Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Primátorka požiada spoločnosť Hutira, aby svoj projektový zámer v Handlovej nerealizovala

Dátum: 01.07.2021
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 543
Primátorka požiada spoločnosť Hutira, aby svoj projektový zámer v Handlovej nerealizovala

Poslanci petícii síce v plnom rozsahu vyhoveli, uznesenie však nemá právny, ale iba morálny rozmer.

Petíciu “Za zelenú budúcnosť Východnej šachty“ aktivisti spustili v marci a vyzvali v nej vedenie mesta Handlová a ďalšie zodpovedné orgány, „aby sa zasadzovali za podporu projektov skutočne šetrných k prostrediu, klíme a perspektívnych pre rozvoj mesta a nepodporili projekt termálnej depolymerizácie spoločnosti Hutira.“ Petíciu s 3 901 podpismi mestu odovzdali v máji.

Obyvatelia projektu nedôverujú

Na rokovaní mestského zastupiteľstva právnička mesta, Zuzana Hujsiová, skonštatovala, že petícia spĺňa všetky formálne i obsahové náležitosti v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky a Smernicou o postupe pri vybavovaní petícií v podmienkach samosprávy mesta Handlová. „Počet ľudí, ktorí podpísali petíciu je naozaj veľmi vysoký. Je to takmer štyritisíc obyvateľov, prevažne z Handlovej a z okolia. Ich názor je jasný, obyvatelia tomuto projektu nedôverujú,“ povedala primátorka, Silvia Grúberová.

Petíciu podporili aj mimovládky 

Organizátor petície, Jozef Pavelka (na fotografii), na rokovaní mestského zastupiteľstva pripomenul, že podľa územného plánu schváleného v roku 2008 sa s priemyselnou výrobou na Východnej šachte nepočíta a táto lokalita by sa mala transformovať na rekreačnú zónu. Petíciu podľa neho okrem obyvateľov mesta a okolia podporili aj mimovládne organizácie: Ochrana dravcov na Slovensku, Priatelia Zeme-CEPA, iniciatíva Klíma ťa potrebuje, Detský a mládežnícky parlament mesta Handlová či Handlovský banícky spolok. „Žiadame o zohľadnenie hlasu občanov a občianok vyjadreného v petícii, v ktorej vyjadrujeme nesúhlas s tým, aby v čase, kedy potrebujeme riešiť klimatickú a environmentálnu krízu, by mala začať v meste Handlová pôsobiť technológia zbytočne zaťažujúca klímu a predstavujúca riziko pre životné prostredie. Náš región je zasadený v pomyselnom priemyselnom trojuholníku – Handlová, Nováky, Žiar nad Hronom. Toto všetko negatívne ovplyvňuje zdravie obyvateľov a obyvateliek regiónu, prírodu a životné prostredie. Želáme si, aby bol náš región ozdravený a aby sme sa spoločne o túto zmenu pričinili. Postavte sa aj vy za zelenú budúcnosť Východnej šachty,“ vyzval Pavelka poslancov mestského
zastupiteľstva.

V meste prebehla diskusia

Primátorka podľa vlastných slov sledovala debaty Handlovčanov, relevantné argumenty aj spontánnejšie reakcie verejnosti a je rada, že takáto diskusia v meste prebehla. „Spoločnosť Hutira vnímam ako stabilnú a úspešnú, ktorá má pozitívny vzťah k environmentalizmu. Majiteľa, aj riaditeľov slovenskej aj českej spoločnosti si veľmi vážim. Sama som mala dilemu, ako sa s projektom vysporiadať. Ja osobne cirkulárnej ekonomike fandím, tým sa netajím, tak isto viacerým z vás sú tieto témy blízke, vidíte v nich budúcnosť a je veľmi dôležité citlivo posudzovať každú jednu takúto aktivitu s ohľadom na európsku legislatívu, slovenskú legislatívu a s ohľadom na životné prostredie. Každý z nás si postupne zbieral a vyhodnocoval fakty, argumenty a súvislosti s týmto projektom. Po vyhodnotení všetkých kontextov, rozporov a rôznych aspektov, by som ja osobne v tomto čase spoločnosť Hutira poprosila, aby prehodnotila tento projekt a aby ho v našom meste nerealizovala,“ povedala na rokovaní mestského zastupiteľstva Silvia Grúberová. Podľa jej ďalších slov stanoviská environmentalistov a ministerstva životného prostredia upozorňujú na riziká projektu.

