Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlovské lesy sa budú starať sa o nezastavané územie mesta

Dátum: 23.04.2021
Počet videní: 2361
Handlovské lesy sa budú starať sa o nezastavané územie mesta

Ak sa chcete pridať, staňte sa dobrovoľníkom.

Podľa riaditeľa neziskovej organizácie Handlovské lesy je Slovensko šťastná krajina. V ústave aj v zákone o lesoch totiž máme paragraf, ktorý hovorí o využívaní lesov verejnosťou, čo znamená, že lesy môže využívať každý a nemusí skúmať, komu ten les patrí. Toto právo, si podľa Jozefa Maďara, musíme vážiť.

Čo je úlohou novej neziskovej organizácie Handlovské lesy?

Našou ambíciou je poňať handlovské lesy komplexne. Drevinové zloženie, ktoré máme v handlovskej doline, je unikátne. Vďaka tomu nie sme svedkami napríklad úplného zániku smrečín. Zaoberáme sa najnovšími poznatkami, ktoré nám potvrdzujú, že čím je drevinové zloženie pestrejšie, tým je stabilnejšie. V Handlovej sú lesy zmiešané. Padnuté listy na jeseň pôdu obohacujú, preto sú naše smrečiny relatívne stabilné a preto sme tu nemali ani rozsiahle kalamity. Našim cieľom je tiež prispieť poradenstvom, osvetou a popularizáciou nových poznatkov v oblasti lesníctva a ochrany prírody a tak prispieť k obnoveniu prirodzenej druhovej štruktúry. Našou úlohou je spojiť všetkých, ktorí sa starajú o našu prírodu z pozície profesionálnych odborníkov na lesnú problematiku, vlastníkov pozemkov, našich obyvateľov, aby sme sa stretli v našom úsilí o zachovanie prírody, našli riešenia, ktoré vo veľkej miere budú rešpektovať potreby jednotlivcov a zároveň napĺňať verejný záujem.

Takže budú naše lesy krajšie?

Musíme si uvedomiť, že pred 70 rokmi tu 70 percent týchto lesov vôbec nebolo. Role a pasienky siahali až k hrebeňom okolitých hôr. Lesy tu vysadili lesníci. Podarilo sa im dopestovať unikátne zmiešané porasty, ktoré sú vďaka svojmu drevinovému zloženiu stabilné a sú odolnejšie voči kalamitám. To by sme si mali zachovať a pomáhať ľuďom, ktorí v lese pracujú a obhospodarujú ich. Nepotrebujeme lesy zlepšovať ani skrášľovať, už snáď lepšie ani krajšie byť nemôžu. Potrebujeme ich ale zachovať.

logo_lesy

Lúky okolo Handlovej bude spásať dobytok. Ako hodnotíte túto aktivitu poľnohospodárov?

Lúky sú neodmysliteľnou súčasťou ekosytému a pasenie bude mať absolútne blahodárny vplyv na to, aby tie porasty boli stabilné, aby sa tam zachovali medze, ktoré sú domovom množstva druhov vtákov a iných živočíchov. Naše nezisková organizácia podporuje návrat spásania lúk v okolí mesta. Handlovský chotár sa výborne hodí na ekologické hospodárenie. Biotopy, ktoré sa tu zachovali, sú predurčené na spásanie. Tým, že sa kosili a mulčovali, sa lúky zmonokultúrnili a prišli sme o mimoriadne cenné spoločenstvá rastlín, ktoré treba týmto spásaním vrátiť späť. Vráti sa rozmanitosť druhov, vrátia sa kvitnúce rastliny, znova budú kvitnúť lúky. Vrátia sa druhy, ktoré sú priamo závislé na spásaní. Je to výhodné pre všetkých. Pre prírodu, pre nás aj pre hospodárov. Pri ekologicky hospodáriacich farmároch by až 90 percent stravy mala tvoriť prirodzená strava. Pilotne sa dobytok vráti pod Veľký Gryč, teda medzi východnú šachtu a umelý násyp. Vrátia sa tam jalovice Pamätníci si určite budú pamätať, že takto boli dlhé desaťročia tieto lúky využívané, preto kvitli. Nie je otázka roka ani dvoch, kým sa rastlinné spoločenstvá na lúky vrátia, ale treba s tým začať. Tým, že poľnohospodári vrátia pasenie na lúky, nám veľmi pomôžu. Povodne sa niekedy nespravodlivo pripisujú lesníkom, že rúbu lesy. Zabúda sa však na vodozádržnú schopnosť okolitých lúk a polí. To je to gro, ktoré má zabezpečiť, aby voda vsakovala v prírode. Keď budú dobre obhospodarované lesy a lúky ako jeden celok. Verím, že keď budú obrovské plochy okolo Handlovej spásané, aj pôde sa vráti vsakovacia schopnosť. Krásne kvietky na rozkvitnutej lúke budú až tým úplne posledným pozitívnym efektom.

