Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pripomenuli sme si definitívny koniec 2. svetovej vojny

GALÉRIA
Dátum: 05.05.2022
Počet videní: 1341
Pripomenuli sme si definitívny koniec 2. svetovej vojny

Delegácie dnes položili kytice kvetov a vence k pamätníku na Námestí baníkov v Handlovej.

K handlovskému pamätníku položili dnes kytice a vence pri príležitosti 77. výročia víťazstva nad fašizmom delegácie mesta, miestnych združení, základných škôl a politických strán z Handlovej.

Moderátor pietnej spomienky, Branislav Čukan, predniesol historické fakty spojené s ukončením druhej svetovej vojny. Okrem iného uviedol: „Posledný akt podpisu "bezpodmienečnej kapitulácie všetkých nemeckých, kdekoľvek sa nachádzajúcich pozemných, námorných a vzdušných ozbrojených síl" sa zopakoval v noci z 8. na 9. mája 1945 v sídle sovietskeho štábu v Berlíne - Karlhorste. Jej podpisom táto vstúpila do platnosti 8. mája o 23.00 h v noci stredoeurópskeho času.“

V mene primátorky mesta, Silvie Grúberovej, ktorá nemohla prísť k zúčastneným, predniesla jej príhovor vedúca kancelárie primátorky, Jana Paulínyová. Odkaz od primátorky mesta bol smerovaný hlavne mladej generácii, ktorá mala zastúpenie v podobe desiatok prítomných žiakov handlovských základných škôl. „8. máj nazývame Dňom víťazstva nad fašizmom. Stále sme svedkami toho, že víťazstvo nad fašizmom sme ešte nedosiahli ani dnes, po desiatkach rokov. Fašisti, bohužiaľ, žijú medzi nami. Nečítajú knihy, nezaujíma ich umenie, vzdelanie a neradi samostatne myslia. Majú pocit, že oni majú nárok na niečo, čo im svet upiera, preto necítia vinu, keď si prisvoja niečo, čo im nepatrí. Zmanipulovať takýchto ľudí jednoduchými sloganmi a politickými heslami je pre zdatných demagógov veľmi jednoduché. Tak to vždy bolo, bohužiaľ i je. Prosím, študujte, čítajte, zaujímajte sa o umenie a pracujte na svojom rozvoji. Sebavedomí, vzdelaní a rozhľadení ľudia sa zmanipulovať nenechajú. Iba to je spôsob ako niekedy v budúcnosti fašizmus úplne vykoreniť.“

Kytice  a vence položili k pamätníku na Námestí baníkov v Handlovej zástupcovia mesta Handlová, Trenčianskeho samosprávneho kraja, Handlovského baníckeho spolku, Miestnej organizácie KSS, miestnej organizácie SMER-SD, Základnej organizácie protifašistických bojovníkov, Základnej organizácie Slovenského zväzu zdravotne postihnutých a delegácie základných škôl na Mierovom námestí, Morovnianskej ceste a Ul. Školskej.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.