Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Smreky v meste postupne nahradia iné druhy stromov

Dátum: 07.05.2020
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2452
Smreky v meste postupne nahradia iné druhy stromov

Na facebookovom profile mesta Handlová sa obyvatelia mesta sťažovali na drastické opílenie niekoľkých smrekov na sídlisku Morovnianska cesta.

 

Výškové dendrologické ošetrenie drevín na ulici Morovnianska cesta, Mierové námestie, Partizánska a v mestskej časti Nová Lehota objednalo mesto po urgenciách obyvateľov, ktorým stromy tienili a uberali prirodzené denné svetlo. Minulý rok arboristi zo Žarnovice začali presvetľovať rady stromov pod Základnou školou na Morovnianskej ceste a niekoľko stromov na Okružnej ulici. Pokračovaním je súčasná arboristická práca - opílenie stromov na Morovnianskej ceste aj v Novej Lehote.

Je to práca odborníka

Odborný posudok pripravil Mateusz Bienek zo spoločnosti Arborjobs. „Vegetácia pri bytovom dome na Morovnianskej ceste nebola nikdy upravovaná a stromy neboli ošetrované. Absentoval teda výchovný rez stromov. Smrekom sa preto vytvorili tlakové defektné vetvenia, ktoré pri silnom vetre môžu spôsobiť rozlomenie vetví a ohroziť občanov mestskej časti. Keďže boli kedysi tieto stromy vysadené príliš blízko pri sebe, ich koruny majú posunuté ťažisko smerom hore a spodné partie koruny stromov sú kompletne suché, a v tomto prípade nedošlo u stromov vytvoreniu prirodzeného habitusu,“ povedal Bienek. Keďže, každý strom pre svoj rast potrebuje dostatočne veľký priestor pre rozvoj koruny a koreňového systému arboristi redukovali koruny stromov, čoho cieľom bolo zlepšiť svetelné pomery v budovách.

Vyrúbané stromy nahradia

Stromy, ktorým odborníci odstránili vrcholce, na jeseň vyrúbu celé. „Aktuálna zmena klímy - klimatické extrémy, hlavne dlhotrvajúce sucho v posledných rokoch spôsobilo oslabenie vitality smrekov v celej Európe. Okrem sucha má smrek problém s podkôrnym hmyzom a drevokaznými hubami, ktoré kolonizujú oslabené jedince. Do budúcna v mestskom prostredí so smrekom proste nie je možné uvažovať,“ povedal Mateusz Bienek. Ako dodal, vyrúbané stromy nahradia výsadbou odolnejších druhov listnatých stromov, ako sú dub lipa alebo javor.

IMG_20200505_165340 IMG_20200505_165843 IMG_20200505_165610

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.