Všetci prítomní poslanci boli „Za“

V ďalšej rozprave petíciu podporili viacerí poslanci a organizátorom za ich aktivitu poďakovali. Na návrh obyvateľa mesta, Petra Žabku, ktorý sa diskusie zúčastnil, aby mesto projekt vymazalo zo zásobníkov projektov pre transformáciu hornej Nitry, primátorka reagovala, že na zásobník projektov pre transformáciu hornej Nitry mesto vplyv nemá. „Projekty do zásobníka vložili mestá, obce ale aj súkromní podnikatelia z vlastnej iniciatívy. Mesto by mohlo stiahnuť vlastné projekty, nemá však páku na to, aby bol tento projekt vymazaný. To, že je projekt v zásobníku však neznamená, že bude automaticky podporený,“ vysvetlila primátorka. Za vyhovenie petície v plnom rozsahu hlasovali všetci dvanásti prítomní poslanci. Zástupca primátorky, Radoslav Iždinský, ktorý je zamestnancom spoločnosti Hutira Slovakia a je dočasne uvoľnený pre výkon verejnej funkcie, sa pre možný konflikt záujmov hlasovania nezúčastnil.

Aktivisti ostanú ostražití

Primátorka však pripomenula, že vyhovenie petícii má iba morálny rozmer a spoločnosť má právo ďalej v projekte pokračovať: „Na základe výsledku hlasovania poslaneckého zboru poprosím spoločnosť Hutira, aby prehodnotila realizáciu projektu v našom meste. Záleží na nich, ako sa k tomu postavia. Mesto Handlová môže len morálne žiadať, z právneho titulu sú už ďalšie kroky súkromnej spoločnosti na nej a ja to rešpektujem.“ To, že uznesenie nemá právnu váhu si uvedomuje aj iniciátor Jozef Pavelka. „S výsledkom musíme byť spokojní, to však ešte neznamená, že Hutira svoje projektové zámery odloží. Budeme musieť ďalej sledovať, čo sa bude diať a dávať pozor.“

Hutira: Nad cirkulárnou ekonomikou vyhralo uhlie

O vyjadrenie sme požiadali riaditeľa spoločnosti Hutira Slovakia, Ivana Jungu. „Od začiatku plánovania projektu sme zo strany mesta cítili podporu, či už to bolo za minulého alebo súčasného vedenia. Sme presvedčení, že tento projekt je environmentálne pozitívny o čom svedčia projekty, ktoré sa realizujú vo svete a realizujú sa aj v krajinách, ktoré považujeme za silno environmentálne zmýšľajúce, napríklad Švédsko. O to viac sme smutní z toho, že sa okolo nášho zámeru objavilo množstvo poloprávd, lží a nepresných informácií. Priali sme si, aby počas riadneho územného a stavebného konania prebehla diskusia ako s odborníkmi, tak aj s verejnosťou a aby verejnosť ako aj mesto až na základe týchto diskusií prijali svoje stanovisko k predkladanému projektu, žiaľ nestalo sa. Náš projekt nebol viac ako päť rokov blokovaný ani mestom, ani verejnosťou, ale súkromnou spoločnosťou HBP, čo beriem tak, že v rámci životného prostredia vyhralo uhlie nad cirkulárnou ekonomikou a našou budúcnosťou.“

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.