Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Aká bude budúcnosť obľúbenej lokality Tri studničky?

Dátum: 21.04.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 496
Aká bude budúcnosť obľúbenej lokality Tri studničky?

V okolí Troch studničiek pri Handlovej začalo byť rušno začiatkom roka. 

Majiteľ pozemkov (od roku 2005 spoločnosť Vaša, s.r.o.) začal na svojom pozemku s ťažbou dreva a s budovaním zvernice. Na takýto zásah do okolitej prírody Handlovčanky a Handlovčania reagovali veľmi emotívne. Tri studničky sú v Handlovej symbolom oddychovej zóny. Majú bohatú tradíciu a s týmto miestom sa spája množstvo príjemných zážitkov takmer každej Handlovčanky a Handlovčana. Svadby, školské turistické výlety, rodinné a firemné posedenia, to všetko zažili Tri studničky, ktoré v roku 2009 Handlovský banícky spolok (HBS) začlenil do obľúbeného Turisticko-náučného banského chodníka (TNBCH).

História Troch studničiek

Členovia HBS na informačnú tabuľu č. 8 o Troch studničkách napísali: Tri studničky boli miestom stretávania sa najmä remeselníkov pracujúcich v banských dielňach – kováčov, zámočníkov, elektrikárov, strojnej obsluhy. Svojpomocne boli upravené pramene pitnej vody a nad nimi na lúke sa uskutočňovali pravidelné letné výlety skupín. Jedna júlová nedeľa bola určená na organizovaný výlet celých rodín a usporiadatelia – pracovníci dielní – sa postarali o prísun potravín, nápojov a kultúrno-spoločenský program, ktorý trval do večerných hodín.

V rokoch 1972 - 1973 iniciatívny prístup banských remeselníkov a technikov viedol k tomu, že sa svojpomocne postavila veľká drevená chata, ktorá mohla slúžiť aj na ubytovanie a stravovanie. Na lúke sa vybudovali zábavné zariadenia pre deti (kolotoč, hojdačky) a malé ihrisko. Na okraji lúky si postavili niektorí zamestnanci malé chatky pre víkendové ubytovanie. Výstavba sa uskutočnila bez stavebného povolenia a po roku 1990 sa veľmi ťažko prekonávali ťažkosti s neujasneným vlastníctvom pôdy. V roku 2000 chata zhorela, príčiny požiaru sa nepodarilo zistiť a nebola už obnovovaná. Aj údržba malých chatiek a zábavných zariadení klesla, takže sa tieto dostali do nebezpečného stavu. Pri výstavbe TNBCH boli z priestoru odstránené zvyšky chát a nevyhovujúce zariadenia. Napriek tomu je priestor upravený tak, aby mohol slúžiť väčšiemu počtu návštevníkov. Po oddychu sa ide opäť po označenej zelenej značke na cestu. Z cesty po chodníku označenom spomínanou značkou krajom lesa a cez les. Na vrchole stúpania je možnosť odbočiť po turistickej žltej značke na Malý Grič na kótu 876 m.n.m. Výstup trvá cca 25 minút a zostup 15 minút. Pekný výhľad na Handlovú a jej okolie s vyznačením okolitých vrchov na vrcholovej tabule. Žiadame výletníkov, aby oheň zakladali len v upravenom ohnisku! Horľavé odpadky spáľte a nehorľavé dajte do pripravených vriec! Tak si zabezpečíte bezpečnosť svoju a svojich detí a zachováte príjemné prostredie aj iným a pre Vašu ďalšiu návštevu. Toľko z tabule č.8 TNBCH.

Od roku 2005 sa okolité pozemky nachádzajú v súkromných rukách. Spoločnosť Vaša s.r.o. ich získala od RKC. Malý ostrovček oázy, ktorý poznáme pod názvom Tri studničky však ostali v majetku Hornonitrianskych baní Prievidza a Rímskokatolíckej cirkvi. Mesto Handlová za účelom poskytovania všeobecne prospešných služieb a tvorby projektov na ochranu životného prostredia založila koncom minulého roka mestskú neziskovú organizáciou Handlovské lesy n.o. Predseda správnej rady Radoslav Iždinský a riaditeľ Jozef Maďar vstúpili do rokovania s majiteľmi pozemkov a cenia si prístup HBP, a.s ako aj RKC v rokovaniach.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.