Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Rozhodnutie o nutnosti vykonať archeologický výskum

SÚBOR
Dátum: 12.04.2023
Počet videní: 585
2 min. čítania
Rozhodnutie o nutnosti vykonať archeologický výskum

Bez archeologického výskumu by mohlo dôjsť k zničeniu pamiatkových hodnôt.

Krajský pamiatkový úrad Trenčín vydal rozhodnutie, že je nevyhnutné vykonať archeologický výskum v súvislosti s projektom líniovej stavby investora Orange Slovensko, a.s.

Predmetom stavby je uloženie šiestich HDPE rúr a následné pripojenie do optickej trasy na verejnú telekomunikačnú sieť spoločnosti ORANGE Slovensko, a.s. pre zvýšenie prenosovej rýchlosti dát. Trasa prechádza katastrálnym územím mesta Handlová. Líniová stavba prechádza rozsahom veľkým územím a zachytáva katastrálne územia mesta Handlová aj popri toku rieky Handlovka.

V katastri mesta Handlová sa nachádzajú významné archeologické lokality z obdobia eneolitu (medené koláče, sekerka, čakan), lužické pohrebisko (lokalita Pstruháre), bronzová misa (lokalita Pstruháre) a ako aj z obdobia stredoveku (lokalita na námestí). Z tohto dôvodu preto nie je možné vylúčiť, že na vymedzenom území stavby sa nenachádzajú dosiaľ neodkryté archeologické nálezy.

Bez archeologického výskumu by mohlo dôjsť k zničeniu dôležitých pamiatkových hodnôt. Vzhľadom k vyššie uvedenému správny orgán začína konanie o nevyhnutnosti vykonať archeologický výskum.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Krajský pamiatkový úrad Trenčín - rozhodnutie Veľkosť: 829.6 kB Formát: pdf Dátum: 12.4.2023

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.