Okrem lesov sa teda budete venovať aj lúkam?

Naše združenie chce zabezpečovať kompletný servis mimo zastavaného územia mesta. Teda aj lúkam. K tomu servisu však patrí aj využívanie prírody na oddych. Tu by sme chceli skĺbiť záujmy všetkých vlastníkov pozemkov, obhospodarovateľov, poľnohospodárov tak, aby sa ľudia cítili komfortne. Keďže aj mesto vlastní nejaké lesné pozemky, chceme ľudí nasmerovať prioritne tam a vytvoriť tam podmienky, aby sa tam mohli vyžiť. Od začiatku sme plánovali, že začneme Tromi studničkami a takzvanými hočkami pri východnej šachte. Tam už sme pokročili, tam chceme vybudovať zázemie pre oddychové aktivity. Dôležité pri oddychovej turistike je, aby to boli miesta, ktoré sú v historickej pamätí Handlovčanov, aby sme nadviazali na nejaké tradície. Perspektívne uvažujeme aj o chate Martinka, tam po dohode s poľovným združením by sme mohli vybudovať jedno oddychové miesto. Na druhej strane v Kunešovskej vrchovine na niektorých miestach by sme takéto zariadenia chceli pripraviť. K tomu potrebujeme dobrovoľníkov.

Čo by mali dobrovoľníci robiť?

O oddychové miesta sa bude treba intenzívne starať, lebo nie každý je ochotný po sebe upratať. Mali by tie miesta udržiavať, aby tam bolo vždy pripravené suché drevo, aby tam boli ohniská zabezpečené proti požiaru, aby tam bolo všetko tak, ako má byť. Ďalej potrebujeme dobrovoľníkov na rôzne ďalšie aktivity, ktoré chystáme. Na udržiavanie banského náučného chodníka, na brigády, aktivity, akcie. Uvažujeme o tom, že neskôr sa intenzívnejšie zapojíme do ochranárskych aktivít. Keď budeme mať sieť dobrovoľníkov, potom by sme chceli začať s ochranárskou a lesníckou pedagogikou priamo na školách. Chceli by sme deti dostať do lesa a priamo na mieste ich zapojiť do aktivít, aby sa naučili rozoznávať, čo u nás rastie, čo u nás žije. Naučiť ich dívať sa na to pozornejšími očami, aby pochopili, ako funguje les. On totiž nie je len krásny a zelený, ale je aj plný života. Keď si naberiete za hrsť lesnej hrabanky, máte na dlani viac živých organizmov, ako žije na zemi ľudí. To sú veci, ktoré by sme chceli naučiť deti, aby mali k Handlovej vzťah, aby okolie mesta poznali, aby boli pyšné, čo všetko tu máme, čo všetko sa nám podarilo s pomocou generácií našich predkov vybudovať, aby naše lesy poznali a boli na ne patrične hrdé.

 

Ako sa stať dobrovoľníkom?

Cieľom neziskovej organizácie Handlovské lesy je poskytovanie verejnoprospešných služieb v oblasti ochrany prírody a tvorbe projektov na jej ochranu. Ak sa chcete pridať, staňte sa dobrovoľníkom. Čo získate? Osobnostný a profesionálny rast, pocit zadosťučinenia, nové kontakty, priateľstvá a hlavne nové skúsenosti. Všetci dobrovoľníci, ktorí za 12 mesiacov venujú aspoň 40 hodín dobrovoľníctvu, dostanú potvrdenie o dobrovoľníckej činnosti a certifikát. Ľudia, ktorí stoja na prahu svojej pracovnej kariéry, si tento certifikát môžu priložiť k životopisu a skúsenosti, ktoré počas doborvoľníckej práce získali, môžu uviesť medzi pracovné skúsenosti.
Formulár pre dobrovoľníkov je zverejnený na webovom sídle mesta v sekcii Pre obyvateľov - Handlovské lesy n.o.

 

 

FOTO: Jozef Maďar

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.