Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Je potrebné, aby deti boli v kolektíve. Centrum voľného času otvára 21 krúžkov

Dátum: 29.08.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1462
Je potrebné, aby deti boli v kolektíve. Centrum voľného času otvára 21 krúžkov

Počas celého septembra budú pracovníci CVČ poskytovať informácie o jednotlivých krúžkoch.

Centrum voľného času spustilo nábor detí do krúžkov. „Minulý rok sme krúžky zabezpečili, deti sa nám prihlásili, všetko bolo pripravené, ale bohužiaľ obmedzenia prišli hneď začiatkom októbra, takže krúžkovú činnosť sme kvôli pandémii vykonávať nemohli. Otvárať krúžky v júni už nemalo význam. Nahradili sme ich otvoreným klubom, ktorý sme organizovali denne a deti mohli chodiť do otvoreného klubu. Teraz sa budeme riadiť školským semaforom a pevne verím, že krúžky budú môcť prebiehať bez obmedzení. Po dlhej odmlke je potrebné, aby deti boli opäť v kolektíve,” povedala riaditeľka Centra voľného času Gabriela Grígerová.

Bohatá ponuka krúžkov

V ponuke je 21 krúžkov, o dva viac ako v minulom roku. Novinkou je stolný futbal a americký futbal. „Stolný futbal je šport. Krúžok povedie Henrich Kóša, ktorý má za sebou viacero úspechov, preto dúfame, že naše krúžkové tímy dovedie až k oficiálnym turnajom. Ideme spustiť aj americký futbal. Vedúci, Jakub Čokáši, má veľký záujem aj kompletnú výbavu. Myslím, že táto novinka by mohla zaujať chlapcov,” povedala Grígerová.

Z ponuky krúžkov si však podľa nej vyberú aj malí kreatívci, napríklad krúžok zázračný ateliér, farbičky čarbičky alebo papierkovo. Najskúsenejších vedúcich majú športové krúžky horolezec, gymnastika, florbal, karate, aikido a fitnesáčik. Medzi tradičné krúžky patrí rybár, šach alebo ľudovkáčik, ktorý v deťoch rozvíja lásku k ľudovým zvykom a tradíciám. Obľúbené sú aj krúžky vyštudovaného herca Igora Suchého – herec a natoč to – v ktorom sa budú deti učiť nakrúcať videá pre sociálne siete.

Aj keď cieľom Centra voľného času je dostať deti od počítačov, v ponuke majú aj krúžok hry minecraft a krúžok počítačová grafika, ktorý je určený aj pre dospelých, lebo je zameraný aj na informatiku. Podľa skúseností Gabriely Grígerovej platí, že deti, ktoré navštevujú nejaký krúžok by chceli navštevovať ešte viac krúžkov a keby mali dostatok voľného času, chodili by aj na ďalšie krúžky. Druhú skupinu však tvoria deti, ktoré nenavštevujú vôbec žiadny krúžok. Riaditeľka vidí príčinu v slabšej informovanosti rodičov. „Často sa stretávame s názorom, že v Handlovej sa pre deti nič nedeje. Ale to nie je pravda. V Centre voľného času organizujeme množstvo záujmových útvarov, určite budeme vedieť rodičov usmerniť a poradiť vhodný krúžok pre ich dieťa. Počas covidu boli deti celý čas na počítačoch a niektoré sú na tom doslova závislé. Teraz je potrebné, aby rodičia deti motivovali, aby sa venovali niečomu zmysluplnému.”

Počas celého septembra budú pracovníci Centra voľného času v informačnom centre na prízemí Domu kultúry poskytovať informácie o jednotlivých krúžkoch a rodičia budú môcť priamo na mieste vypísať prihlášku. Tie sa dajú nájsť aj na webovej stránke Centra voľného času www.cvchandlova.edupage.org, kde sú aj popisy jednotlivých krúžkov aj presný návod ako pri zápise postupovať. „Tí, ktorí nám odovzdajú vzdelávací poukaz, majú krúžok zadarmo. Naše poplatky vôbec nie sú vysoké, pre deti do 15 rokov je to 17 eur na celý rok. To naozaj nie je veľa, rodičia môžu pokojne zapísať deti aj na dva alebo tri krúžky,” myslí si riaditeľka.

Pripravujú mládežnícke stredisko

Špeciálnym záujmovým útvarom je Detský a mládežnícky parlament (DaMP), ktorý vznikol v roku 2007 a za svoju existenciu už vychoval množstvo inšpiratívnych mladých ľudí. Je určený pre mládežníkov od 12 do 30 rokov. „Momentálne pracujeme na zriadení mládežníckeho strediska, kde sa budú môcť stretávať mladí ľudia, aj keď nie sú priamo členmi DaMPu. Túto funkciu bude plniť Emklub a ak by bol veľký záujem, rozšírili by sme mládežnícke stredisko aj do priestorov čitárne Domu kultúry. Chceme vytvoriť priestor mladým ľuďom. Môžu si tam prísť zahrať stolný futbal, spoločenské hry alebo si len tak posedieť a porozprávať sa s rovesníkmi. Budú tam prebiehať aj rôzne aktivity a workshopy,” ozrejmila Gabriela Grígerová.

Námestie ožilo aj vďaka Malinkovu

Ďalšou aktivitou Centra voľného času je Detské centrum Malinkovo, ktoré malo minulý rok smolu. „V septembri sme ho zariaďovali, maľovali, prerábali, pomáhali nám aj rodičia, ktorí nosili hračky a všetko sa podarilo, 1. októbra sme ho otvorili, 2. októbra sme ho museli pre nové hygienické opatrenia zatvoriť. Otvorili sme ho hneď, ako opatrenia pominuli. Prihlásili sme sa aj do projektu, chceli sme získať peniaze na mobilnú hraciu plochu a aj keď nám to nevyšlo, aj tak sme projekt na vlastné náklady realizovali ako Leto s Malinkovom. Na námestí sme pripravovali aktivity pre najmenšie deti ale aj pre tých starších. Na námestí sme fungovali od júna a mali sme veľmi dobrú návštevnosť aj veľmi dobrý ohlas. Myslím, že letným Malinkovom námestie ožilo.” V Malinkove plánujú od septembra záujmové aktivity pre najmenších, o ktorých budú informovať prostredníctvom Fecebookovej stránky Detské centrum Malinkovo.

Deťom podujatia chýbali

Počas prázdnin v Centre voľného času prebiehali denné aktivity v troch turnusoch, ktorých sa zúčastňovalo od 20 do 25 detí. Okrem krúžkovej činnosti, Malinkova a Detského a mládežníckeho parlamentu Centrum voľného času pravidelne pripravuje aj samostatné podujatia, ktoré začalo organizovať hneď po uvoľnení opatrení. „Nejaká akcia sa uskutočnila skoro každý týždeň, najväčšími podujatiami boli Deň detí na Hornom konci a Piknik v Handparku. Na podujatiach po corone sme mali veľkú návštevnosť. Vidno, že ľudia boli zavretí a že sa im žiadalo ísť von, aby sa socializovali. A hlavne aby sa socializovali deti,” uzavrela riaditeľka Centra voľného času, Gabriela Grígerová.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.