Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Minister udelil Vladimírovi Borákovi ocenenie za Sociálny čin roka

VIDEO
Dátum: 30.09.2022
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1297
Minister udelil Vladimírovi Borákovi ocenenie za Sociálny čin roka

Sociálny podnik Hater-Handlová aktuálne zamestnáva viac ako 100 ľudí z toho takmer 40 je zo skupiny znevýhodnených.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky aj tento rok ocenilo tých, ktorí svojou ľudskosťou a nadštandardným úsilím pomáhali v skvalitňovaní sociálnych služieb. Tento rok minister Milan Krajniak udelil 27 ocenení tým, ktorí si zaslúžia našu pozornosť a uznanie za svoju humánnosť a ochotu obetavo pomáhať zraniteľným ľuďom, ktorí to najviac potrebujú.

Ocenenie Sociálny čin roka je morálne ocenenie, ktoré minister práce, sociálnych vecí a rodiny udeľuje od roku 2003 v troch kategóriách - Ocenenie za Sociálny čin roka, Ocenenie zamestnancov oddelení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately úradov práce a Ocenenie zamestnancov Centier pre deti a rodiny.

Medzi 23 ocenenými, ktorým minister Milan Krajniak udelil ocenenie za Sociálny čin roka 2021, je aj Vladimír Borák, konateľ spoločnosti Hater-Handlová. Mestskú obchodnú spoločnosť totiž pretransformoval na sociálny podnik, kde našli svoje uplatnenie ťažko zdravotne postihnutí ľudia. Sú zapojení do všetkých činností firmy - od zvozu a triedenia odpadu, cez stavebné práce, prípravu kompostu, až po skrášľovanie mesta zveľaďovaním mestskej zelene.

Vladimíra Boráka pre transformáciu spoločnosti Hater-Handlová na sociálny podnik inšpirovali viacerí ľudia. Jedným z nich bol aj Marek. „Marek je skvelý človek so zložitou motorikou. Skúsil som ho zamestnať pri údržbe zelene na traktorovej kosačke. Z viacerých dôvodov sa to ale nepodarilo. Jeho kolegovia sa k nemu nesprávali celkom ohľaduplne. On chcel, no okolnosti a zdravotný stav mu nedovoľovali pokračovať, čo ma teda rozčarovalo a nahnevalo zároveň,“ povedal Vladimír Borák. „Sú to ľudia, ktorí, keď dostanú príležitosť vážia si ju, zo všetkých síl sa snažia a sú hrdí na to, čo robia nech je to čokoľvek.“ Po viacerých skúsenostiach s ťažko zamestnateľnými ľuďmi sa preto rozhodol vytvoriť chránenú dielňu. Oslovil Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, ten poskytol metodickú pomoc a namiesto chránenej dielne vytvoril sociálny podnik, ktorý aktuálne zamestnáva viac ako 100 ľudí z toho 38 je zo skupiny znevýhodnených. „Neviem povedať koľko stretnutí a pracovných pohovorov som absolvoval, ale všetky ma utvrdili v tom, že robíme správnu vec. A za to všetko sa všetkým týmto ľuďom chcem poďakovať. Možno aj vďaka nim bude aj zo mňa lepší človek,“ uzavrel Vladimír Borák.

Za sociálny čin sa považuje mimoriadne humánna a originálna aktivita pre ktorúkoľvek znevýhodnenú skupinu obyvateľstva - deti, starší ľudia, ťažko zdravotne postihnutí, marginalizované skupiny obyvateľstva a podobne. Ministerstvo prijímalo nominácie na ocenenie jednotlivcov, či kolektívy zo strany verejnosti a zaslané nominácie potom vyhodnocovala odborná komisia, ktorá posudzovala najmä efektivitu, kreativitu a adresnosť činností, kvalitu poskytovaných služieb a mieru vplyvu na zlepšenie životnej situácie občanov.

308639851_508337234636548_4160822930698204600_n

Autor: Silver Jurtinus

Foto: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.