Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Prírodná rezervácia pralesy Slovenska má vzniknúť 1. decembra

Dátum: 27.11.2021
Počet videní: 1997
Prírodná rezervácia pralesy Slovenska má vzniknúť 1. decembra

Do územia Pralesov Slovenska bude patriť aj lokalita Veľký Grič v katastri mesta Handlová.

Najcennejšie prírodné lesy Slovenska sa vyvíjali stovky až tisícky rokov do dnešných čias. Vďaka aktivite občianskych iniciatív a dohode štátnych inštitúcií zostanú zachované aj pre ďalšie generácie. Vládny kabinet schválil nariadenie, ktorým sa vyhlási 76 prírodných rezervácií pod zjednocujúcim názvom Pralesy Slovenska. Najvyšší, piaty stupeň ochrany dostane takmer 6,5 tisíc hektárov pralesov. Nariadenie predložil na rokovanie vlády minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý týmto krokom vyhovel požiadavke signatárov petície „Dajme pralesom 5-ku“. Nariadenie nadobudne účinnosť 1. decembra 2021. Podľa slov ministra životného prostredia, Jána Budaja, priniesli roky snaženia občianskych iniciatív svoje ovocie. „Vďaka silnej podpore verejnosti a aktívnej spolupráci štátnych inštitúcií dostanú pralesy Slovenska skutočnú ochranu. Záchrana našich najcennejších starých lesov je obzvlášť dôležitá v čase klimatickej krízy.“

Najvyšší stupeň ochrany

Predstavitelia ochranárskych organizácií, ktoré participovali na procese vyhlásenia Pralesov Slovenska, spresnili, že najviac lokalít sa nachádza v Banskobystrickom a v Žilinskom kraji. „Mnohé doteraz chránila len dohoda medzi Lesmi SR a občianskymi združeniami Prales a WWF (World Wide Fund for Nature) Slovensko,” pripomenuli. „Viaceré lokality boli doteraz len v nižších stupňoch ochrany, napríklad lokalita Veľký Grič vo Vtáčniku bola v prvom (najnižšom) stupni ochrany, pralesy v Hrochoťskej doline na Poľane či lokalita Drastvica v Štiavnických vrchoch boli len v druhom stupni ochrany,“ upozornili.

Iniciatíva občianskych združení bola kľúčová

Schválením prírodných rezervácií Pralesy Slovenska dostane ochranu ďalších takmer 2 500 hektárov pralesov a takmer 4 tisíc hektárov prirodzených lesov tvoriacich zvyšok prírodných rezervácií, pričom približne tretinu výmery Pralesov Slovenska tvoria biotopy hlucháňa hôrneho. Väčšina lokalít je už teraz súčasťou národných parkov, ich ochranných pásiem, ako aj chránených krajinných oblastí. Pozemky sú vo vlastníctve štátu, v správe štátneho podniku Lesy SR. Spravidla tvoria neprístupné a málo navštevované časti lesa. Minister životného prostredia Ján Budaj je presvedčený, že bez iniciatívy občianskych združení Prales a WWF Slovensko, podpory štátneho podniku Lesy SR a dohody s ministerstvom pôdohospodárstva by nebolo možné zabezpečiť dostatočnú a potrebnú ochranu pozostatkov pralesov a prírodných lesov Slovenska. Treba podľa neho oceniť tiež súčinnosť Štátnej ochrany prírody SR a okresných úradov v sídle kraja. „Všetky tieto inštitúcie prispeli ku kroku, ktorý ocenia budúce generácie.

Rozvoj poznávacieho turizmu

Vyhlásenie prírodných rezervácií Pralesy Slovenska zabezpečí ochranu cenných biotopov a zároveň umožní sústrediť do nich výskum prebiehajúcich prírodných procesov. „Vyhlásením pralesov sa tiež otvára možnosť využiť niektoré lokality pre rozvoj poznávacieho turizmu,“ uzavrel minister.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.