Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na polceste k Turisticko informačnej kancelárii

Dátum: 15.10.2020
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1041
Na polceste k Turisticko informačnej kancelárii

Kým dôjde k znovutovoreniu informačnej kancelárie pre turistov, mesto plánuje zriadiť elektronický informačný kiosk.

Turisticko informačná kancelária (TIK) ukončila svoju činnosť v auguste 2019. Mestu chýba, no zároveň nie je v takej finančnej situácii, aby bolo schopné TIK v pôvodnom formáte otvoriť. Ako teda postupovať, aby sa mesto k TIKu opäť dopracovalo, ale aby nebol záťažou pre mestskú pokladnicu?

Ako prvý krok na ceste k TIKu by na budúci rok mohol naše námestie oživiť elektronický informačný kiosk. Podľa koordinátora cestovného ruchu, Tomáša Grígera, v Handlovej sa za posledných 100 priemyselných rokov turistický ruch nerozvíjal, mesto trpelo znečistením, vo vzduchu poletoval popolček a panorámu okolo mesta dotvárali haldy hlušiny. „Je prirodzené, že Handlová nebola vyhľadávaná turistická destinácia. Situácia sa však mení ukončením ťažby uhlia. Čistota životného prostredia sa výrazne zlepšila a mesto si začína vytvárať i ponuku pre návštevníkov, ktorí namiesto preľudnených tradičných turistických destinácií radi navštívia pokojné mesto za účelom aktívneho oddychu,“ povedal Gríger. Tým podľa neho prichádza priestor aj pre TIK, ale vyvíjať sa bude postupne, podľa aktuálnych potrieb.

Ako prvý krok prišla vhod výzva Miestnej akčnej skupiny Žiar na podporu turistickej infraštruktúry, vďaka ktorej má mesto možnosť získať elektronický informačný kiosk. „Ak bude projekt úspešný, budúci rok túto elektronickú informačnú tabuľu uvidíme v našom meste, v priestore letnej čitárne pred mestskou knižnicou. V príťažlivom formáte na nej nájdeme informácie nielen pre turistov, ale aj praktické funkcie pre bežné využitie domácich obyvateľov ako cestovný poriadok, či kalendár podujatí. Okrem toho bude kiosk plný zaujímavostí, pekných fotografií a inšpirácií na návštevu zaujímavých miest v celej Handlovskej doline,“ povedal koordinátor cestovného ruchu.

Keďže stánok bude financovaný zo zdrojov Európskej Únie a jeho obsah bude vytváraný interne referátom cestovného ruchu, jeho dopad na rozpočet mesta by mal byť podľa Grígera nulový. Okrem elektronického stánku projekt obsahuje aj informačnú tabuľu a štyri infopanely k Haikonám v okolí Námestia baníkov, na dizajne ktorých pracuje tvorca ilustrácií Haikon, akademický architekt Rastislav Nemec. „Veríme, že tieto nové prvky infraštruktúry cestovného ruchu vhodne dotvoria priestor centra mesta a posunú nás o krok bližšie na ceste k otvoreniu plnohodnotného TIKu,“ uzavrel Tomáš Gríger.

 

FOTO: Elektronický informačný kiosk v Skalici. ZDROJ: INFOKIOSK.SK

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.