spolky a cechy na území Slovenska tento symbol prijali a v rôznych kútoch baníckych miest sú banícke pamätníky ovenčené bielymi ružami. Symboliku ruže – biela farba ako symbol nevinnosti a zelená farba nádeje, aby sa takáto tragédia už nikdy nestala - nachádzame vo viacerých kútoch Slovenska. Pamätník je prístupný z hlavnej cesty I/9  v Handlovej a je možné pristavenie aj pre motorizovanú verejnosť. Rok po tragédii (2010) bola osadená pri pamätníku pamätná tabuľa, ktorú vytvoril Handlovčan, akademický maliar Rudolf Cigánik.

Deň obetí banských nešťastí SR bol schválený v roku 2010 s účinnosťou od 1.4.2011. V tento pamätný deň si Slovensko pripomína v roku 2022 spolu 476 obetí banských nešťastí, ktoré sa stali v baniach v regióne Hornej Nitry a viac ako 300 doteraz historicky zmapovaných banských tragédií, ktoré sa udiali v baniach ťažiacich kovy na Slovensku.

Informácie o pamätnom dni Slovenskej republiky – Dni obetí banských nešťastí. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky na svojom rokovaní dňa 26. 10.2010 schválili návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon NR SR č.241/1993 Z.z. o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch v znení neskorších predpisov, na vyhlásenie pamätného dňa - 10. august Deň obetí banských nešťastí. Návrh podporilo z prítomných 136 poslancov 129, pričom siedmi sa zdržali a jeden poslanec nehlasoval. Žiadny z poslancov tento pamätný deň nespochybnil a nezahlasoval proti. Zákon nadobudol účinnosť 1. apríla 2011. Predkladaný návrh zákona podporili a iniciovali najmä Združenie baníckych spolkov a cechov Slovenska, ktoré zastrešovalo 14 stavovských združení (POZN.: V roku 2020 združuje 40 baníckych spolkov a cechov na Slovensku), Slovenská banská komora, Slovenská banská spoločnosť, Odborový zväz pracovníkov baní, geológie a naftového priemyslu a banské mestá Handlová, Prievidza, Pezinok, Banská Štiavnica, Spišská Nová Ves, Rožňava, Veľký Krtíš.  

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.