Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mestskú hromadnú dopravu chce mesto riadiť vo vlastnej réžii

VIDEO
Dátum: 16.11.2022
Počet videní: 1974
Mestskú hromadnú dopravu chce mesto riadiť vo vlastnej réžii

Cieľom samosprávy je, aby peniaze na mestskú hromadnú dopravu ostávali v meste, v mestskej firme. V ostatných rokoch išlo o sumu 230 000 eur ročne.   

Mestu Handlová k 31. 12. 2022 končí zmluva o zabezpečení mestskej hromadnej dopravy so spoločnosťou SAD Prievidza, ktorá túto službu prevádzkovala desať rokov. Samospráva si v období rokov 2020 – 2021 dala u Žilinskej univerzity vypracovať Plán dopravnej obslužnosti mesta Handlová.

Podľa primátorky, Silvie Grúberovej, v priebehu šiestich rokov sa počet osôb prevezených v mestskej hromadnej doprave znížil o polovicu, zo 400 tis. na necelých 200 tis. ročne. „Autobusy v súčasnosti nie sú dostatočne využívané. S vedomím, že zmluva končí, sme sa zamýšľali, ako to riešiť a povedali sme si, že máme silnú mestskú obchodnú spoločnosť Hater Handlová, ktorá by mohla vykonávať aj dopravu vo verejnom záujme. Pri prípadných zmenách trasovania liniek, obmedzení alebo naopak posilnení spojov predpokladáme vyššiu mieru flexibility. Je to spoľahlivá firma, ktorá zamestnáva Handlovčanov a určite dokáže využiť aj kapacity vodičov, ktorí pracovali pre SAD Prievidza.“

Mesto na príprave zmeny dopravcu pracovalo počas celého roka. Potrebné bolo najmä vybaviť dopravnú licenciu a obstarať nové autobusy. „V týchto dňoch môžeme konštatovať, že posledné procesy dobiehajú. Hater Handlová zakúpi dva nové autobusy. Jeden má kapacitu 15 miest na sedenie a 25 na státie, čiže dohromady 40. Väčší ma kapacitu 25 miest na sedenie a 28 na státie, čiže naraz prepraví viac ako 50 ľudí. V niektorých časoch bude potrebné tieto autobusy posilniť a vtedy budú vypomáhať dva staršie, 50 miestne, veľké autobusy. Hlavne však budú jazdiť dva nové, nízkopodlažné autobusy s plošinou pre invalidov. Autobusy budú mať aj pripojenie na USB a verím, že komfort cestujúcich sa rapídne zvýši,“ uviedla primátorka.

Pre obyvateľov sa podľa jej ďalších slov nezmení nič, lebo linky, ktoré cestujúci poznajú, ostanú na 97 percent zachované. Tie tri percentá sú linky, ktoré dlhodobo neboli vyťažené. Nezmení sa ani cena lístka. „Pre obyvateľov sa zmení to, že budú premávať nové, čisté, moderné autobusy. Prvý polrok budeme sledovať všetko, čo bude súvisieť s mestskou hromadnou dopravou vo verejnom záujme a na konci roka 2023 to vyhodnotíme z hľadiska ekonomiky.

Mesto Handlová doteraz platilo SAD Prievidza 18 800 eur mesačne a v ostatných rokoch v januári ešte doplácalo za predchádzajúci rok do sumy 230 000 eur ročne. „Neradi by sme obmedzovali mestskú hromadnú dopravu, naopak, chceme ľuďom poskytnúť komfort a chceli by sme vylepšiť aj dostupnosť niektorých lokalít, kam boli spoje v minulosti zrušené,“ uzavrela primátorka Silvia Grúberová.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.