Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na kultúrne a športové podujatia mesto vyčlenilo vyše 60 tis. eur

SÚBOR
Dátum: 12.04.2023
Počet videní: 1870
5 min. čítania
Na kultúrne a športové podujatia mesto vyčlenilo vyše 60 tis. eur

Prvý jarmok bude v Handlovej koncom augusta. Regionálne oslavy Dňa baníkov budú tradičné.

V rámci svojich kompetencií mesto utvára podmienky na kultúrnu a osvetovú činnosť. Celomestské spoločenské, kultúrne podujatia a oslavy štátnych sviatkov a pamätných dní vychádzajú zo zámerov mesta, z niekoľkoročných tradícií osvedčených podujatí a zároveň zohľadňujú potrebu realizácie podujatí pre všetky vekové kategórie a záujmové skupiny obyvateľov mesta.

Koncom minulého roka bol schválený v handlovskom poslaneckom zbore Kalendár celomestských podujatí na rok 2023, v rámci ktorého sú schvaľované tie podujatia, na ktoré mesto prispieva finančne alebo organizačne. Vzhľadom na nelichotivé prognózy v príjmovej časti rozpočtu mesta začiatkom roka 2023 a zlepšeniu organizácie podujatí bol koncom marca schválený nový, optimalizovaný kalendár podujatí. Významnou zmenou je spôsob čerpania finančných zdrojov z rozpočtu mesta cez eGrant, čo umožní lepšie plánovanie ale i transparentnejšie vyúčtovanie. Čerpanie zdrojov z rozpočtu mesta cez eGrant budú všetky športové kluby, ktoré organizujú podujatia po 1. júli 2023.

Zásadnou zmenou je, že Urbanský jarmok sa tento rok konať nebude, avšak Handlovčania a návštevníci sa môžu tešiť na Banícky jarmok 25. - 26. augusta a Katarínsky jarmok 24. a 25. novembra. K termínu konania Baníckeho jarmoku odznela širšia diskusia na marcovom rokovaní zastupiteľstva. Pôvodný termín z konca roka 2022, 1.  a 2. september 2023,  bol zmenený. Podľa Branislava Čukana, riaditeľa Domu kultúry mesta: „Každoročne sa Kalendár celomestských podujatí kreuje v novembri. V závere roka 2022 však bolo jasné, že energetická kríza a inflácia neúmerne zaťažia mestský rozpočet. Po vlaňajších voľbách sa pristúpilo k optimalizácii kalendára podujatí a preto sa natiahli i lehoty jeho schvaľovania. Tento neštandardný rok narušil hlavne plánovanie podujatí. Väčšina z nich sa dá pripraviť za kratší čas. Výnimkou sú Regionálne oslavy Dňa baníkov, kde plánovanie, obstarávanie umelcov a techniky trvá takmer trištvrte roka. Pokiaľ nebudú zazmluvnené kapely a technickí dodávatelia v dostatočnom predstihu, nemáme šancu mať kvalitný program“. Ako ďalej uviedol riaditeľ, je rád, že v prípade ROBD sa nám na program podarili presunúť finančné zdroje aby sme mohli návštevníkom ponúknuť kvalitný program.

Oddelenie daní a podnikateľskej činnosti poukázalo na vhodnosť zmeny termínu konania Regionálnych osláv dňa baníkov 2023 ešte koncom roka 2022 na základe skúseností. Organizovať jarmok v termíne štátnych sviatkov je problematické z dôvodu zabezpečenia dostatočného množstva predajcov, kedy vo sviatky poklesla ich účasť cca o 30 %, znížil sa príjem mesta na poplatkoch, predajcovia nemohli z dôvodu zavretých obchodov riešiť havarijné stavy a pod. Každé podujatie je doplnené o formulár na prípravu a vyhodnocovanie, čo pomôže tiež lepšie plánovanie do budúcna. KCP 2023 bol schválený uznesením č.145 dňa 30. 3. 2023.

Okrem podujatí v KCP 2023 mesto Handlová spolupracuje s ďalšími subjektmi, ktoré organizujú podujatia na území mesta. Podmienkou spolupráce je, že nebudú zamerané politicky a slúžiť na podporu politických subjektov. Aktuálne je v kalendári schválených od 1. apríla sedemnásť športových podujatí, jedenásť kultúrnospoločenských a štyri pietne podujatia. Celkové náklady, resp. príspevky z rozpočtu mesta na KCP 2023 sú viac ako 60 tis eur.

Ak máte otázky ku KCP 2023, neváhajte ich zaslať na info@handlova.sk.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Kalendár celomestských podujatí Handlová 2023 Veľkosť: 110.2 kB Formát: pdf Dátum: 12.4.2023

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.