Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlovú navštívil europoslanec Martin Hojsík

Dátum: 05.08.2021
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1925
Handlovú navštívil europoslanec Martin Hojsík

Na stretnutí s primátorkou mesta Martin Hojsík vyslovil ponuku na podanie pomocnej ruky

Europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) sa angažoval v posudzovaní zámeru vybudovať v Handlovej prevádzku na recykláciu použitých pneumatík. Primátorka Silvia Grúberová poďakovala europoslancovi a jeho asistentovi Ladislavovi Hegyimu za environmentálne poradenstvo, ktoré mestu a obyvateľom poskytli. „Veľmi som uvítala, že som s vami mohla odkonzultovať predložené argumenty oboch strán a našu diskusiu si zo záznamu pozreli aj viacerí poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí to rovnako ocenili tiež,“ povedala na stretnutí Silvia Grúberová. Aj na základe týchto konzultácií poslanci mestského zastupiteľstva vyhoveli petícii a investora nakoniec mesto požiadalo, aby svoj zámer v Handlovej nerealizoval.   

001-hojsik_handlova

Podľa Martina Hojsíka by snaha pomôcť v rôznych kauzách na Slovensku mala byť súčasťou mandátu europoslanca. „Pre mňa je to obojsmerná cesta, lebo sedieť v Bruseli a neriešiť, čo sa deje doma, by bolo odtrhnuté od reality. Kauzy, ktoré na Slovensku riešim, mi pomáhajú pri presadzovaní zmien európskej legislatívy.“ Zlé aj dobré skúsenosti v miestnych kauzách sú podľa Hojsíka pravidelne podnetom na zlepšenie európskej legislatívy. „Ak to nie je jeden prípad, ale systémový problém, Európska komisia to berie vážne a má snahu situáciu zlepšovať. Kým nie sú miestne dáta, nie je dôvod niečo zlepšovať. Riešenie miestnych káuz bolo vo viacerých prípadoch odborným a vecným podkladom pre zlepšenie legislatívy,“ doplnil asistent europoslanca Hojsíka, Ladislav Hegyi.

001

Podľa europoslanca sú peniaze, ktoré aktuálne môže región hornej Nitry získať bezprecedentne veľké a je možné, že takto veľké podporné finančné prostriedky, pri ktorých Slovensko oveľa viac dostane, než zaplatí, naša krajina veľmi dlho neuvidí. Je preto podľa neho dôležité peniaze efektívne využiť na to, čo je z dlhodobého hľadiska najperspektívnejšie. Tým je podľa neho cirkulárna ekonomika, ktorá bude čím ďalej tým viac dotovaná a bude mať na svojej strane aj legislatívu. „Skutočnosť je taká, že až vyše 90 percent odpadov je recyklovateľná alebo opätovne použiteľná. Navyše sa pripravuje legislatíva, ktorá bude vytláčať ťažko recyklovateľné obaly a motivovať výrobcov používať ľahko recyklovateľné materiály.“

Na stretnutí Martin Hojsík vyslovil ponuku na podanie pomocnej ruky. „Radi pomôžeme odborným poradenstvom. Môžete sa na nás obrátiť, či už pri oponovaní zlým projektom alebo pri presadzovaní tých dobrých. Aj keď my sami nevieme všetko, vieme vám odporučiť kvalitných odborníkov,“ povedal na stretnutí europoslanec.

003-hojsik_handlova

Témami rozhovorov pracovného stretnutia primátorky mesta a europoslanca boli tiež adaptácia na zmeny klímy, komplexná obnova budov, tepelné hospodárstvo, inteligentné verejné osvetlenie. Záver stretnutia patril návšteve handlovskej skládky odpadov v areáli na Scheiblingu. Konateľ spoločnosti HATER-HANDLOVÁ spol. s r.o., Vladimír Borák, informoval europoslanca o projekte kompostárne a triedení odpadu v meste.

004-hojsik_handlova

Foto: Tomáš Halász

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.