Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Tragický požiar bytového domu v Handlovej

GALÉRIA
Dátum: 16.06.2022
Počet videní: 13189
Tragický požiar bytového domu v Handlovej

Správu sme aktualizovali v piatok o 10.15 h.

Piatok 10.15: Slovenská pošta zriadila bezplatné poštové priečinky pre obyvateľov domu na Okružnej 7

Slovenská pošta, a.s., v úsilí zabezpečiť plynulé doručovanie poštových zásielok občanom, ktorých postihol požiar bytového domu na Okružnej ulici 7 v Handlovej, bezplatne zriadila 55 poštových priečinkov na Pošte Handlová. Tu si občania z uvedenej adresy môžu vyzdvihnúť svoje poštové zásielky. 

Slovenská pošta tak reaguje na skutočnosť, že do bytového domu nie je možný prístup. Bezplatné poštové priečinky budú občanom k dispozícii až do zmeny situácie. Všetky ďalšie potrebné informácie poskytnú pracovníci pošty.

 

Piatok 9.00  Transparentný účet mesta Handlová - "POŽIAR BYTOVKY OKRUŽNÁ 7"

Transparentný účet na pomoc obyvateľom bytovky na ulici Okružná 7 má číslo SK73 0900 0000 0051 9196 6854 a názov "POŽIAR BYTOVKY OKRUŽNÁ 7". Všetky dary budú použité pre zabezpečenie základných potrieb obyvateľov bytovky, ktorú v noci 16. júna zachvátil požiar pri ktorom zahynuli štyria ľudia. Všetky platby aj účel ich použitia budú verejne prístupné na adrese https://www.transparentneucty.sk/#/ucet/SK7309000000005191966854

 

PayBySquare_handlova

 

 

Štvrtok 20.45: Do Handlovej prišiel krátko po 18.00 h premiér SR Eduard Heger a minister vnútra SR Roman Mikulec

Premiér SR sa vyjadril, že vláda je pripravená pomôcť ľuďom po požiari v bytovom dome na Ul. Okružná 7 v Handlovej. Zhovárali sa so zástupcami záchranných zložiek primo pri bytovom dome. Na krátkom tlačovom brífingu, ktorý prerušil dážď, poskytli svoje vyjadrenia, prijali pozvanie primátorky mesta na Mestský úrad v Handlovej.

Informácie z tlačového brífingu zverejnila na svojom portáli Tlačová agentúra SR. Predseda vlády prišiel podľa svojich slov vyjadriť plnú podporu primátorke a samotným obyvateľom, deklaroval, že rezorty urobia všetko, čo bude v ich silách. 

Vláda SR, ako i rezorty sú pripravené pomôcť ľuďom, ktorých v noci na štvrtok zasiahol tragický požiar v bytovom dome na Okružnej ulici v Handlovej. Vo štvrtok večer to uviedol v Handlovej premiér Eduard Heger (OĽANO). "Je to tragédia, pretože požiar si vypýtal štyri obete na životoch. Jeden chlapček zostal sirotou a jedno dievčatko prišlo o svoju mamu," zdôraznil Heger. 

Predseda vlády SR sa zároveň poďakoval všetkým zložkám, ktoré zasahovali, aj z výpovedí ľudí podľa neho vidia, že to zvládli veľmi dobre, promptne zasiahli a boli schopné evakuovať všetkých obyvateľov, a hlavne uhasiť požiar v rýchlom čase. "Takmer 120 ľudí z tejto bytovky musí byť zatiaľ vysťahovaných, je to zrejme otázka niekoľkých týždňov, kým sa budú môcť vrátiť. Aj z hľadiska rekonštrukcií a opráv, ktoré tam budú musieť byť, a kontroly, aby to tam bolo bezpečné, keďže došlo aj k poškodeniu vodných 'stúpačiek'," priblížil

Premiér prišiel podľa svojich slov vyjadriť plnú podporu primátorke a samotným obyvateľom, deklaroval, že rezorty urobia všetko, čo bude v ich silách. "Či už dodatočnými ubytovacími kapacitami pre ľudí, ktorí musia byť vysťahovaní, alebo prípadnou finančnou pomocou, ktorá musí byť najskôr vyčíslená, alebo taktiež akoukoľvek psychologickou pomocou pre ľudí postihnutých požiarom," dodal a zároveň vyjadril ľútosť nad udalosťou.

