Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Nezabudneme na to, čo ste pre nás urobili

GALÉRIA
Dátum: 10.08.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2840
Nezabudneme na to, čo ste pre nás urobili

Transformácia musí liečiť a hojiť staré rany, nie vytvárať nové, povedala v príhovore primátorka Silvia Grúberová.

Deň obetí banských nešťastí bol zaradený medzi pamätné dni na Slovensku po najväčšej banskej tragédii v dejinách Slovenska, ku ktorej došlo 10. augusta 2009 v handlovskej bani. Pri tragédii v Bani Handlová v ťažobnom úseku Hornonitrianskych uhoľných baní Prievidza zahynulo 20 osôb. Dnes si dvanáste výročie tragédie pietou spomienkou pripomenuli desiatky Handlovčanov aj pozvaných hostí.

Nezabudneme na to, čo ste pre nás urobili

Podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky Gábor Grendel vyjadril obdiv baníkom za fyzicky a psychicky náročnú prácu, ktorú vykonávajú. „Koľkí z nás by to zvládli? Koľkí z nás by vymenili svoju prácu za tú vašu?“ Baníkom poďakoval za všetko, čo pre nás kedy urobili a prítomných vyzval vzdať úctu obetiam baníckych nešťastí tichou spomienkou. V mene predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, Borisa Kollára, poslal do Handlovej jasný odkaz: „Nezabudneme na to, čo ste pre nás urobili, čo pre nás robíte.“   

Vláda si pamätný deň uctila minútou ticha

Za vládu Slovenskej republiky sa prihovoril štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, Michal Kiča. Prítomných pozdravil v mene predsedu a členov vlády Slovenskej republiky, ktorí sa nemohli dnešnej pietnej spomienky zúčastniť, pretože aktuálne prebieha neplánované rokovanie vlády. „Na úvod tohto mimoriadneho rokovania vlády si vláda, práve na návrh pána premiéra Eduarda Hegera, minútou ticha uctila pamiatku obetí všetkých banských nešťastí, čím sa aspoň takouto formou spojila s našim dnešným pietnym zhromaždením. Veľmi stručne si vás dovoľujem aj na tomto mieste uistiť o všestrannej podpore vlády SR pre prebiehajúci proces transformácie regiónu horná Nitra a osobnom, hlbokom záujme pána premiéra o všetky otázky, ktoré s týmto súvisia a podpore v tejto veci.“

Pozostalí sa spravodlivosti stále nedočkali

Premiér Eduard Heger si v Deň obetí banských nešťastí uctil všetkých baníkov, ktorí zomreli pri výkone svojho povolania, aj statusom na sociálnej sieti. Poukázal aj na to, že pozostalí a verejnosť sa ani po 12 rokoch od tejto tragédie nedočkali spravodlivosti, čo predseda vlády považuje za "veľmi smutné". „Verím, že je blízko deň, keď slovenská energetika a ekonomika už nebudú potrebovať uhlie. Budeme produkovať menej emisií a ľudia už nebudú musieť pracovať v extrémnych podmienkach pod zemou a riskovať svoje životy," dodal.

Banícke nešťastia sú súčasťou našej identity

Primátorka Silvia Grúberová v príhovore povedala, že pondelok 10. augusta 2009 navždy poznačil všetkých obyvateľov mesta. „Všetky banícke nešťastia, malé či veľké, úmrtia alebo úrazy, všetky tieto tragédie sú súčasťou našej identity. Ak by bolo mesto Handlová človek, mal by poškodené zdravie. Preukaz ŤZP je v podstate súčasťou našej DNA rovnako ako kvetinové záhony na námestí a výlety na Tri studničky,“ povedala primátorka.

Podľa jej ďalších slov sa však nesmieme vyhovárať na náš hendikep. „Naša spoločná sila prekonávať prekážky nám pomôže opustiť storočie uhlia a vstúpiť do novej éry. Napriek ťažkostiam, nepriazni osudu, vždy nám stojí za to budovať lepší svet.“ Život podľa nej je aj úspech a radosť. „Pracujeme spolu na krajších zajtrajškoch a držíme spolu. Vieme, že o všetko dobré sa treba pričiniť. A hoci sa zlé veci sa dejú náhle a bez varovania, nesmieme v sebe živiť frustráciu.“

