Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V SNP dalo Slovensko najavo, že chce spolurozhodovať o svojom osude

GALÉRIA
Dátum: 26.08.2022
Počet videní: 1686
V SNP dalo Slovensko najavo, že chce spolurozhodovať o svojom osude

Verejnosť vzdala úctu ľuďom, ktorí počas SNP obetovali svoje životy za nás všetkých, v mene slobody, demokracie, spravodlivosti, solidarity a dôstojnosti ľudského života.

Výročie Slovenského národného povstania si dnes v Handlovej, položením vencov k pamätníku SNP, pripomenuli delegácie mesta Handlová, Trenčianskeho samosprávneho kraja, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, Handlovského baníckeho spolku, politickej strany SMER-SD, Komunistickej strany Slovenska, Základnej organizácie Slovenského zväzu zdravotne postihnutých a žiaci a pedagógovia handlovských základných škôl. 

Zástupca primátorky, Radoslav Iždinský pripomenul, že Slovenské národné povstanie vypuklo 29. augusta 1944 ako reakcia domáceho odbojového hnutia na vstup nemeckých okupačných vojsk na územie Slovenskej republiky. Jeho politickým cieľom bolo odstránenie autoritatívneho režimu Hlinkovej slovenskej ľudovej strany a začlenenie Slovenska do obnovenej Československej republiky. Centrom povstania bola Banská Bystrica. SNP sa skončilo po dvoch mesiacoch porážkou povstaleckej armády, ktorá potom sčasti prešla na partizánsky spôsob boja.

Viceprimátor citoval českého historika Viléma Prečana: „Slovensko potrebovalo povstanie predovšetkým kvôli sebe. Nech by bolo o druhej svetovej vojne už sto ráz rozhodnuté, nebolo rozhodnuté, ako z nej vyjde Slovensko, či ako pasívny objekt, o ktorom rozhodujú iní, alebo či dá na vedomie svetu, aká je jeho vôľa, ako si predstavuje svoju budúcnosť a že chce spolurozhodovať o svojom osude.“

Hoci bol odkaz SNP, podľa Iždinského, dlhé roky ideovo pokrivený iným totalitným režimom, hodnoty Slovenského národného povstania sú v nás, Slovákoch, hlboko vryté. „Želám nám všetkých veľa sily a odvahy pri ochrane hodnôt demokratického právneho štátu, slobody, a ľudskej dôstojnosti,“ uzavrel viceprimátor.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.