Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mesto už nebude kupovať jednorazové plastové obaly

Dátum: 09.12.2021
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1369
Mesto už nebude kupovať jednorazové plastové obaly

Zámerom mesta je predchádzať produkcii plastového odpadu.

Primátorka mesta Handlová, Silvia Grúberová, nariadila, aby zamestnanci, ktorí pre mesto nakupujú tovary, prestali nakupovať nápoje v plastových fľašiach a jednorazové výrobky z plastu. Zámerom mesta je predchádzať produkcii plastového odpadu.

Samospráva už v septembri, počas Baníckeho jarmoku, zakázala predajcom nápojov používať jednorazové plastové poháre. Mesto dalo predajcom k dispozícii opakovane použiteľné poháre s potlačou s handlovskými ikonami.

Ako informoval Peter Kerata z Referátu ochrany prírody a krajiny mestského úradu v Handlovej, jednorazové plasty sú luxusom, ktorý si už mesto nemôže dovoliť. „Od júla 2021 je na Slovensku zakázané uvádzať na trh niektoré jednorazové plastové výrobky. Týka sa to tanierov, príborov, miešadiel na nápoje, slamiek, paličiek od balónov, vatových tyčiniek do uší, ale aj nádob na potraviny nápojových obalov a pohárov na nápoje vyrobených z expandovaného polystyrénu. Dopredávať tieto výrobky sa bude môcť do konca roka 2021. Ide o to, aby sa plastové výrobky nahradili alternatívami, ktoré sú opätovne použiteľné, ale neobsahujú plasty.“

V roku 2020 obyvatelia mesta Handlová vyprodukovali 228 967 kg plastov, čo je približne 14,2 kg na obyvateľa.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.