Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlovské športové hry 2022 s novou tradíciou

GALÉRIA
Dátum: 26.05.2022
Počet videní: 1340
4 min. čítania
Handlovské športové hry 2022 s novou tradíciou

Podujatie je určené škôlkarom a školákom z handlovskej doliny. Tento rok organizátori pripravili novinku.

Vo štvrtok 26. mája zástupca primátorky, Radoslav Iždinský, otvoril Handlovské športové hry 2022. Zúčastnili sa ich materské školy, postupne sa budú zapájať žiaci I. a II. stupňa základných škôl. Ak plány organizátora podujatia, Centra voľného času Handlová, neprekazí počasie, hry vyvrcholia 8. júna.

Škôlkari absolvujú hod loptičkou, skok do diaľky z miesta, beh na 20 m a Štafetový beh. Pre žiakov prvého stupňa je pripravený hod kriketovou loptičkou, skok do diaľky z miesta, skok do diaľky s rozbehom, beh na 50m a beh na 400m. Najstaršie deti budú hádzať kriketovou loptičkou, skákať do diaľky s rozbehom a behať na 60 a 600 metrov.

Ako v príhovore pripomenul viceprimátor, tento rok sa koná už 53. ročník Handlovských športových hier, ktoré majú v meste tradíciu od roku 1969. Podľa vlastných slov sa sám hier ako žiak zúčastnil, mal však športovo nadaných spolužiakov, preto sa mu vyhrať zlato nikdy nepodarilo a skončil strieborný. K jeho prianiu deťom, aby zažili  veľa športových úspechov, sa pridal aj predseda Združenia obcí handlovskej doliny a starosta obce Chrenovec – Brusno, Tibor Čičmanec.

Tento rok sa v rámci Handlovských športových hier uskutočňuje aj nultý ročník Memoriálu Eduarda Straku. Eduard Straka bol najúspešnejší veteránsky chodec v histórií chôdze na Slovensku. S chôdzou začínal ako dorastenec a svoj športový vrchol dosiahol ako veterán. Okrem 32 zlatých, 16 strieborných a 15 bronzových medailí, ktoré vyhral na rôznych domácich a medzinárodných chodeckých pretekoch, získal za šesť desaťročí svojej chodeckej kariéry tiež niekoľko ďalších ocenení. Šesťkrát sa stal Športovcom mesta Handlová, trikrát získal Plaketu mesta Handlová a raz Cenu mesta Handlová, dvakrát Čestné uznanie Okresného výboru Československého zväzu telesnej výchovy v Prievidzi. V ankete Športovec mesta v histórii Handlovej získal tretie miesto. V roku 2010 dostal ocenenie Fair play za celoživotné pôsobenie.

Ako povedala Jana Paulínyová, z kancelárie primátorky mesta, „Eduard Straka počas svojej 60 ročnej športovej kariéry nachodil 217 tisíc kilometrov. Osobnosť pána Straku výrazne ovplyvnila športové dianie v meste a preto po jeho odchode v minulom roku vznikla myšlienka vytvoriť podujatie nesúceho jeho meno. Zaujal nás práve počet jeho nachodených kilometrov a toto číslo nás inšpirovalo. Komisia športu mestského zastupiteľstva mesta Handlová vytvorila následne pravidlá podujatia“, uviedla.

„Symbolicky všetci súťažiaci odbehnú 217 metrov, po odbehnutí dostanú pamätný odznak s logom memoriálu. Naše odbehnuté metre sa vynásobia počtom deti a pripočítajú sa k nachodeným 217 tisícom kilometrom pána Eduarda Straku. Takto si uctíme jeho pamiatku a budeme pokračovať v jeho šľapajach. Memoriál organizátori nazvali 217 - dvesto sedemnástka - Memoriál Eduarda Straku, doplnila Paulína Deliová z Centra voľného času. Nultý ročník, ktorý otvorili handlovské deti by v nastávajúcom roku mal byť dostupný širokej verejnosti.

https://www.handlova.sk/novinka/32386/deti-z-handlovskej-doliny-sportovali-a-vitazili-na-53-handlovskych-sportovych-hrach

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.