Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Slováci uskutočnili prvovýstup v Kirgizských horách

Dátum: 10.10.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2637
Slováci uskutočnili prvovýstup v Kirgizských horách

Horolezeckú expedíciu finančne podporilo aj mesto Handlová. 

Plán ísť si zaliezť do doliny Kookshal Too v Kirgizskej republike vŕtal slovenským horolezcom v hlave už dlhšie. Z pôvodne šesťčlennej skupiny ostali traja: Juraj Švingál, Lukáš Bulla a Handlovčan, Marek Radovský. Po prílete do hlavného mesta Kirgizska, Biškek, horolezcov čakala dvojdňová cesta terénnym autom. Vynáška batohov s váhou 18 kg do výšky 4 200 metrov nad morom horolezcov odrovnala na dva dni, takže pokus vyliezť poľskú cestu na Pik Vernyi podnikli na tretí deň. Po niekoľkých stovkách metrov lezenia sa však dohodli, že stenu zlania a vrátia sa do základného tábora. Slováci uskutočnili prvovýstup v Kirgizských horách Po dvoch dňoch oddychu sa rozhodli vyliezť líniu vľavo od poľskej cesty.

2021ki8

Do steny nastúpili 30. septembra o 5.30 ráno. „Bolo to krásne lezenie v každej dĺžke, až sme boli prekvapení, akú krásnu líniu lezieme. Lýtka nám išlo vytrhnúť z nôh, ledva sme dýchali, ale pekné lezecké dĺžky nás držali v strehu,“ opísal výstup Marek Radovský. Po úspešnom výstupe horolezcov čakala 12 kilometrová túra do základného tábora. Celá akcia trvala 18 hodín. Prvovýstup pomenovali „Slovak Route M7 - Wi5 650 m Pik Vernyi“. Cesta končí pod najvýraznejšou vežičkou, ktorá je viditeľná z doliny. 

 

2021ki2_(1)

O tom, že sa Marek radovský chystal na takýto výstup sme písali aj na našom webe koncom júla. Dvaja Handlovčania sa pripravujú na mimoriadne výkony

FOTOGALÉRIA EXPEDÍCIE:  james.sk

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.