Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Piata súťažná otázka v Handlovskom hlase

Dátum: 27.05.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 562
Piata súťažná otázka v Handlovskom hlase

Výhercov žrebujeme každé dva týždne. 

645_súťaž_pásik_

Každé dva týždne nájdete v novom vydaní jediného mestského periodika Handlovský hlas súťažnú otázku týkajúcu sa mesta Handlová a jeho histórie. 

Súťažná úloha č. 5 (Handlovský hlas č. 10)

V roku 1869 sa uskutočnilo prvé sčítanie obyvateľstva po Rakúsko-Uhorskom vyrovnaní. V Handlovej stálo 256 domov a v nich žilo 3 072 obyvateľov, teda na jednu chalupu pripadalo priemerne 12 ľudí, čo bolo oveľa viac ako v okolitých slovenských obciach. To bol výsledok po predkoch zdedeného spôsobu stavby domov, ale aj patriarchálneho života. Väčšina domov mala poschodie, a tak ich obytná plocha bola väčšia ako v dedinách so slovenským obyvateľstvom, od ktorých sa na prvý pohľad líšili. V jednom takom dome žila veľkorodina: Starí rodičia, jedna i dve rodiny ich synov, dcéry s manželmi i vnuci, dohromady aj tri desiatky osôb. V spodnej časti sa nachádzali spoločné priestory ako kuchyňa, obývacia izba, komora a pitvor, odkiaľ viedli schody na poschodie, kde boli štyri i viac izieb pre jednotlivcov alebo rodiny. K domu priliehala hospodárska budova s maštaľou, niekedy aj senník, ďalej boli chlievy a stodola. Pozemok pri chalupe bol zvyčajne ohradený plotom z prútia. Pri dome boli aj oráčiny a lúky, a tak ich nazývali „predné role“, pozemky pod lesom boli „zadné role“. Voľakedy boli takmer všetky domy v obci drevené, kryté šindľovou strechou, veď obyvatelia majstrovsky ovládali všetky práce s drevom vrátane stavebných. Koncom 18. storočia Miestodržiteľstvo nariadilo používať pri stavbe nových domov nehorľavé materiály – kameň, pálené i nepálené tehly alebo i hlinu, aby sa predišlo hromadným požiarom. Ale k tým dochádzalo v Handlovej zatiaľ len zriedka, lebo obec bola roztiahnutá ici 19. storočia sa postupne patriarchálne veľkorodiny rozpadávali, deti chceli žiť samostatne a stavali si vlastné príbytky – menšie, modernejšie s väčšími oknami, postavené z kameňa alebo tehly. Podľa sčítania ľudu z roku 1881 počet domov dosiahol 255 a v nich žilo 3137 ľudí.

Otázka číslo 5:

Na ktorom mieste bola Handlová počtom obyvateľstva v rámci okresu v roku 1881?

Správne odpovede na súťažné otázky nájdete v Monografii mesta 1, ktorá vyšla v roku 2017. Tento rok ju sprístupňujeme v digitálnej
podobe na webovom sídle mesta www.handlova.sk v odkliku 645. výročie mesta

Chajda

Fotografia Vám je nápovedou. Nachádza na strane kde je správna odpoveď. 

Ako zaslať správne odpovede?

Vystrihnite súťažný kupón, vyplňte a vhoďte do schránky na budove MsÚ v obálke s označením: Súťaž 645

alebo

Odfoťte vyplnený kupón a pošlite fotografiu na adresu redakcie handlovsky.hlas@handlova.sk, v predmete správy uveďte: „Súťaž 645“

Hrajte s mestom o ceny s tématikou 645. výročia ;)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.