Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Od vypuknutia Slovenského národného povstania uplynulo 77 rokov

GALÉRIA
Dátum: 27.08.2021
Počet videní: 1772
Od vypuknutia Slovenského národného povstania uplynulo 77 rokov

Radoslav Iždinský: Civilizačné hodnoty sa musia brániť oveľa skôr ako sa objavia prvé náznaky ich ohrozenia.

Zástupcovia mesta a delegácie dnes položili vence k Pamätníku padlým v Slovenskom národnom povstaní a uctili si 77. výročie ozbrojeného povstania slovenského domáceho odboja počas druhej svetovej vojny proti vstupu nemeckého Wehrmachtu na územie vojnovej Slovenskej republiky.

Vlastnú báseň predniesla Anna Kittel Gurtlerová a prítomným sa prihovoril zástupca primátorky, Radoslav Iždinský. Preňho osobne je Slovenské národné povstanie spojené s hrdinstvom. "Dnes už oveľa lepšie chápeme, čo všetko museli hrdinovia a hrdinky Povstania podstúpiť v tomto boji na obranu hodnôt demokratického právneho štátu, slobody a ľudskej dôstojnosti. V auguste 1944 žili ľudia v dobe, keď ľudský život akoby stratil svoju cenu, keď ľudia umierali nielen na fronte, ale hrozne trpeli aj v bežnom živote. Žili v dobe, keď sa každý odpor voči vtedajšiemu režimu trestal buď smrťou alebo v lepšom prípade väzením. Za každý  odvážny čin mohli nielen priami účastníci Povstania, ale aj ich blízki zaplatiť najvyššou cenou, svojím životom. Aj napriek takémuto obrovskému riziku, našli títo hrdinovia a hrdinky v sebe silu odhodlane sa zapojiť do boja proti nacizmu a fašizmu."

Odvaha všetkých účastníkov protifašistického povstania, nám, podľa viceprimátora, nastavuje zrkadlo. "Dokázali by sme aj my to, čo povstalecká generácia? Keby sme boli na ich mieste, konali by sme rovnako odhodlane a statočne? Našli by sme v sebe odvahu postaviť sa na tú správnu stranu a riskovali by sme tým svoj život? Každý, kto si dá na tieto otázky úprimnú odpoveď, precíti celú hĺbku toho, pred čím vtedy ľudia stáli a ako sa k tejto veľkej výzve doby postavili. Za ich  hrdinstvo im je dnes potrebné vysloviť obrovskú vďaku."

Slovenské národné povstanie nám z histórie podľa Radoslava Iždinského odkazuje, že civilizačné hodnoty sa musia brániť oveľa skôr ako sa objavia prvé náznaky ich ohrozenia. "Tento odkaz Povstania, majme, prosím, na pamäti, lebo je to odkaz vykúpený krvou a obeťami. Prijmime preto svoju zodpovednosť za Slovensko, za naše mesto, za našu spoločnosť či komunitu a nesme ju tak statočne, ako to dokázala povstalecká generácia."

Po slávnostnom príhovore položila k Pamätníku padlým v Slovenskom národnom povstaní delegácia mesta Handlová, vedúca kancelárie primátorky Jana Paulínyová, viceprimátor Radoslav Iždinský a prednosta mestského úradu Tibor Kolorédy. Delegáciu štátnej správy tvorili Gabriela Smoláriková, riadieteľka Sociálnej poisťovne v Prievidzi a Juraj Gordan, prednosta Okresneho uradu v Prievidzi. Pamätníku padlých si ďalej uctili Zakladná organizacia slovenskeho zväzu protifašistickych bojovnikov Handlova, Handlovsky banicky spolok, Zakladná organizacia Slovenského zväzu zdravotne postihnutých, delegácie politických strán SMER -SD a KSS a delgácie handlovských základných škôl.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.