Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Betlehemské svetlo horí aj v Handlovej

Dátum: 22.12.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1694
Betlehemské svetlo horí aj v Handlovej

Odpáliť si jeho svetlo budete môcť v kostole sv. Kataríny. 

Plamienok zapálený v Bazilike Narodenia Pána priniesli skauti na Hornú Nitru aj tento rok. Plamienok sa rozšíri po mnohých mestách a obciach na hornej Nitre, kde bude dostupný najmä v kostoloch podľa miestnych tradícií.

V Betleheme tento rok odpálila plamienok deväťročná Rianna Danho. Lietadlom v špeciálnej lampe bolo Betlehemské svetlo prepravené na viedenské letisko. Slovenskí skauti si ho 11. decembra prevzali na slovensko-rakúskych hraniciach. Doručili ho do Poľska, na Ukrajinu a v týchto dňoch ho postupne zapaľujú po celom Slovensku. Už 12. decembra skauti plamienok priviezli aj na Hornú Nitru, a uchovávajú ho, aby dotvorilo atmosféru Vianoc.

Cieľom skautov a skautiek je aj napriek ťažkej dobe odovzdať plamienok z Betlehema čo najväčšiemu počtu ľudí. Keďže je stále vyhlásený núdzový stav, budú pri tom dbať na dodržanie platných opatrení. Záujemcov žiadajú najmä o to, aby sa pri odpaľovaní plamienka vyhli zhromažďovaniu vo väčšom počte ako šesť osôb, a aby nosili rúško alebo respirátor.

263808791_2067088596805986_9173853152806998493_n

Prievidzskí skauti priniesli Betlehemské svetlo aj do Handlovej, kde navštívili kostol sv. Kataríny, SENIOR CENTRUM HANDLOVÁ, n.o., JAZMÍN n.o. a tiež mestský úrad.  

266583196_449504856764279_8653687391878215060_n

Betlehemské svetlo si môžete odpáliť aj vy

V handlovskom kostole sv. Kataríny si budete môcť odpáliť Betlehemské svetlo

23. a 24. decembra. Svetlo sa nachádza vo vstupnej chodbe do kostola.

 

Nová mobilná aplikácia
Skauti pripravili aj pravidelne aktualizovanú mapu na stránke www.betlehemskesvetlo.sk s označenými miestami, kde horí alebo bude horieť plamienok z Betlehema. Mapa je tento rok ešte dostupnejšia, pretože z obrazoviek monitorov prichádza aj na displeje mobilných telefónov vo forme mobilnej aplikácie pre zariadenia s OS AndroidV aplikácii Betlehemské svetlo si používatelia okrem toho môžu vyskúšať odpáliť aj virtuálny plamienok. Na to však potrebujú nájsť niekoho s mobilným telefónom, kto už má virtuálny plamienok odpálený a zosnímať si jeho QR kód.

Z histórie
Slovenskí skauti prevzali Betlehemské svetlo od rakúskych skautov po prvýkrát v roku 1990 vo Viedni a odvtedy ho každoročne šíria po celom Slovensku. Tradícia Betlehemského svetla v Európe vznikla v roku 1099, keď turecké mohamedánske kmene okupovali Svätú zem. Na výzvu pápeža Urbana II. európski rytieri zorganizovali križiacku výpravu do Palestíny a oslobodili Betlehem a Jeruzalem. Jeden člen výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok z “večného” svetla, ktoré horí v Betleheme. Svoj sľub dodržal a na Vianoce v roku 1099 sa vrátil do Florencie so zapálenou sviecou, ktorej plamienok pochádzal z Betlehema. Sviecu umiestnili v kostole a odtiaľ si ostatní obyvatelia Florencie brali svetlo do svojich domovov. Táto tradícia pretrváva dodnes a Betlehemské svetlo sa tak stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia.

Svetlo nesie posolstvo pokoja, lásky, mieru, jednoty – spoločné univerzálne hodnoty vlastné ľuďom bez ohľadu na to, akého sú vierovyznania, ku ktorej cirkvi sa hlásia alebo či sú bez vyznania.

Dieťa svetla
Betlehemské svetlo zvyčajne prináša do Európy rakúske dievča alebo chlapec, Dieťa svetla, ktoré toto vyznamenanie získa za svoje príkladné správanie, ochotu pomáhať druhým a povšimnutiahodné skutky. Ako poďakovanie za prácu po silných krupobitiach v Rakúsku vyzvala tento rok hornorakúska televízia ORF hasičské zbory, aby nominovali Dieťa svetla. Voľba padla na jedenásťročného Tobiasa Nussbaumera z Kirchhamu (okres Gmunden), ktorý sa aktívne angažuje v miestnom hasičskom zbore. Obzvlášť hrdí sú jeho kamaráti hasiči.

Aktuálne neľahká situácia ohľadom koronavírusu prekazila silnú tradíciu aj v tomto roku – Dieťa svetla necestovalo do Svätej zeme, aby zapálilo Svetlo pokoja v Jaskyni Narodenia Ježiša. Po minuloročnom vzore sa o to postarala deväťročná Rianna Danho, ktorá žije v Betleheme. Bola tak na začiatku úvodnej cesty Betlehemského svetla v tomto roku. Do Rakúska bol plamienok prepravený letecky v špeciálnej lampe v sobotu, 20. novembra a na viedenskom letisku ju prevzalo dieťa svetla -  Tobias Nussbaumer.

Viac informácií o Betlehemskom svetle je k dispozícii aj na stránke www.betlehemskesvetlo.sk.

Zdroj: Slovenský skauting - 14. zbor Prievidza

 

 

 

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.