Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Testovacia fáza podpory aktívneho asistovaného života bude spustená v septembri

SÚBOR
Dátum: 30.08.2022
Počet videní: 1212
Testovacia fáza podpory aktívneho asistovaného života bude spustená v septembri

Do testovacej fázy mesto hľadá ešte dve domácnosti.

Trenčiansky samosprávny kraj získal nenávratný finančný príspevok na realizáciu projektu Podpora aktívneho asistovaného života v podmienkach TSK. Jedným z partnerov na realizáciu projektu je aj mesto Handlová, kde začne prebiehať úvodná testovacia fáza projektu. Do tejto fázy bude zapojených desať domácností.

Cieľom projektu je vytvorenie nástroja pre monitorovanie a signalizáciu potreby pomoci občanom, ktorí žijú sami a ktorí vzhľadom na svoj veku alebo zdravotný stav potrebujú pomoc. Systém dokáže identifikovať neštandardnú situáciu v domácnosti a v reálnom čase na ňu upozorniť zvolenú dohliadajúcu osobu, ktorá môže situáciu riešiť, prípadne privolať potrebnú pomoc. Prináša tak pocit bezpečia a pohody nielen klientovi, ale aj celej rodine. Systém pomáha ľuďom zotrvať v prirodzenom prostredí bez nutnosti využitia pobytových sociálnych služieb. 

Inteligentná domáca asistentka (IDA) je elektronický systém, ktorého inštalácia, prevádzka i prípadná údržba bude klientom k dispozícii bezplatne. Jedinou podmienkou zo strany klienta je pripojenie  na internet. Trenčiansky samosprávny kraj v spolupráci so spoločnosťou Slovak Telekom a. s. pripravil zvýhodnené mobilné pripojenie, vrátane technického vybavenia, s mesačným poplatkom do 5 eur bez DPH. Nápomocní pri technickom zabezpečení budú aj pracovníci sociálneho oddelenia Mestského úradu v Handlovej.

Aktuálne je pre testovaciu fázu projektu vybraných osem domácností, najmä z radov opatrovaných občanov v rámci opatrovateľskej služby mesta. Zapojiť je možné ešte dve domácnosti. V prípade, že máte záujem o bližšie informácie alebo zapojenie, kontaktujete pracovníčky sociálneho oddelenia:

PhDr. Veronika Cagáňová, 0918 325 883, veronika.caganova@handlova.sk

Mgr. Zuzana Šaláteková, 0918 325 880, zuzana.salatekova@handlova.sk

 

Ako to funguje?

  • V domácnosti klienta bude nainštalovaný elektronický systém IDA. Je to Inteligentná Domáca Asistentka, ktorá nepretržite, 24 hodín denne, zaznamenáva údaje o pohybe v domácnosti.
  • V prípade vzniku neštandardnej situácie - náhle zhoršenie zdravia, cudzia osoba v domácnosti, otvorené vchodové dvere atď. -  pošle IDA upozornenie dohliadajúcim osobám, ktorými môže byť rodina, susedia, priatelia.
  • Mesto Handlová ponúka občanom aj možnosť, aby sa dohliadajúcou osobou stal zástupca Mestskej polície Handlová s 24 – hodinovou stálou službou.
  • IDA funguje bez kamier a mikrofónov, nesleduje a nenarúša súkromie klientov.
  • Prvotná testovacia fáza projektu bude spustená v septembri 2022.

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
IDA plagát Veľkosť: 2.37 MB Formát: pdf Dátum: 30.8.2022

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.