Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Šach možno hrať v akomkoľvek veku

Dátum: 20.11.2020
Autor: Vanda Matiašková
Počet videní: 1741
Šach možno hrať v akomkoľvek veku

História organizovanej šachovej hry v Handlovej siaha do roku 1925, keď bol v meste založený prvý šachový klub na hornej Nitre. Súčasným predsedom Šachového klubu Handlová je od roku 1993 František Krajčovič.

Ako funguje klub?

Klub od roku 1997 funguje ako občianske združenie. V súčasnosti máme 13 členov registrovaných v Slovenskom šachovom zväze a niekoľko neregistrovaných priaznivcov. Počet detí navštevujúcich krúžok v Centre voľného času Handlová je každý rok rôzny. Činnosť klubu je viazaná na CVČ, kde máme klubovňu na stretávanie a tu hrávame aj súťažné zápasy. Pri tréningoch rozoberáme odohrané zápasy alebo hráme voľnejšie partie alebo blicky, čo je hra na čas 2x5 minút. Stretávame sa raz týždenne, prípadne v súkromí aj častejšie. Najaktívnejším členom klubu je Milan Kriško, zabezpečuje celú organizáciu, prípravu na zápasy, tréningy detí v šachovom krúžku, atď. Činnosť klubu si financujeme najmä z príspevkov dvoch percent z dane a z časti aj z mesta, keďže dostávame finančný príspevok na turnaj.

Odkedy sa šachu venujete Vy?

Šach som sa naučil hrať od otca v rodných Novákoch. Hral som rekreačne aj počas štúdia na vysokej škole, potom na ročnej vojenskej službe aj korešpondenčný šach. V Handlovej som sa usadil v roku 1978 a tu som sa ako 25 ročný zapísal do klubu TJ Plameň Handlová pri Dome detí a mládeže, predchodcu dnešného CVČ. Tomuto koníčku som ostal verný doteraz.

Má handlovský šach úspešných odchovancov?

V Handlovej v minulosti vyrástlo veľa úspešných šachistov, napríklad Jozef Franzen, vicemajster sveta v korešpondenčnom šachu, dnes hráč Slovana Bratislava. Andreu Cigánikovú, bývalú reprezentantku Slovenska, trénoval učiteľ František Uhrín na ZŠ Mierové námestie. Dagmar Danišová bola majsterkou Slovenska v doraste. Miroslav Kaniansky sa ako hráč Prievidze stal majstrom Slovenska v extralige družstiev v sezóne 2009/2010. Pred rokom 1989 sa pravidelne konali majstrovstvá Slovenska žiakov stredných škôl v šachu družstiev, na ktoré sme sa s gymnáziom kvalifikovali dvakrát. Najväčší úspech dosiahol náš študent Anton Lacko, ktorý vyhral súťaž v riešení šachových problémov v rámci celého Slovenska. Veľa našich talentovaných žiakov po skončení strednej školy odišlo mimo Handlovej. Napríklad náš najlepší vtedajší žiak Marek Arendáš je teraz hráčom Lokomotíva Trnava s 2109 ELO bodmi, ďalší šikovný talent Marek Mašlonka, teraz hráč z ŠK Senec má 2044 ELO bodov.

Čo sú to ELO body?

Elo system je spôsob na určenie relatívnej výkonnosti hráča. Ja mám momentálne ELO 1758, náš najlepší hráč Miroslav Kaniansky 2077. Sme tak trochu na poklese, ale naši mladší hráči ako napríklad Peter Kothaj a Jan Masár majú veľké predpoklady vyrásť na silných hráčov. Žiaľ, začiatkom roku zomrel mladý talentovaný šachista Andrej Žabka. Bol zanietený a mal veľkú perspektívu.

IMG_7376

Zapájajú sa členovia klubu do súťaží?

