Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Do Handlovej sa vracia farebná kvetinová výzdoba

GALÉRIA
Dátum: 18.06.2020
Autor: Vanda Matiašková
Počet videní: 3249
Do Handlovej sa vracia farebná kvetinová výzdoba

Banícka Handlová bola kedysi známa aj kvôli bohatej kvetinovej výzdobe. Mestskí záhradníci teraz nadviazali na tradíciu.

Zelená plocha pred nákupným centrom Billa ožila. Záhradníci spoločnosti Hater Handlová spol s r.o. na nej vytvorili záhon s vázami plnými kvetov, ktorý bude v lete hýriť farbami. Nadviazali tak na tradíciu, ktorú v Handlovej v 70. rokoch založil Jozef Krč. A použili aj pôvodné konštrukcie váz. „Jedna váza bola do polovice zakopaná pred Haterom, druhá ležala v šrote v areáli. Pozvárali sme ich a natreli,” povedal riaditeľ firmy Hater Handlová Vladimír Borák.

Namiesto letničiek trvalky

Oproti pôvodnej technológii výsadby kvetov však záhradníci postup inovovali. „Udržiavať tieto vázy bude teraz oveľa lacnejšie. Predtým do nich každoročne sadili nové letničky, my sme tam vysadili trvalky, ktoré tam budú žiť a budeme si ich tam množiť,” uviedol záhradník Hateru Jozef Božík. Dodal, že vymysleli aj novú technológiu sadenia kvetov do vázy. Kým pred vyše tridsiatimi rokmi záhradníkom trvalo vysadiť do vázy stovky letničiek dva až tri týždne, teraz mali vázy aj so záhonom hotový za tri dni. „Vysadili sme takú skladbu rastlín, aby pekne zarástla na jednu súvislú formu. Je tam vysadených šesť druhov rôznych skalných ruží a rozchodníkov pomixovaných do vzorov, ktoré zatiaľ nie sú výrazné, akonáhle však prerastú a vykvitnú, vzor sa zvýrazní. Jediné, čo na váze budeme meniť, sú letničky na vrchu vázy. Teraz sú tam dálie a šalvie,” povedal Božík.

Niekoľkomesačná práca

V záhone prevažujú letničky, ktoré na jeseň vybrali zo zeme a prezimovali na chodbách firmy Hater. Aj do záhonu však v budúcnosti plánujú nasadiť trvalky. Pri skladbe kvetov sa inšpirovali starými fotografiami. „Sinerálie, ktoré sme tam nasadili, používal aj pán Krč. Keď si pozriete staré fotky, červené begónie boli obohnané striebornými sineráliami, aby zvýraznili dominantnú farbu. Je to pocta tradícii. Chceli sme nadviazať na prácu pána Krča,” priznal Božík.

Konkrétny návrh výsadby začal vznikať minulý rok v novembri. Zámer konzultovali aj s pracovníkmi Odboru výstavby, územného plánu, dopravy a ochrany životného prostredia. Keďže do realizácie zámeru vstúpila korona, boli nútení projekt zmeniť.

Skrášľujú aj ďalšie plochy

Okrem záhonu s vázami mestskí záhradníci upravili aj záhon na Mierovom námestí a skrášlili plochy pred budovou Slovenského banského múzea, aj pred obchodom Sama na Námestí baníkov. Podľa riaditeľa Vladimíra Boráka sa záhradníkov ľudia najčastejšie pýtajú, kedy už skrášlia aj samotné Námestie baníkov. Ako povedala primátorka Silvia Grúberová, lehota, do ktorej mesto nesmie do projektu rekonštrukcie námestia zasahahovať, vyprší budúci rok.

zahon-5031

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.