Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zástupcovia Čiernych dier dnes strávili v Handlovej celý deň

GALÉRIA
Dátum: 19.11.2021
Počet videní: 1970
Zástupcovia Čiernych dier dnes strávili v Handlovej celý deň

Viaceré  technické stavby v Handlovej sú výnimočné

Občianske združenie Čierne diery sa od roku 2014 venuje architektúre, ktorá je na Slovensku dlhodobo prehliadaná. Od storočných tovární, cez chátrajúce kúpele až po ikony modernej architektúry. Členom OZ sa podarilo nadchnúť Slovensko naprieč generáciami a v krátkom čase sa stalo združenie rešpektovanou „inštitúciou“, podporujúcou kultúrne dedičstvo, umenie a zberateľstvo. Viac o združení si prečítajte po kliknutí na túto linku

Dnes sa prišli pozrieť na handlovské industriálne pamiatky a cieľom ich návštevy bola obhliadka architektúry budov v areáli Bane Handlová, technických banských diel a vnútorných priestorov budov. Zaujala ich tiež handlovská vežička, banícka kolónia i kamenný dom.

S viacerými technickými stavbami sa časom budeme musieť rozlúčiť, viaceré sú však podľa slov zástupcov OZ Čierne diery nielen pre naše mesto výnimočné. Práve v období transformácie je potrebné rozhodnúť o tom, ktoré s nami ostanú pre nastávajúce pokolenia a už teraz si definovať, ako sa o tieto stavby bude potrebné starať a načo budú využité.

Dnes nazreli zástupcovia Čiernych dier do Bazaltu/Bazalu a celé dopoludnie strávili v banskom areáli, kde absolvovali obhliadku vnútorných priestorov budov triediča, elektrárne, administratívnej budovy, komína a ďalších. Popoludňajšiu diskusiu so zástupcom primátorky mesta, Radoslavom Iždinským a členmi Komisie kultúry a cestovného ruchu pri MsZ, strávili v klasickom nemeckom kamennom dome na Ul. Prievidzská. Podľa slov Lukáša Pateru z OZ Čierne diery: „Budova so šatňami a schodiskom by sa mohla využiť napríklad ako „koncept posledného pracovného dňa“, kde by sa v podstate zachovalo všetko tak ako to je a udržovalo by sa“. Zároveň podľa slov zástupcov OZ Čierne diery veľkú hodnotu má výklad k stavbám od ľudí, ktorí banícke prostredie poznajú, zažili ho a ten je potrebné uchovať v knihách a záznamoch.

Mesto Handlová ďakuje HBP a.s. za poskytnutie priestoru na preskúmanie industriálnych budov v areáli Bane Handlová, kde je ešte stále potrebné dodržovať prísne bezpečnostné pravidlá, a tiež za výklad k technickým stavbám, Andrejovi Jedlovskému za prijatie v jeho kamennom dome, Rastislavovi Nemcovi, ktorý je členom pracovnej skupiny Verejné priestory Handlová, za nadviazanie spolupráce s OZ Čierne diery. Spolupráca je na začiatku a vraj sa zástupcovia združenia do Handlovej opäť vrátia.

Autori foto: RS a JP

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.