Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Nábor nových futsalistov už zajtra 16. júla

Dátum: 15.07.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2079
Nábor nových futsalistov už zajtra 16. júla

O novom klube na športovej mape Handlovej sme sa zhovárali s hlavným trénerom Daliborom Frankom.

IMG_2270

Medzi handlovské športové kluby pribudol nováčik. Futsalový klub FSC Handlová začne trénovať mládežníkov od 14 do 18 rokov, s ktorými plánuje súťažiť v juniorskej extralige. Podľa hlavného trénera klubu, Dalibora Franka, neskôr by chceli pridať aj nižšie vekové kategórie a vytvoriť aj seniorský tím, aby jeho hráči pôsobili ako vzory pre mladších. Dvere majú otvorené aj dievčatá.

Príbuzný basketbalu

„Futsal je výborný nástroj pre výrobu hráčov futbalu. Čo sa týka taktiky a pohybu na ihrisku má však bližšie k basketbalu ako k futbalu,“ povedal Dalibor Franko a pokračoval: „Futsal sa hrá pomalšou loptou, ktorá je ťažšia, má menší odskok a náročnosť ovládania lopty je oveľa vyššia ako vo futbale. Futsalista musí byť komplexný hráč. Nehovoriac o tom, že tí štyria, ktorí sú na palubovke, musia makať. Strieda sa voľne, lebo pri náročnom zápase hráč nemá šancu vydržať na ihrisku dlhší čas. To je tempo! Musí fičať hore - dole. Je to preto aj divácky atraktívny šport,“ priblížil tréner.

Budujú klub s ambíciami

Dalibor Franko pochádza z Prievidze. Od mestskej ligy malého futbalu sa prepracoval až k veľkému futbalu a potom k futsalu. V Prievidzi založil futsalový klub FSC Prievidza a jeho ďalšou trénerskou zastávkou boli Bánovce nad Bebravou. „Po prvej sezóne sme vyhrali druhú slovenskú ligu. Na medzinárodnom turnaji sme porazili vtedajšieho majstra Slovenska, klub Pinerola Bratislava, ktorý mal v kádri reprezentantov aj Brazílčanov a s tímom Slávia Praha sme prehrali iba 1:0. Po zápase nám zložili poklonu, že hráme vynikajúco. Ľudia si na futsal našli cestu a na zápasy v Bánovciach chodila početná divácka kulisa. Náš juniorský tím bol šťukou v súťaži a veľmi nepríjemným súperom aj juniorskému majstrovi MŠK Žilina. Dvaja hráči z tohto tímu už pravidelne nastupujú v reprezentácii Slovenska.“ Dalibor Franko v súčasnosti pôsobí ako asistent trénera reprezentácie do 17 a 19 rokov a práve to, že najšikovnejší hráči FSC Handlová budú mať šancu získať miestenku do reprezentácie, považuje za najväčšiu motiváciu pre mladých futsalistov. „Tým, že pôsobím pri reprezentácii, mám pod drobnohľadom hráčov a naozaj sa môžu niekam posunúť. Nie je to len o tom, aby si zahrali. Chceme vybudovať klub na vysokej úrovni, aby z tých chlapcov alebo dievčeniec vyrastali dobrí hráči a tí, ktorí sa neuplatnia vo futsale, môžu svoje návyky preniesť do veľkého futbalu.“

Stačia vlastné tenisky

Futsal podľa trénera nie je pre hráčov finančne náročný šport. „Plánujeme zaviesť iba členský poplatok. Pre začiatok hráčom stačia vlastné tenisky. A keď ukážu talent, aj tie im budeme vedieť zabezpečiť. Dali sme sa dohromady ľudia, ktorí dokážeme do klubu vložiť peniaze a máme sponzorov a známych, ktorí nám vedia pomôcť,“ povedal Dalibor Franko. Asistentom hlavného trénera bude Peter Mních, videoanalytik bude Miroslav Janek, vedúci tímu bude Vladimír Mavler a ďalší členovia realizačného tímu sa budú starať o občerstvenie, dopravu na zápasy a všetky ostatné veci okolo.

 

Futsal nie je futbal v hale

Tréningy budú prebiehať v športovej hale v Handlovej, tam sa 16. júla o 18.00 uskutoční aj nábor hráčov a hráčok. „Teraz hľadáme mládež od 14 do 18 rokov. Zoznámia sa s loptou, s realizačným tímom a dozvedia sa, akú máme predstavu o fungovaní klubu. Pre začiatok uvažujeme o dvoch tréningoch za týždeň a začať by sme chceli čo najskôr,“ povedal Dalibor Franko. Ako dodal, počítajú s tým, že nie všetci, ktorí sa do klubu zapíšu, vydržia. „Futsal nie je hrať futbal v hale. Hráči musia byť komplexní a ovládať všetko od techniky, myslenia, okamžitého rozhodovania až po taktiku a na veľmi slušnej úrovni musí byť aj kondíciu. Našou úlohou bude ich na to pripraviť.“

Olympijský šport

Futsal je olympijský šport a konajú sa v ňom aj majstrovstvá Európy a sveta. Na klubovej úrovni funguje liga majstrov. Prvýkrát v histórii Slovenska postúpil mužský tím na majstrovstvá Európy, ktoré sa budú konať na prelome januára a februára v Holandsku. Ženy hrali 2.predkvalifikáciu v Litve a postúpili z nej do hlavnej kvalifikácie bez straty bodu. Tam ich čakajú veľmi silné tímy Španielska, Talianska a Švédska. „S juniorskou reprezentáciou sme boli v Španielsku, teraz ideme do Portugalska. Na akademických majstrovstvách sveta v Kazachstane nás vítalo 15 tisíc ľudí, v Malage v roku 2014 boli plné haly. V januári bude kvalifikácia na majstrovstvá Európy do 19 rokov, motivácia pre budúcich hráčov FSC Handlová je teda zaujímavá,“ uzavrel Dalibor Franko.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.