Úprimnú sústrasť pozostalým vyjadril i minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). Zároveň poďakoval záchranným zložkám, ktoré v súčinnosti s Policajným zborom a mestskou políciou boli schopné evakuovať veľmi veľa ľudí. "Vďaka ich včasnému zásahu a koordinovanej činnosti môžem povedať, že bolo viacero ľudí zachránených," vyzdvihol šéf rezortu vnútra.

Pripomenul, že polícia v súvislosti s požiarom začala trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia a policajti zabezpečujú neodkladné procesné úkony. Zložky podľa neho budú poskytovať súčinnosť tak, aby sa udalosť čo najskôr vyšetrila, spravili sa rekonštrukčné a sanačné práce a obyvatelia sa tak mohli čo najskôr vrátiť do svojich obydlí.

heger_mikulec_handlova

Foto: Facebook Eduard Heger - predseda vlády SR

 

Štvrtok 16.00: Sumár doterjaších udalostí po krízovom štábe

Krízový štáb, ktorý zasadal dopoludnia o 9.00 h, konštatoval problém, ktorý sa snažia záchranné zložky ako aj mesto a mestská polícia dlhšie komunikovať, a to je parkovanie áut na nástupných plochách pre potreby záchranných zložiek. Krízového štábu sa zúčastnili členovia Okresného riaditeľstva Policajného zboru SR, Krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru, miestnych členov HaZZ SR, dobrovoľní hasiči Handlová – Morovno, Mestskej polície Handlová, sociálneho oddelenia mesta Handlová. Počas nočných zásahov bolo v Handlovej 23 príslušníkov PZ SR, 38 HaAZ a 15 dobrovoľných hasičov z Handlovej, z Nedožier Brezian a Ráztočna.

Koordináciu riešenia krízovej situácie telefonicky a osobne zabezpečoval Okresný úrad Prievidza, odbor krízového riadenia. Sociálne oddelenie mesta úzko spolupracovalo s intervenčnými tímami poskytujúcimi pomoc. Trenčiansky samosprávny kraj poskytol ubytovanie vo vybavených ubytovacích zariadeniach v internáte Strednej odbornej školy. V dočasnom hot-spote, zriadenom pre ľudí utekajúcimi pred vojnou z Ukrajiny, bolo dopoludnia ubytovaných približne 30 ľudí, a mali zabezpečenú všetkú potrebnú starostlivosť. Aktuálne nie sú v hot-spote ľudia.

V bytovom dome boli odstavené v skorých ranných hodinách prívody, el. energie, vody a plynu. Z dôvodu požiaru a roztavenia vodovodných potrubí vytieklo väčšie množstvo vody, ktoré zaplavilo nižšie podlažia. Popoludní 16.6.2022 bolo v bytovke cítiť plyn. Z tohto dôvodu museli byť všetci obyvatelia jedenásťposchodového domu, kde je 55 bytov a na trvalý pobyt je nahlásených 117 obyvateľov, evakuovaných. Príčina úniku plynu bola odstránená. Všetky procesné úkony sú v gescii záchranných a policajných zložiek, bytovka je pod neustálym dohľadom. Po odstránení úniku plynu si obyvatelia boli v sprievode záchranných zložiek prevziať potrebné osobné veci a opätovne bytovku opustili.

Telefonicky kontaktovali primátorku mesta počas dňa prezidentka SR Zuzana Čaputová podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel, premiér SR Eduard Heger, Minister vnútra Roman Mikulec, predseda TSK Jaroslav Baška. Zaujímali o situáciou v Handlovej, prejavili hlbokú sústrasť všetkým rodinám a ponúkli pomocnú ruku.

