Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Počet poslancov kraja sa zníži zo 47 na 44

Dátum: 19.08.2022
Počet videní: 1129
Počet poslancov kraja sa zníži zo 47 na 44

V okrese Prievidza budeme voliť o jedného poslanca menej.

Voľby do zastupiteľstiev samosprávnych krajov a voľby predsedov samosprávnych krajov sa na základe rozhodnutia predsedu Národnej rady SR uskutočnia 29. októbra 2022. V súvislosti s blížiacimi sa voľbami Zastupiteľstvo Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v júli rozhodovalo o volebných obvodoch, počte krajských poslancov aj sídle volebnej komisie samosprávneho kraja a sídlach obvodných volebných komisií.

Počet poslancov ovplyvnil klesajúci počet obyvateľov kraja, pričom sa pri návrhu vychádzalo z údajov Štatistického úradu SR k 31. 12. 2021. V záujme naplnenia princípov zastupiteľskej demokracie v čo najširšom rozsahu tak, aby obyvateľov kraja zastupoval reprezentatívny počet ich volených zástupcov, bolo potrebné upraviť počet obyvateľov vo volebnom obvode Bánovce nad Bebravou presunom obce Horňany z okresu Trenčín do volebného obvodu Bánovce nad Bebravou. Vďaka tomu si budú môcť občania v tomto volebnom obvode zvoliť rovnaký počet poslancov samosprávneho kraja, ako tomu bolo v predchádzajúcich voľbách. Vo volebných obvodoch Ilava, Partizánske a Prievidza budú občania voliť o jedného poslanca menej.

Celkový počet krajských poslancov sa tak zníži zo 47 na 44. A to nasledovne:
• okres Bánovce nad Bebravou – 3 poslanci
• okres Ilava – 4 poslanci
• okres Myjava – 2 poslanci
• okres Nové Mesto nad Váhom – 5 poslanci
• okres Partizánske – 3 poslanci
• okres Považská Bystrica – 5 poslanci
• okres Prievidza – 10 poslancov
• okres Púchov – 3 poslanci
• okres Trenčín (bez obce Horňany) – 9 poslancov

Sídlom volebnej komisie samosprávneho kraja bude Úrad TSK, obvodné volebné komisie budú umiestnené v sídlach okresných miest, okrem okresu Ilava, táto volebná komisia bude umiestnená v Dubnici nad Váhom. Sídla obvodných volebných komisií v piatich okresoch, v ktorých bude zriadená aj okresná volebná komisia pre voľby do orgánov samosprávy obcí, sa navrhujú v priestoroch okresných úradov, vo zvyšných štyroch v priestoroch škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK.

(TSK)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.