Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Priechod pre chodcov musí byť označený

Dátum: 08.08.2022
Počet videní: 1834
Priechod pre chodcov musí byť označený

V týchto dňoch prebieha pravidelné maľovanie priechodov pre chodcov.

Približne tridsať priechodov pre chodcov po celom meste dostane nový náter. Premaľovanie vodorovného dopravného značenia realizuje firma Značenie.sk s.r.o. z Prievidze. Za zvýraznenie priechodov pre chodcov samospráva uhradí z rozpočtu mesta 3 162 eur s DPH.

Za priechod pre chodcov mnohí chodci mylne považujú aj vydláždenú cestičku na Námestí baníkov od pešej zóny k binárnym hodinám. Ako vysvetlil autor projektu centrálnej mestskej zóny, architekt Patrik Juríček, dláždený chodník je architektonický prvok. "Námestie sme sa usilovali urobiť tak, aby bolo niečím osobité a jedným zo zaujímavých prvkov, ktoré sme doň vložili, je takzvaná kamenná kronika mesta,“ povedal Patrik Juríček v roku 2015. Podľa jeho ďalších slov kamenná kronika mesta prezentuje myšlienku prepojenia histórie mesta Handlová, teda Kostol sv. Kataríny, s jeho budúcnosťou, ktorú predstavujú binárne hodiny. Kamenná kronika je vybudovaná z pôvodnej dlažby z predchádzajúceho námestia, čím sa vizuálne odlišuje od ostatnej dlažby.

Skutočný priechod pre chodcov je o päť metrov ďalej a je vyznačený bielymi pruhmi. Mestská polícia, podľa jej preventistky Lucie Chudej, už viackrát na mieste upozorňovala chodcov na fakt, že sa nejedná o priechod pre chodcov. „Chodci vstupujúci na vozovku mimo priechodu pre chodcov ohrozujú bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Tento úsek je navyše za zákrutou a blízko križovatky, takže sa chodci vystavujú veľkému riziku, že zavinia dopravnú nehodu,“ povedala Chudá.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.