Handlová potrebuje naordinovať správnu kúru

Silvia Grúberová zdôraznila, že „vybudovať iný lepší svet je naša zodpovednosť, naša domáca úloha, ktorú sa nám, verím, podarí splniť pre naše deti, našich rodičov, naše rodiny. Sme v období, kedy máme obrovskú príležitosť naše mesto pretvoriť. Je to historická chvíľa, preto príprave transformácie venujeme veľkú pozornosť.“ Z dvanástich projektových zámerov, ktoré už mesto pre transformáciu regiónu podalo, primátorka za veľmi dôležitý zámer považuje aj geologický prieskum životného prostredia areálov bane Handlová. „Cieľom projektu je zistiť environmentálny stav areálov po viac ako stodesaťročnej priemyselnej ťažbe hnedého uhlia. Musíme totiž poznať zdravotný stav nášho mesta. Keďže vieme, že počas ťažby a spracovania uhlia dochádzalo k vzniku environmentálnych škôd, záťaží a ekologických havárií, je potrebné ich nájsť a odstrániť. Ak by som sa vrátila k paralele - keby Handlová bola človek po pracovnom úraze - musíme mu naordinovať správnu kúru, aby sa zregeneroval, prípadne sa úplne vyliečil. Preto investíciu do Nemocnice v Bojniciach považujem za jednu z najdôležitejších projektov, ktoré treba bezvýhradne podporiť. Región je poznačený ťažbou uhlia s negatívnym dopadom na zdravie obyvateľov.“

Na záver požiadala všetkých, aby svojim dielom prispeli k lepšej budúcnosti, krajšej a zdravšej Handlovej, k zdravšej a prosperujúcej hornej Nitre. „Prosím všetkých baníkov, ktorí stále neohrozene podstupujú riziko, buďte opatrní a zodpovední. Ochraňujte jeden druhého tak, ako členovia baníckych kolektívov stoja plece vedľa pleca a pri sebe od nepamäti a v súdržnosti. Prosím rodiny tých, ktorým banícka práca vzala blízkych o ich odpustenie a silu žiť šťastne.“

Hostia z celého Slovenska

Na pietnej spomienke boli prítomní aj štátny tajomník Ministerstva hospodárstva, Karol Galek a Lenka Ferenčáková z Odboru energetickej a surovinovej politiky. Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a poslanec Trenčianskeho samosprávneho kraja Richard Takáč a  poslanec Trenčianskeho samosprávneho kraja a primátor mesta Bojnice František Tám. Čestní občania mesta Handlová Ján Štencl a Ondrej Pöss, poslankyne a poslanci Mestského zastupiteľstva mesta Handlová, riaditelia a konateľov mestských organizácií, zástupcovia Kontaktného centra Handlová, zamestnanci Mestského úradu, príslušníci mestskej polície, zamestnanci mesta a zástupca Detského a mládežníckeho parlamentu mesta Handlová. Delegáciu, ktorá spomínala a pripomenula si Deň obetí banských nešťastí na Slovensku ďalej tvorili:  

  • Stanislav Gurský, podpredseda predstavenstva a zástupca vedenia spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza, ťažobného úseku baňa Handlová a banských záchranárov z Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi
  • Delegáciu spoločnosti GÓR-KARBO, Czestochowa z Poľska pod vedením Mareka Raka
  • Za hlavný banský úrad Vladimír Tejbus, hlavný ústredný banský inšpektor,  Ivan Bíreš, ústredný banský inšpektor a zástupca obvodného banského úradu v Banskej Bystrici, Vladimír Grendel.
  • Delegácia Odborového zväzu baní, geológie a naftového priemyslu pod vedením popredsedu zväzu Ľudovíta Michaloviča. Delegáciu tvorili členovia zväzu.
  • Združenie baníckych spolkov a cechov na Slovensku pod vedením predsedu Erika Sombathyho, členovia Bankoštiavnicko-hodrušského baníckeho spolku, Banícke bratstvo Herrengrund Špania Dolina, Banskobystrický banícky cech Banská Bystrica, Novobanský banícky spolok, Občianske združenie Eisenbach Vyhne, Spolok Permon Marianka, Spolku priaeľov bane Nováky, Handlovského baníckeho spolku, Hornonitrianskeho baníckeho spolku. 
  • Riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Prievidzi Jozef Fabian, riaditeľka Sociálnej poisťovne v Prievidzi Gabriela Smoláriková a za Okresný úrad v Prievidzi Andrea Blahová, Ján Boorš a Iveta Marková.
  • Za Združenie miest a obcí Slovenska jeho podpredseda, Štefan Gregor, primátor mesta Šahy.
  • Združenie miest a obcí hornej Nitry, jeho predseda Vojtech Čičmanec, starostka obce Lazany Janka Matiašková, starosta obce Šútovce Miroslav Rajčo, za mesto Prievidza zástupca primátorky Ľuboš Jelačič,  za mesto Nováky prednosta mestského úradu Ján Martina spolu so Združením obcí Handlovskej doliny pod vedením predsedu Tibora Čičmanca. Delegáciu združenia obcí Handlovskej doliny tvorila starostka obce Veľká Čausa Nikola Pekárová a starosta obce Lipník Peter Mikuško.
  • Delegácia Únie žien Slovenska pod vedením okresnej predsedníčky Evy Parákovej.
  • Členovia rady Karpatskonemeckého spolku na Slovensku – Handlová , čenovia Denného centra, klubu dôchodcov.
  • Delegácie politických strán.
  • Zástupcovia občianskych združení, spolkov, občania mesta Handlová, verejnosť a pozostalí.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.