Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Opustil nás pán profesor Karol Matiaško

Dátum: 11.05.2023
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2655
3 min. čítania
Opustil nás pán profesor Karol Matiaško

Posledná rozlúčka bude v pondelok 15. mája 2023 v Žiline.

Dňa 10. mája 2023 vo veku nedožitých 71 rokov nás navždy opustil prof. Ing. Karol Matiaško, PhD. Posledná rozlúčka s touto výnimočnou osobnosťou bude 15. mája o 11.00 h na Novom cintoríne v Žiline.
 
Prof. Ing. Karol Matiaško, PhD. pôsobil na Žilinskej univerzite a bol podporovateľom športu. Pravidelne sa zúčastňoval futbalového turnaja v Handlovej - Memoriálu Karola Matiaška, venovaného jeho otcovi. Pri príležitosti konania 5. ročníka tohto futbalového podujatia v roku 2018 prof. Karol Matiaško uviedol:
„Turnaj samotný, okrem toho, že dáva hold jednému z významných športovcov a občanov mesta otvára mládeži brány k športu a kultúre vôbec. Chcel by som pripomenúť, že akcie podobného druhu významným spôsobom prispievajú k potrebe šírenia dobrých vzorov a vytváraniu príležitostí k tomu, aby sa mladí ľudia stretávali, budovali si priateľstvá, ale aj sa naučili čestným spôsobom súťaženia.”
k.m_memorial
Zdroj foto: archív www.handlova.sk
 
Prof. Ing. Karol Matiaško, PhD. bol významný žilinský expert z oblasti informačných a komunikačných technológií, dlhoročný dekan Fakulty riadenia a informatiky, prorektor Žilinskej univerzity v Žiline pre informačné systémy. Patril medzi uznávaných odborníkov v odbore informatika na Slovensku i v Českej republike. Narodil sa 11.08.1952 v Handlovej. V Žiline pôsobil najprv ako študent na vtedajšej VŠD (1970), v študijnom odbore Kybernetika v doprave a spojoch. Po ukončení štúdia (1975) nastúpil ako výskumno-vývojový pracovník na VÚD. Od roku 1990 začal pracovať na Vysokej škole dopravy a spojov. Jeho odborný a vedecký záujem zahŕňali najmä oblasť softvérových technológií s dôrazom na databázové technológie, distribuované spracovanie dát a dátové modelovanie. 
Poznatky získané v priebehu vedecko-výskumnej činnosti publikoval vo viac než stovkách vedeckých a odborných článkov. Publikoval i viaceré monografie, vysokoškolské učebnice a odborné publikácie, z ktorých najvýznamnejšie sú publikácie: Temporálne databázy, Databázové systémy 1. a Databázové systémy 2. (vyšli v dvoch vydaniach), Pokročilé databázové systémy 1. a Pokročilé databázové systémy 2., Technológie a služby inteligentnej dopravy.
 
Životopis a úvodná foto zdroj: https://www.fri.uniza.sk/kondolencie
 
Česť jeho pamiatke!

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.