V ostatných rokoch zapájame dve družstvá do súťaží Slovenského šachového zväzu, ktoré sa hrajú na jeseň a na jar. V minulom súťažnom období 2019/2020 obsadilo A družstvo v 3. lige 8 členných družstiev 6. miesto z 11 družstiev. B družstvo obsadilo vo 4. lige 5 členných družstiev 3. miesto zo 7 tímov. Najlepšími hráčmi, ktorí najviac bodovali za A družstvo sú Miroslav Kaniansky a Milan Kriško. V B družstve bol najlepší Ján Ulický. Okrem dlhodobých súťaží sú v šachu populárne najmä jednodňové turnaje v Rapid šachu, teda v zrýchlenom šachu s hracím časom do 30 minút na partiu. Takýchto otvorených turnajov sa môže zúčastniť ktokoľvek po zaplatení štartovného. Tradične sa turnaje konajú napríklad v Prievidzi, Kremnici aj u nás. Niektorí naši hráči sa zúčastňujú aj viacdňových turnajov v praktickom šachu, napríklad majstrovstiev Slovenska seniorov v Tatranských Matliaroch. V júni 2019 sa v kategórii nad 60 rokov zúčastnil Miroslav Kaniansky a stal sa vicemajstrom Slovenska, keď obsadil 2. miesto z 26 hráčov. V tomto roku sa pre pandémiu turnaj neuskutočnil, pozastavené sú aj všetky súťaže, takže stretávame sa len v súkromí a cez internet.

Organizujete v Handlovej aj vlastný turnaj?

Pravidelne každý rok organizujeme turnaj k oslobodeniu mesta Handlová v Dome kultúry, zvyčajne v apríli. Zúčastňuje sa okolo 60 priaznivcov šachu zo širokého regiónu. Na konci turnaja s hracím časom 2x15 minút vyhodnocujeme celkové poradie a udeľujeme ceny. Tento turnaj organizujeme pod záštitou mesta i CVČ. Tak ako celú spoločnosť aj šachové hnutie pribrzdil Covid, súťaže sa vôbec nezačali a stretávanie sa je obmedzené. V tomto roku sme turnaj vzhľadom na pandémiu na jar museli zrušiť.

IMG_7368

Prijímate do klubu nových členov?

Nábor nových členov sme uskutočňovali cez verejné turnaje, prípadne cez šachový krúžok pri CVČ alebo cez turnaje žiakov, ktoré organizujeme dvakrát ročne pre deti a mládež Handlovskej doliny. Zatiaľ sa nám nedarí klub omladzovať. Mnohí mladí, šikovní šachisti nám poodchádzali na štúdiá alebo za prácou a do Handlovej sa už nevrátili. A získavať deti pre šach je čoraz ťažšie, keďže v súčasnosti viac inklinujú k virtuálnej realite. Šachy sú náročné na čas, kto chce vyniknúť musí mať určité predpoklady - logické myslenie, vytrvalosť, trpezlivosť. Šachová hra však podporuje schopnosť koncentrácie, pevnú vôľu, pamäť, disciplínu, logické i kritické myslenie. Rozvíja kreativitu, invenciu i tvorivosť. Učí originalite, samostatnosti, rozhodnosti. Spája v sebe prvky športu, umenia aj vedy. Šachy možno hrať v akomkoľvek veku, optimálny vek pre začiatok je okolo šiestich rokov. Ale mali sme výborných šachistov aj päťročných, napríklad Mareka Sklenku, Handlovčana, ktorý momentálne študuje na univerzite v Oxforde.

Aké máte plány do budúcnosti?

Do budúcnosti budeme hľadať cesty k pritiahnutiu nových členov, najmä cez školy. Vlani sme na ZŠ Mierové námestie usporiadali turnaj žiakov, ktorého sa zúčastnilo okolo 30 žiakov. Na tejto škole chceme založiť šachový krúžok, žiaľ Covid nám zatiaľ prekazil plány. V minulosti sme organizovali aj verejný turnaj ku Dňu baníkov, pokúsime sa túto tradíciu obnoviť. Silver Jurtinus

FOTO: CHESS.SK - Miroslav Kaniansky (vľavo), druhý na 15. ročníku Majstrovstiev Slovenska seniorov 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.