Mesto Handlová bude nápomocné obyvateľom z bytovky na Okružnej č.7 a v rámci svojich kompetencií pomôže finančne i materiálne prostredníctvom sociálneho oddelenia MsÚ Handlová.

Príčiny nešťastia sú v štádiu vyšetrovania, všetky informácie týkajúce sa príčin požiaru poskytuje výlučne Policajný zbor SR. Bytovka je pod stálym dohľadom, postupne sa robí obhliadka najviac zasiahnutých bytov. Predpokladaný termín návratu obyvateľov do bytov zatiaľ nie je známy. Všetky byty v tomto bytovom dome sú v súkromnom vlastníctve. 

 

Štvrtok 14.00: Prezidentka SR vyjadrila úprimnú sústrasť

Úprimnú sústrasť pozostalým a všetkým, ktorých požiar postihol, vyjadrila prezidentka SR, Zuzana Čaputová. Popriala im, aby sa mohli čo najskôr vrátiť do svojich domovov.

"Pani primátorka Silvia Grúberová, s ktorou som dnes telefonovala, ma informovala o aktuálnej situácii. Vyše stovke ľudí sa z noci do rána zásadne zmenila životná situácia. Pani primátorka však hovorila o silnom zomknutí komunity, pomoci hasičov, záchranárov, policajtov, neziskových organizácií a ďalších, ktorí sa pustili do záchranných prác." Pre ľudí zasiahnutých týmto požiarom prezidentka ponúkla ubytovanie v zariadení prezidentskej kancelárie vo Vysokých Tatrách. "S pani primátorkou ostávam v kontakte a prajem čo najskorší návrat do svojich domovov," napísala prezidentka Zuzana Čaputová.

 

Štvrtok 11.30: Pri nočnom požiari vyhasli štyri ľudské životy

Požiar bytového domu na ul. Okružná 7 nastal 16. júna 2022 približne o 1.00 h nadránom na piatom poschodí.

Mesto Handlová v zmysle § 15 ods. 1 písm. j) zákona NR SR č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov vyhlásilo mimoriadnu situáciu pre územie mesta Handlová dňa 16. 6. 2022 k 1.20 hod.

Na mestskom úrade je vyvesená čierna zástava. Mesto Handlová vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým, ktorí prišli o svojich blízkych.
 
Mesto Handlová založilo transparentný účet na pomoc obyvateľom po požiari v bytovke na Okružnej 7 v Handlovej, ktorý bude zverejnený zajtrajším dňom. Mesto dôrazne žiada, aby všetci tí, ktorí chcú a môžu pomôcť, prispievali výlučne na mestský účet, ktorého použitie bude riadne zdokladované. Mesto Handlová na základe aktívnej práce sociálneho oddelenia mesta vie adresne pomôcť obyvateľom z postihnutej bytovky.
 
Podľa Polície SR - Trenčiansky kraj, k požiaru malo dôjsť z doposiaľ presne nezistených príčin pravdepodobne v jednom z bytov na piatom poschodí. Na miesto v krátkom čase dorazili všetky záchranné zložky, ktoré sa snažili čo najskôr evakuovať všetkých obyvateľov bytového domu a zároveň zabrániť väčším škodám na majetku.
 
Napriek snahe všetkých zúčastnených, manželov vo veku 46 a 48 rokov a ženy vo veku 40 a 65 rokov, sa už nepodarilo zachrániť. Tri osoby boli prevezené do nemocnice v Bojniciach na ošetrenie. Sú mimo ohrozenia života. Dve osoby ošetrenie odmietli.
 
Okolnosti tejto tragickej udalosti budú predmetom vyšetrovania v rámci trestného stíhania začatého pre zločin Všeobecného ohrozenia. V súčasnosti sú políciou vykonávané procesné úkony potrebné na vyšetrenie tejto udalosti. Na miesto dorazili aj policajní experti z Kriminalisticko-expertízneho ústavu PZ v Slovenskej Ľupči.
 
Bližšie informácie k príčinám a okolnostiam tejto udalosti polícia poskytne, keď to procesná situácia dovolí.
 
 
 
 
 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.